3 rétes percek alatt

nlc | 2009. November 14.
Valami isteni házi finomságra vágysz? Kipróbálnál új meglepő ízpárosításokat? Nosza! Nem kell más, csak készen kapható vajas tészta lapok, vagy réteslapok és gyorsaságban, ízben verhetetlen leszel!

Banános – csokis rétes

• Hozzávalók 2 rúdhoz:

    * 1 csomag mirelit vajas tészta
    * 2 csomag csokoládés főzőpuding
    * 6 dl tejszín
    * 2 dl tej
    * 15 dkg cukor
    * 3-4 banán
    * 1 tojás a kenéshez

• Elkészítés:

A tejszínt felmelegítjük a cukorral, a pudingport elkeverjük a tejjel, és a tejszínhez adva sűrű pudingport főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni.
A kinyújtott tésztát megfelezzük, majd a pudingból egy-egy rudat képzünk rajta. A karikára vágott banánokat belenyomkodjuk, majd a tészta széleit megkenjük tojással, és a töltelékre hajtjuk úgy, hogy fedjék egymást.

A rudakat kívülről is megkenjük tojással, és 180-190 C fokos gőzös sütőben aranybarnára sütjük.

 Ricottás – bazsalikomos – sonkás rétes

• Hozzávalók 2 rúdhoz:

    * 1 csomag réteslap
    * 1 dl olaj a lapok kenéséhez
    * 1 tojás a rétes megkenéséhez

A töltelékhez:

    * 60 dkg ricotta túró
    * 10 dkg vékony, szárított sonka (pármai, serrano)
    * friss bazsalikom apróra vágva
    * só, bors
    * 1 egész tojás

• Elkészítés:

A bazsalikomleveleket megmossuk, aprítjuk, összekeverjük a ricottával és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat megkenjük az olajjal (egyszerre 3-4 darabot), a szélére teszünk egy csíkot a töltelékből, majd befedjük egy szelet sonkával.
Erre megint ricottás töltelék és újabb sonkaréteg kerül, míg a töltelék fele elfogy.
Ugyanezt megismételjük a másik adag réteslappal, majd mindkettőt feltekerjük, megkenjük tojással, és 180 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A tetejét megszórhatjuk olajos magvakkal, még finomabb lesz tőle.

Diós – fügés rétes

• Hozzávalók 2 rúdhoz:

    * 1 csomag mirelit vajastészta (400-500 gramm)
    * 20 dkg darált dió
    * 1 kg füge
    * 1 narancs reszelt héja
    * csipet fahéj
    * 1 tojás a kenéshez

• Elkészítés:

A felengedett vajas tésztát lisztezett deszkán tepsi hosszúságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd két csíkra vágjuk.
A fügét megmossuk, daraboljuk, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat és a fahéjat, majd elkeverjük. A tölteléket elosztjuk a két tésztadarabon, és rúdba rendezzük. A tészták széleit megkenjük tojással, hogy a töltelékre borítva összetapadhassanak.
Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, tojással megkenjük, és 180-190 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Exit mobile version