3 harmincperces, őszköszöntő finomság

Mirelle | 2009. Szeptember 07.
Tetszik, nem tetszik: jön az ősz. Ám mielőtt nagy önsajnálatba merülnénk, érdemes kinézni a piacra, mert a nyár végi, őszi kínálat gyönyörű. Azok a kellemes színek, a nyári napsütéstől édes gyümölcsök, a gombák, a zöldségek annyi, de annyi ötletet adnak.

Egy rövid piaci séta után meg nincs is más dolgunk, mint gyorsan elkészíteni mindet.

Żurek

A csípősebb reggelek és a hűvös esték már kedvet csinálnak egy-egy tartalmas, gazdagabb leveshez. Ez a lengyel illetőségű krumplileves talán a legkedveltebb őszi levesem.

A fakanálnyi mangalicazsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, a három összenyomorgatott gerezd fokhagymát, majd rádobom a szalonnát, és jól kisütöm a zsírját. Felengedem nagyjából két liter vízzel, majd a viszonylag kis kockákra vágott krumplit is utánaeresztem.

Amikor már félig megfőtt a krumpli, akkor melléteszem a karikára szelt kolbászt, behabarom, megfűszerezem. (A tárkonnyal vigyázni, nagyon intenzív íze van!!!) Pici ecetet és kevés sót teszek még hozzá, összeforralom, és befejezettnek tekintem.

Gombás karaj pennével

Kifejezetten könnyű őszi étel. Ha durumbúzából készített pennével tálalom, akkor egészen egészségesnek tekinthető.

Egy kevés olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben, a karajszeletek szélét beirdalom, majd egy-egy felüket 3-3 percig sütöm. Utána takarékra veszem alattuk a lángot, és hagyom tovább sercegni a húsokat. A gombákat picit összevágom, majd egy másik serpenyőben kis olíván alaposan lepirítom. Végezetül az összes gombát a szaftjával együtt a húshoz adom. Az egészet felöntöm a borral, zúzott fokhagymát, borsot, sót adok hozzá, és takarékon hagyom, hogy még 10 percig érjenek az ízek.

Pennével tálalom.

Szilvás-szőlős joghurtos pite


Könnyű, kicsit morzsálós, nagyon szerethető tészta. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető.

A joghurthoz hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot, a tojásokat. A vajat megolvasztom, és azt is a tésztához keverem. A tésztát egy zacskónyi vaníliás cukorral ízesítem.

A kivajazott, grízes liszttel kiszórt tepsibe öntöm a tésztát.

A szilvát megmosom, hagyom, hogy alaposan lecsöpögjön, majd félbeszedve a tészta tetejére ültetem. Az alaposan megmosott szőlőszemeket is a tésztára szórom. Mielőtt a sütőbe tolnám a tésztát, egy kevés fahéjjal és cukorral meghintem. 190 fokon sütöm, úgy nagyjából 35 percig.

Exit mobile version