A kenyérsütés nem ördöngösség

nlc | 2009. Augusztus 29.
Bár a ma oly gyakori "gumikenyerek" fogyasztásakor mindenki nosztalgiával gondol a (déd)nagymama sütötte, finom, sokáig eltartható házi kenyérre, a legtöbb háziasszony ódzkodik az otthoni kenyérsütés gondolatától.

Mivel a mai tempó nem nagyon engedi meg, hogy heti rendszerességgel hosszú órákat töltsünk kenyérsütéssel, és sokan a kovászkészítéssel sem akarnak bajlódni, Bereznay Tamás olyan recepteket ajánl, melyeket egyszerű élesztővel is elkészíthetünk. Igyekeztünk az alapkenyeret különböző töltelékekkel feldobni, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelő darabokat.

 Pepperonis kenyér

Hozzávalók:

Elkészítés:

A liszteket átszitáljuk, langyos helyen hagyjuk. A vizet kissé meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadunk, és belemorzsoltjuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez, és az olívaolajjal együtt gépben vagy kézzel összedagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Ízesítjük cayenne borssal, beledolgozzuk a pepperonit, és 2 darab egyforma cipót formázunk belőle. Őzgerinc formába töltjük őket, langyos helyen letakarva még 10 percig kelesztjük, majd vizes ecsettel megkenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt ropogósra sütjük.

Krémek a friss kenyérhez KATT IDE!

Tipp:
Kezdő kenyérsütők gyakori kérdése, hogy mikor sül át a kenyér. Általánosságban elmondható, hogy amikor szép barnára pirult a héja, akkorra a belseje is elkészül.

A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Fogyjunk mediterrán diétával!
• Süssünk gyümölcsökkel!
• Tüzes ételek forró napokra

Exit mobile version