Currys körtekrémleves |
Kicsit extrém, de kellemes, lágy ízű leves. Igazi őszi fogás.
Hozzávalók:
- 1 ek. vaj
- 2 tk. curry
- 1 tk. szerecsendió
- 1 tk. gyömbér
- 5 ek. cukor
- csipet só
- 3 dl tejföl
- 3 vilmoskörte
- maréknyi mazsola
A vajat megolvasztom, majd a curryt egy kicsi megpirítom. A körtéket félbevágom, kikapom a magházukat, és szépen kockára metélem őket. Rádobom a currys vajra, alaposan megforgatom benne a kockáimat, majd hozzáadom a mazsolát. Vízzel felengedem, fűszerezem, és addig hagyom főni, amíg a körte félig meg nem puhul, és a mazsola is kellőképp felenged. Ezután tejföllel behabarom. Langyosan tálalom.
Körtés-tejszínes csirkemell mazsolás rizzsel |
Könnyű, gyorsan elkészíthető, harmonikus étel. Megbolondítható birssel is, csak ebben az esetben egy kicsivel több időt vesz igénybe az elkészítése.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 5-6 szép vilmoskörte
- 8-10 szem rózsabors
- só
- 3 dl főzőtejszín
- 1 rúdnyi fahéj
- 8-10 szem szegfűszeg
A csirkemellet kétujjnyi csíkokra vágom, sózom, a mozsárban összetört rózsaborssal megszórom. Egy serpenyőben, kevés olajon kifehérítem a húst, majd a főzőtejszínnel felöntöm. Ebbe teszem a fahéjat és a szegfűszeget. Fedem a serpenyőt, húsz percig hagyom csendben, takarékon rotyogni. Eközben nyolcadokba vágom a körtéket, majd a húshoz adom. Ezután már keveset mozgatom, hogy a puhuló gerezdek ne törjenek szét.
Amíg készül a csirke, addig felteszem főni a rizst. Amikor már majdnem kész, akkor lekapom róla a fedőt, két marék mazsolát dobok a rizs tetejére, majd újra lefedem, s hagyom még párolódni egy kicsit. Tálaláskor átkeverem.
Tarte Tatin kicsit másképp |
Le kell szögeznem: ez a sütemény nem a cukrászvitrinek sztárja. Ellenben csábítóan finom. Ínyenceknek langyosan, vaníliafagylattal ajánlom.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb vilmoskörte
- 20 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- csipet só
15 deka vajat elmorzsolok a liszttel, hozzáadom a csipetnyi sót, majd a tojások sárgájával alaposan összedolgozom az egészet. A homogén tésztát alufóliába csomagolom, és egy fél órára a hűtőbe teszem.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
5 dekányi vajat és a cukrot egy hőálló pitetálba teszem, majd takaréklángon, lassan kevergetve karamellizálom a cukrot. Amikor már szép, mély színű a karamell, akkor beleteszem a körtecikkeket, egy kicsit hagyom, hogy megpuhuljanak. Végezetül lehúzom a tűzről, félreteszem. A hűtőből kikapom a tésztát, pitetálnyira nyújtom, óvatosan ráfektetem a körteszeletekre, és az egészet a sütőbe dugom. 35-40 perc alatt sül készre.
Ha kész, akkor a sütőből való kivétel után rögtön tálra borítom. Önmagában is tökéletes, de jól viseli a vaníliafagylalt vagy a vaníliasodó közelségét.