Az egyik legkiválóbb és legpraktikusabb vendégváró aprósütemény, morzsálódós állagánál fogva nagyon jól lehet borba, kávéba, teába vagy kakaóba mártogatni, és már napokkal korábban elkészíthető.
A cantuccini tésztája eredendően mandula hozzáadásával készült, Toscanában hagyományosan a Vin Santo nevű édes borhoz fogyasztják el az étkezések végén. Fenyőmagból készült változata a pignoli.
Az idők folyamán az eredeti mandulás ízesítésen kívül rengeteg receptváltozat alakult ki, legtöbbjükben sok csonthéjas gyümölcs – mandula, mogyoró, pisztácia, kesudió stb. – szerepel. A kiinduló alaprecept roppant egyszerű, 2 rész liszthez 1 rész (vagy esetleg még ennél is kevesebb) cukor, 1-2 tojás, kevés sütőpor és sok-sok csonthéjas szükségeltetik. A vaj hozzáadása olykor praktikus, ugyanis jelentősen puhít a tészta kétszeri sütéséből adódó szárazságán.
Mi most egy citromos, dupla csokoládés és egy mogyorós változatot mutatunk be.
Citromos cantuccini |
Hozzávalók:
• 22 dkg liszt
• 1,5 kiskanál sütőpor
• 80 g puha margarin
• 12 dkg cukor
• 2 tojás
• 1 citrom leve
• 1 evőkanál tej
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral. Egy másik edényben kézi habverő segítségével dolgozd krémessé a vajat a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat. Facsard bele a citrom levét is, majd add a masszát a liszthez. Gyúrd addig, amíg a liszt és a vaj teljesen egybeolvad. Lazítsd a tésztát egykanálnyi tejjel. Hűtőszekrényben pihentesd a tésztát 20 percig.
Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.
175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl. Ezután vágd fel 1 centi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Süsd további 10 percig.
Dupla csokis biscotti |
Hozzávalók:
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg puha vaj
• 2 tojás
• 18 dkg cukor
• 30 dkg liszt
• 2 kiskanál keserű kakaópor
• 2 kiskanál sütőpor
• fél kiskanál só
• 10 dkg fehér csokoládé
• 1 tojásfehérje
Elkészítés:
Az étcsokoládét olvaszd fel mikrosütőben, majd habverő segítségével keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot és egyenként a tojásokat.
Egy mély tálban keverd el a lisztet a keserű kakaóporral, a sóval és a sütőporral. Öntsd bele a vajas-csokoládés masszát, és gyúrd össze. A fehér csokit tördeld apró darabokra, és dolgozd össze a tésztával.
Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra. A tojásfehérjével kend meg a tetejét.
A tésztát 175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl a tészta. Vágd fel ujjnyi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Így süsd további 15 percig.
Mogyorós cantuccini |
Hozzávalók:
• 12 dkg liszt
• 12 dkg darált földimogyoró
• 12 dkg cukor
• 1 kiskanál sütőpor
• 10 dkg puha vaj
• 1 tojás
• 1 evőkanál tej
A puha vajat keverd össze a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat.
A lisztet keverd el a darált mogyoróval és a sütőporral, majd dolgozd össze a vajas-cukros masszával. Lazítsd a tésztáját 1 evőkanál tejjel.
Hűtőszekrényben pihentesd 20 percig. Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor ferdén, ujjnyi vastagon szeleteld fel, és a vágott felével lefelé döntve tedd vissza a tepsibe. Újabb 10 perc sütés után ropogósra sülnek.