Erdei gyümölcs charlotte

nlc | 2009. Október 16.
A charlotte (ejtsd: sárlott) torta őse Angliából indult hódító útjára, akkor a formákat még kenyérrel bélelték ki, almával töltötték meg, majd forrón tálalták. Ma már általában hideg tortát takar, tökéletesítője Antoine Carême francia séf volt, aki tésztával bélelte ki a formát, és tejsodóval töltötte meg. A piskóta azóta is alapeleme, ezt kombinálhatjuk gyümölcsökkel, csokoládéval zselantinos-tejszínhabos krémekkel.

Hozzávalók:

A formához:

A piskótalapokhoz:
 

A töltelékhez:

Elkészítés:

A tojásból, a cukorból és a lisztből klasszikus módon piskótatésztát készítünk, és két kerek lapot sütünk belőle, melyek átmérője 2 cm-rel legyen kisebb, mint a charlotte formába öntéséhez használt edény. A hűtőből kivett tejszínt 10 dkg porcukorral és a zselatin fixszel együtt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a villával összetört gyümölcsöket. Óvatosan összekeverjük.

1. fázis : Egy műanyag tálat alufóliával kibélelünk, és a babapiskótákat körbe állítjuk, a réseket pedig félbevágott piskótákkal töltjük ki.

2 fázis : Egy kevés krémet teszünk a tál aljára, és ráhelyezzük a piskótalapot. Gyümölcsöt is szórhatunk a rétegek közé.

3. fázis: Egy újabb réteg krémet kenünk a piskótára, és végül egy piskótalappal bezárjuk a tetejét – ha kiborítjuk, ez lesz majd az alja.
 
Hűtőben pihentetjük 3-4 órát, majd óvatosan egy tálra borítjuk, és friss gyümölcsökkel díszítjük.

Elkészítés:1 óra+3-4 óra pihentetés

Exit mobile version