Tyúkhúsleves lúdgégetésztával |
Hozzávalók:
- 1 db egész tyúk
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 1 csokor petrezselyem
- só, egész fekete bors
- 20 dkg lúdgégetészta
- 20 dkg friss vagy mirelit zöldborsó
A megtisztított és jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük. A levest megsózzuk, és az összes megtisztított zöldséget, valamint az egész borsot is beletesszük. Ha öreg a tyúk, akkor a forrástól számított 30-40 perc múlva rakjuk csak bele a zöldségeket. Vigyázzunk arra, hogy a leves lassú, egyenletes forrással főjön, mert ellenkező esetben megtörik, zavaros lesz. Minimum 3-4 órán keresztül főzzük. Ha megfőtt, fél órát pihentetjük, majd óvatosan kiszedjük belőle a tyúkot és a zöldségeket. A levesből kiszedünk kétszer félliternyit, és ebben főzzük ki a levesbetétnek szánt tésztát, valamint a zöldborsót. Ezután a tyúk húsát leszedjük a csontról, és a zöldségekkel együtt vékonyra vágjuk. Külön tálban tálaljuk a zöldségeket a hússal, a tésztát, a zöldborsót, illetve az aranyló levest.
Ropogós libacomb párolt káposztával |
Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- 4 gerezd fokhagyma
- tengeri só
- 25 dkg libazsír
- A káposztához:
- 1 nagyobb fej fehér káposzta (kb. 1,5 kg)
- 15 dkg kristálycukor
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg libazsír
- 1 dl 10%-os ételecet
- 1 tk. köménymag
- só
A libacombok mindkét oldalát besózzuk, és a húsos felüket bedörzsöljük durvára vágott fokhagymával. Tepsibe tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, és meglocsoljuk a felolvasztott libazsírral. Lefedjük fóliával, és 160 fokos sütőben 1 óra 20 percig sütjük. Levesszük róla a fóliát, és ha teljesen megpuhult a hús, fólia nélkül sütjük tovább addig, míg a bőre ropogós pirosra nem sül. Ha túl keménynek éreznénk a libacombokat, visszatesszük rá a fóliát, és még egy darabig pároljuk.
A káposztához a hagymát és a káposztát is vékonyan felszeleteljük. A hagymát a kristálycukorral együtt a libazsíron barnára pirítjuk. Rátesszük a köménymagot, és miután kicsit átpirítottuk, hozzáadjuk a káposztát is. Folyamatosan kevergetve pároljuk mindaddig, amíg a káposzta össze nem esik, és szinte az összes lé el nem fő alóla. Ízesítjük sóval, ecettel, és ha gondoljuk, cukrot is tehetünk hozzá még.
Császármorzsa |
Hozzávalók:
- 25 dkg búzadara
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 0,5 l tej
- csipet só
- 1 citrom
- baracklekvár
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a cukor és a vaj felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a citrom reszelt héját, a sót és a búzadarát, valamint a fehérjéből a maradék cukorral felvert kemény habot. Simára keverjük, és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát, és forró, 180 fokos sütőbe tesszük. Időnként kevergetve addig sütjük, míg morzsás nem lesz. Porcukorral megszórva, baracklekvárral kínáljuk.
Bereznay Tamás: Mai magyar konyha
Bereznay Tamás meglehetősen ismert a gasztronómia iránt érdeklődők körében. A Nők Fogyasztói ár: 3990 Ft, a Kiadónál történő megrendelés esetén 2990 Ft+postaköltség. |