Hozzávalók:
- kb. 2 kg-os sütőtök
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
- fél kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A sütőtököt kétféleképpen is előkészítheted:
– Vágd le a héját, a belsejét pedig darabold fel nagyobb kockákra, majd egy bambuszpárolóban vagy másfajta párolóedényben 15 perc alatt párold puhára.
– Szeleteld fel nagyobb darabokra a sütőtököt, és sütőbe téve, 45 perc alatt süsd puhára. Ezután hámozd le a héját.
Az előkészített sütőtököt a cukor hozzáadásával tedd egy lábosba, és kezdd el alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzni. Fél óra elteltével pürésítsd botturmixszal, majd add hozzá a fűszereket és a citrom levét. Főzd tovább 20-25 percig. Amikor már rotyog, akkor elkészült a lekvár.
Öntsd előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe, és 5 percre állítsd a feje tetejére.
Eltarthatósága: nagyjából fél év.