3+2 egyszerű krumplis recept

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2010. Január 11.
A burgonya a legnépszerűbb zöldségfélénk. Végtelen sok változatban elkészíthető már köretként is: sülve, hasábburgonyaként, tepsis, hagymás tört burgonyaként, vagy sós vízben főzve, petrezselyemmel gazdagítva, olykor pürésítve.

Tartalmas főételek állíthatók össze belőle: majoránnával, tejfölösen levesbe, gombócként szilvával, nudliként mákkal, vagy kolbásszal, tojással rétegezve rakottan, esetleg tésztával összekeverve, vagy tejföllel behabarva főzeléknek, hogy csak a legismertebb hazai fogásokat említsük. Laktató, magas a szénhidráttartalma, jelentős a C-vitamin-, kálium- és fehérjetartalma. Könnyen emészthető, és megfelelő tárolással sokáig eltartható.

A klasszikus fogások egy magyar háztartás asztaláról sem hiányozhatnak. Érdemes ezeket megtanulni, már csak azért is, mert költségkímélő fogásokról van szó.

 Rakott krumpli

Örök klasszikus – bár nem tűnik túl trendinek, de sosem megy ki a divatból. Próbáld ki egyszer gombával gazdagítva, illetve sajttal a tetején (jól megszórva).

Hozzávalók:

• 1 kg burgonya
• 4 tojás
• 150 g kolbász
• 1 ek. vaj
• 4 dl tejföl
• csipetnyi só

A krumplit mosd meg, és a héjával együtt sós vízben főzd puhára.
A tojásokat lobogó forró vízben főzd keményre. Miután megfőtt, öblítsd le hideg vízzel, így a héját könnyebben le tudod majd hámozni.
A burgonya héját hámozd le, majd a krumplit vágd fel karikára. A tojást és a kolbászt ugyancsak karikázd fel.
Egy hőálló tálat kenj ki vajjal, és fektess le egy réteg burgonyát, majd rétegezd tojással, kolbásszal és néhány kanálnyi sózott tejföllel. Erre újabb réteg krumpli, tojás, kolbász és tejföl kerül. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, és alufóliával lefedve süsd 25 percig. Vedd le róla a tetejét, locsold meg a maradék tejföllel, és tedd vissza a sütőbe további 10-15 percre. Akkor jó, ha a kolbászból már kisült a zsiradék, és a burgonyák kissé megpirultak.

Krumplilángos

 

 

A krumpliból készült lángos tájegységenként más-más ételt takar. Készülhet kelt tésztából olajban kisütve, illetve – liszt hozzáadásával – derelye formában sütőben sütve. Ez utóbbit nemcsak fokhagymával, tejföllel, de lekvárral is fogyaszthatod.

 

Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 25 dkg héjában főtt, tisztított, áttört burgonya
• 1 db tojás
• kb. 150 ml tej
• 25 g élesztő
• 1 kiskanál só
• 1 evőkanál olaj

Az élesztőt futtasd fel egy deci langyos tejben, majd a liszt, az áttört burgonya, a tojás és a maradék tej hozzáadásával dolgozd össze lágy tésztává. Keverd bele az olajat, és dagaszd tovább a tésztát. Meleg  helyen hagyd a duplájára kelni.
Ezután nyújtsd ki a tésztát félujjnyi vastagságúra, és fánkszaggatóval szaggasd ki. Letakarva, langyos helyen legalább egy órán át hagyd a duplájára kelni.
Ezután süsd ki bő, forró olajban. Szórhatsz rá sajtot, vagy megkenheted fokhagymás tejföllel.

 Röszti

 

A rösztit sokféleképpen gazdagíthatod: tehetsz a tésztába szalonnát, hagymát, sőt párolt káposztát, és tálalhatod tükörtojással vagy reszelt sajttal a tetején.

Hozzávalók:
• 80 dkg lisztes burgonya (pl. ella)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 kiskanál + 4 evőkanál olaj (vagy zsír)
• fél teáskanálnyi só

Héjában főzd meg a krumplit, és amikor kihűlt, nagy lyukú reszelőn gyaluld szálasra.
Egy fej felaprított hagymát egy kiskanál olajon dinsztelj meg. Tedd bele a krumplit is, fűszerezd sóval, borssal, és időnként forgasd össze.
A krumplimasszából formázz lepényeket, és alacsony hőfokon süsd át az olajon mindkét oldalát aranysárgára.

 Paprikás krumpli

 

Egy újabb örök klasszikus, amely mellé kovászos uborka és fehér kenyér dukál. A kolbász virslire lecserélhető, vagy kiegészíthető vele a tartalmasabb húsadagot kedvelők számára.

Hozzávalók:
• 1,5 kg burgonya
• 2 fej vöröshagyma
• 1 zöldpaprika
• 1 paradicsom
• 10 dkg szalonna
• só
• bors
• 1 kiskanál pirospaprika
• 1 kiskanál kömény
• 20 dkg füstölt kolbász

A burgonyát hámozd meg, darabold fel.
A szalonnát  vágd apró kockákra, és egy lábosban olvaszd ki a zsírját. Fonnyaszd meg rajta a hagymát, és szórd meg pirospaprikával. Add hozzá a kockákra vágott krumplit, a felszeletelt paradicsomot, a  felkarikázott  zöldpaprikát. Fűszerezd sóval, borssal, köménnyel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát, és fedő alatt párold puhára. Amikor már félig megfőtt a burgonya, add hozzá a nagyobb darabokra vágott kolbászt is.
Amikor már szaftos a leve, és minden hozzávaló megpuhult, tálalható.

Krumplis tészta

 

 

Egyszerű étel, akár a maradék paprikás krumpliból is elkészíthető, igazi költségkímélő fogás.

Hozzávalók:
• 50-60 dkg krumpli
• 1 fej vöröshagyma
• 50 dkg kockatészta
• só
• bors
• olaj
• pirospaprika

Tisztítsd meg a krumplit, vágd fel apró kockákra, és forró vízben főzd puhára.
Kevés olajon fonnyaszd meg az apró kockákra vágott vöröshagymát, szórd meg pirospaprikával, és öntsd hozzá a leszűrt, megfőtt krumplit.
A kockatésztát lobogó forró vízben főzd ki, szűrd le, és forgasd össze a krumplis alappal.
Fűszerezd sóval, borssal.

Plusz egy tipp
Burgonyából finom pogácsát készített a Nők Lapja Cafe olvasóinak Varga Gábor cukrász. Receptjét lépésről lépésre te is könnyen elkészítheted!

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre »

 

Exit mobile version