Karácsonyi sütitippek

Rama | 2009. December 16.
Azt mondják kétféle háziasszony van, az egyik istenien tud főzni, azonban a sütésre nem lehet rávenni, van aki pedig imád főzni, de a sütésben nem találja meg örömét. Így, vagy úgy legyen, karácsonykor azért szinte minden háziasszony megpróbálkozik a sütéssel, hiszen a karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a sütemények illata. Az ügyetlenebbeknek sem kell megijedni, mert néhány egyszerű tipp segítségével könnyen elkészíthetőek a karácsonyi finomságok.

Karácsonykor előkerülnek a nagymama receptjei, amelyek a hagyományos, megszokott otthoni házi sütemények ízét hozzák el otthonodba. Bejgli, zserbó és mézeskalács, a legkedveltebb karácsonyi sütemények, amelyek nélkül nem múlhat el egy karácsony sem. A legjobb ezekben a süteményekben az, hogy már egy-két nappal, vagy akár héttel előbb is elkészítheted, mert pár nap pihentetés csak jó tesz az ízeknek. Nagy kincs ez, hiszen nincs az a háziasszony, aki ne érezte volna még úgy karácsonykor, hogy már megint el fogok úszni a sok sütés-főzésben. Hogy idén Te ezzel ne szembesülj, készíts elő mindent, amit csak tudsz.

A sütemények közül kezdj a mézeskaláccsal, mert ezt akár december elején is megsütheted. A mézeskalács amellett, hogy igazi ünnepi csemege, akár karácsonyfa, vagy asztaldíszt is készíthetsz belőle. A sokféle forma és díszítés kiválasztása a gyereknek is jó program. Hogy a kalácsnak szép fénye legyen, kend meg tojásfehérjével, és így a díszek is jobban rögzülnek a süteményen.

A bejgli a karácsonyi sütemények királynője. A hagyományos diós-mákos mellett, már megjelentek az újhullámosak, mint a gesztenyés, vagy a marcipános. Vannak, akik soha nem mernek belekezdeni sütésükbe, de Te ne futamodj meg. Fontos, hogy eltaláld a megfelelő tészta és töltelék arányt, és hogy ne felejtsd egy villával megszurkálni mielőtt a sütőbe teszed. Így elkerülheted a kirepedezést, de ha mégis egy-két helyen megrepedne, ne keseredj el, mert így legalább látszik, hogy a két kezed munkája van benne.

A zserbónak is egyre több variációja van, de a hagyományos a dió-lekvár töltelék és a tetején csokimáz. A csokimáz csak akkor lesz a süteményen fényes, ha gondosan olvasztod meg a csokoládét és egy kevés étolajat adsz hozzá. A csokival nem szabad sem túl forrón, sem túl hidegen dolgozni. Ha túl meleg a csokoládé lefolyik a tésztáról, ha túl hideg nem lehet szépen elteríteni.

 

Sok sikert kíván neked a Sütigyár!

Exit mobile version