Tea receptek

TEEKANNE | 2009. Október 23.
Gondoltad volna, hogy a teát nem csak inni, hanem enni is lehet? Természetesen nem arra gondolok, hogy rágcsáld el a tealeveleket, hanem arra, hogy próbáld ki a teák jótékony hatását és különleges ízét valami nem mindennapi formában. Mondjuk, süsd bele egy süteménybe, vagy bolondíts meg vele egy finom sültet.

Csirke teamarinádban 

Hozzávalók 4 személyre:

1 EK zöldtea (Pl. Sencha)

1 lime

4 csirkecomb (kb. 900 g)

20 g olvasztott vaj

250 g Basmati rizs

1 csokor zöldhagyma

1 chilipaprika

1/2 csokor citromfű 

 só

 frissen őrölt bors

 

 

Elkészítés:

A teafüvet leöntjük 500 ml forrásban lévő vízzel, lefedve 3 percig állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy szűrőn és hagyjuk kihűlni. A lime-ot forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, vékony szeletekre vágjuk, és a teához adjuk. A csirkecombokat megmossuk, lecsöpögtetjük. Sóval, borssal bedörzsöljük őket. Az olvasztott vajat felmelegítjük. Jól elősütjük benne a csirkecombokat. Felengedjük a marináddal, és közepes lángon, kb. 20 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A rizst a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk, darabokra vágjuk. A chilipaprikát megmossuk, szárazra töröljük, apróra vágjuk. Mindkettőt hozzákeverjük a csirkecombokhoz, és további 15 percig főzzük. Letépjük a citromfűlevelek szárát, a leveleket megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. A csirkecombokat szósszal és rizzsel tálaljuk. Megszórjuk citromfűvel.

 

Elkészítési idő: kb. 60 perc 

Forrás “Német Teaszövetség”

 

 

 

Tea praliné  

Hozzávalók 30 darabhoz:

250 g étcsokoládé

1/8 l tejszín

2 EK Assam tea

½ TK gyömbérpor

50 g puha vaj

 

 

Elkészítés:

A csokoládét apróra vágjuk. A tejszínt felfőzzük az Assam teával és a gyömbérporral, és leszűrjük. A csokoládét felolvasztjuk. Kb. két órán át hűlni hagyjuk. A vajat apró darabokra vágva elosztjuk a tea-csokoládémasszán, és keverőgéppel krémesre felverjük. Csillag végű nyomózsákba töltjük, kis kúpokat nyomunk formákba. 

Forrás “Német Teaszövetség”

 

 

Tengeri hal rizságyon, zöldteával

 

Hozzávalók:

2 szelet tengeri halfilé (a legfinomabb durbincsból, de ez Magyarországon ritkán fellelhető)

szezámmag

¼ l zöldtea

250 g rizs

1 szép, piros paprika

¼ l édes tejszín

3 mogyoróhagyma

só,

olaj,

szójaszósz

 

Elkészítés:

Készítsd el a zöldteát.

Főzd meg a rizst.

Vágd kis kockákra a paprikát, párold meg kevés olajon.

Keverd össze a rizzsel, és az egészet tedd egy előmelegített tálba.

 

Öntet:

Kockázd fel a mogyoróhagymát, párod kevés olajon üvegesre.

Öntsd az egészre az előzőleg elkészített zöldteát.

Ízlés szerint adj hozzá kevés szójaszószt.

Főzd fel édes tejszínnel, és keverd el mixerrel.

Ezután öntsd a kész szószt a tálban lévő rizsre.

Hal:

Sózd be a halfilét egy kicsit, és forgasd felvert tojásba és szezámmagba.

Süsd a halat forró olajban világosbarnára.

Tálalás előtt vágd csíkokra a halat, és helyezd a rizsre.

Exit mobile version