Mivel a mai tempó nem nagyon engedi meg, hogy heti rendszerességgel hosszú órákat töltsünk kenyérsütéssel, és sokan a kovászkészítéssel sem akarnak bajlódni, Bereznay Tamás olyan recepteket ajánl, melyeket egyszerű élesztővel is elkészíthetünk. Igyekeztünk az alapkenyeret különböző töltelékekkel feldobni, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelő darabokat.
Pepperonis kenyér |
Hozzávalók:
- 70 dkg sima liszt
- 20 dkg kukoricaliszt
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 0,6 dl olívaolaj
- 0,55 l víz
- 1 teáskanál porcukor
- 10 dkg karikára vágott csípős pepperoni
- 2 csipet cayenne bors
Elkészítés:
A liszteket átszitáljuk, langyos helyen hagyjuk. A vizet kissé meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadunk, és belemorzsoltjuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez, és az olívaolajjal együtt gépben vagy kézzel összedagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Ízesítjük cayenne borssal, beledolgozzuk a pepperonit, és 2 darab egyforma cipót formázunk belőle. Őzgerinc formába töltjük őket, langyos helyen letakarva még 10 percig kelesztjük, majd vizes ecsettel megkenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt ropogósra sütjük.
Krémek a friss kenyérhez KATT IDE!
Tipp: Kezdő kenyérsütők gyakori kérdése, hogy mikor sül át a kenyér. Általánosságban elmondható, hogy amikor szép barnára pirult a héja, akkorra a belseje is elkészül. |
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |