Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 10 dkg liszt
- 3 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 csipet só
A málnaöntethez:
- 50 dkg mirelit málna
- 15 dkg cukor
- 1 dl tokaji aszú
Elkészítés:
A túrót áttörjük. A vaníliarudat félbevágjuk, magját kikaparjuk, a vajon megfuttatjuk, és a tejjel egyet forralunk rajta. Ezzel a vaníliás tejjel, 5 dkg cukorral, a tojások sárgájával, egy csipet sóval, a citromhéjjal és a liszttel összekeverjük a túrót. Egy órára hűtőbe tesszük. Kivéve a tojásfehérjéből a maradék cukor hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a túróhoz keverjük.
Lábasban olajat melegítünk (nagyjából 160 C fokra), és a túróból két evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Ezt a hőfokot kell tartani, különben a túrófánk, kívülről megég, belül pedig nyers marad.
A málnát a cukorral, borral és fél liter vízzel 20 percig főzzük, majd szitán átpasszírozzuk. A fánkokat porcukorral meghintve, a málnaöntettel kínáljuk.
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |