Húzott szilvás rétes

nlc | 2009. Október 09.
A nagymama kézzel húzott rétesére gondolva fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt bepárásodik a szeme, és csak szuperlatívuszokban tudnak mesélni az így készített süteményről. Manapság azonban a legtöbben kész réteslapból sütik a rétest, hogy megússzák a tésztával való macerát, pedig egy ráérős szombat délutánon érdemes megpróbálkozni a "békebeli" módszerrel is.

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés:

1.    A kétféle lisztet egy tálban a vajjal elmorzsoljuk, a sót a vízben feloldjuk, és a lisztes vajhoz adva tésztát gyúrunk belőle. Géppel vagy kézzel (deszkán) jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni fél órát úgy, hogy letakarjuk a deszkán.

2.    Egy belisztezett konyharuhán szögletesre nyújtjuk a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd a kezünkbe véve elkezdjük kihúzni a széleit, a közepét pedig a kézfejünkre feszítjük.

3.    A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a felezett vagy negyedelt szilvát, a háztartási kekszet, a cukrot, végül meghintjük fahéjjal.

4.    A konyharuha segítségével feltekerjük, majd a tepsire helyezzük. A tetejét megkenjük vajjal, és 190-200 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Sörrel turbózott húskülönlegességek
• Lajos Mari almás édességei
• Grillezzünk a szobában

 Fizess elő A Nők Lapja Konyhára!

 

Exit mobile version