Kiváló megoldás lehet néhány különleges melegszendvics, annak, hogy mit alkotunk, csak a képzeletünk, illetve az otthon fellelhető alapanyagok szabnak határt. Ötletadás gyanánt mi is nekiálltunk melegszendvicseket gyártani: mindegyik megvolt legfeljebb 20 perc alatt, bármelyikkel elboldogult volna egy kezdő konyhatündér is, a mennyiségek és a hozzávalók pedig természetesen ízlés, illetve étvágy szerint variálhatók.
Olajbogyós fűszervajjal töltött bagett |
Hozzávalók 2 főre:
- 10 dkg puha vaj
- 7 dkg finomra vágott, érett olajbogyó
- 2 vékony gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 csapott teáskanál friss oregánó
- 2 kis bagett
Elkészítése:
Összekeverjük a puha vajat a kimagozott, apróra vágott olajbogyóval, az átpréselt vagy apróra vágott fokhagymával és az oregánóval.
Elfelezzük a bagettet úgy, hogy a másik fele még egyben maradjon, majd beletöltjük az olívás-vajas krémet. Fóliába tekerjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük.
Ezután kivesszük a fóliából, és megpirítjuk a tetejét.
732 kcal/adag
Cheddaros-szalonnás melegszendvics |
Hozzávalók 4 egész szelet kenyérhez:
- 25 dkg cheddar sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál Worcestershire szósz
- 1 teáskanál limelé frissen facsarva
- kis csipet bors
- teljes kiőrlésű vagy rozsliszttel készült kenyér
- 12-15 szelet szalonna
- 1-2 paradicsom
Elkészítése:
Megsütjük a szalonnaszeleteket, majd amikor kész, apróra vágjuk őket.
Egy edénybe tesszük a lereszelt sajtot, a limelevet, a Worcestershire szószt, az apróra vágott fokhagymát és a borsot, majd addig keverjük, míg egy kenhető masszát kapunk.
A kenyérre hintjük a szalonnadarabokat, majd kenyerenként 2 evőkanál sajtos krémet kenünk rá. Mindegyik tetejére helyezünk egy-egy szelet paradicsomot, majd sütőtől függően körülbelül 5 percig grillezzünk, amíg aranybarnára sül.
Tipp: megsüthetjük serpenyőben is, akkor olajspray-vel spricceljük meg. |
584 kcal/szelet
Mozzarellás-sonkás-rucolás melegszendvics |
Hozzávalók 2 főre, vagyis 4 szendvicshez:
- 8 szelet toastkenyér
- 2 marék rucola
- puha vaj
- 12 dkg mozzarella
- 8-10 dkg vékony szelet, szárított sonka
Elkészítése:
Megvajazzuk a kenyérszeleteket, de mindegyiket csak az egyik felén.
Felszeleteljük a mozzarellát, elosztjuk úgy a sonkát, hogy mind a négy szendvicsbe egyformán jusson belőle. A kenyereket a vajas oldalukkal lefele vágódeszkára tesszük, majd mindegyiknek a száraz oldalára két sajtszeletet fektetünk.
Utána következik a sonka, majd rányomkodjuk a rucolát. Ráborítjuk a megpakolt kenyerekre a másik kenyérszeletet úgy, hogy a vajas fele kifele nézzen.
Szendvicssütőben megsütjük. Ha nincs szendvicssütőnk, akkor száraz, felmelegített serpenyőbe is beletehetjük, és körülbelül 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét felét. Figyeljünk rá, hogy ne kapjon oda az alja, ha pedig fakanállal vagy lapáttal a serpenyőhöz nyomjuk a szendvicseket, nem fognak szétesni.
Félbevágva tálaljuk őket, így jól látszik a belsejük.
412 kcal /szendvics
Aszalt paradicsomos melegszendvics |
Hozzávalók 4 szelet kenyérhez:
- hagymás/fokhagymás kenyér (ha nem kapunk, egyszerű rozskenyér is megteszi)
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom – kimérve kapható a nagyobb élelmiszerboltokban
- 5-10 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista)
- vaj
Elkészítése:
Megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd elhelyezünk rajtuk néhány darab aszalt paradicsomot, hagyva, hogy egy kis olaj is rácsöpögjön.
Megszórjuk őket reszelt sajttal, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg ráolvad a sajt (körülbelül 5 perc).
266 kcal/szelet
Camembert-es, sonkás, almás melegszendvics |
Hozzávalók 2 nagy szelet kenyérhez vagy 6 karika bagetthez:
- 12,5 dkg camembert sajt
- 4 nagyobb szelet főtt sonka
- 1 alma – kimagozva, meghámozva, felkarikázva
- vaj
- bors
- metélőhagyma
- kenyér vagy karikákra szeletelt (vastag) bagett
Elkészítése:
Megpirítjuk a kenyeret, majd megkenjünk vajjal. Ráhelyezzük az almaszeleteket, arra a sonkát, végül befedjük a camembert sajttal.
Aranysárgára sütjük (grillben és sütőben egyaránt lehet), kevés borssal, aprított metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Tipp: a sonka és az alma helyett áfonyalekvárral is kombinálhatjuk a camembert-t, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény. |
407 kcal/szelet
Spenótos-sonkás melegszendvics |
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- 20-25 friss vagy fagyasztott leveles spenót
- sonka
- félkemény sajt (edámi, trappista, gouda)
- bagett, ciabatta, franciakenyér (helyettesíthetjük egyszerű kenyérrel is)
- majonéz
- (magos) mustár
- 1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
Elkészítése:
A lecsepegtetett spenótleveleket serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott fokhagymát szórunk rá. Néhány percig pároljuk, amíg fényes zöld lesz, de még nem túl puha.
A kenyérszeleteket enyhén pirítsuk meg, majd kenjünk meg vékonyan majonézzel és mustárral . Erre tegyünk egy szelet sonkát, majd kanalazzunk rá spenótot.
Ezután helyezzünk rá még egy szelet sonkát, majd kerüljön mindegyikre 2-2 szelet sajt, illetve még egy szelet kenyér.
Toljuk be a sütőbe, és addig süssük, míg a spenót egy kis levet ereszt, és a sajt ráolvad.
327 kcal/szendvics