Csábító csokoládés desszert: Csokoládés charlotte

nlc | 2010. Február 07.
Egy bölcs ember mondása szerint tízből kilenc ember szereti a csokoládét, a tizedik pedig hazudik. Bár ezt a mutatós édességet fogyókúrázóknak nem ajánljuk, a téli hónapok megédesítésére feltétlenül alkalmas.

Hozzávalók 12 szelethez:

A charlotte (ejtsd: sárlott) angol eredetű édesség, egykor úgy készült, hogy a formákat kenyérrel bélelték ki, almával töltötték meg, és forrón tálalták. Manapság általában hideg tortát takar, az ízesítése azonban már sokféle lehet.
A Nők Lapja Konyha július-augusztusi számában egy erdei gyümölcsös verziót mutatott be, most a csokoládéson a sor.

A tésztához:
• 7 tojás
• 10 dkg cukor
• 18 dkg liszt

A piskótatekercs töltelékhez:
• 1 csomag csokoládés pudingpor
• 4 dl tej
• 3 evőkanál cukor
• 5 dkg csokoládé

A belső rész töltelékéhez:
• 1 csomag hidegen elkészíthető csokoládés pudingpor
• 3 dl hideg tej
• 2 zselatinlap
• 3 dl tejszín
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 zselatinlap

Válasszunk ki egy félgömb alakú tálat, melybe majd töltjük a tortát (ideális például a salátástál). A tojásból, a cukorból és a lisztből készítsünk a klasszikus módon piskótát. Kenjünk belőle fél cm vastag lapot (kb. 30X35 cm nagyságút) egy sütőpapírral fedett tepsire, illetve egy akkora kerek lapot, amelynek átmérője megegyezik a tál átmérőjével, ezzel zárjuk majd le a tortát. 170 C fokos sütőben süssük meg. (Ne szárítsuk meg a piskótát, mert akkor nem tudjuk szépen feltekerni.)

A piskótatekercs töltelékének elkészítéséhez 3 dl tejet forraljunk fel a cukorral. A pudingport 1 dl tejjel keverjük simára, adjuk hozzá a forró tejhez, sűrítsük be, majd a tűzről levéve keverjük bele a csokoládét, míg az el nem olvad.  A vékony piskótalapról húzzuk le a sütőpapírt, kenjük rá egyenletesen a tölteléket, és óvatosan tekerjük fel. Tegyük hűtőbe 20 percre. A tekercsből szeljünk kb. 1 cm széles szeleteket, a tálunkat béleljük ki alufóliával, majd rakjuk ki az edényt a piskótakarikákkal.

A charlotte belsejébe kerülő töltelékhez a pudingport készítsük el a tejjel, a zselatinlapot áztassuk meg hideg vízben, majd melegítsük fel olvadásig. Hőkiegyenlítéssel (keverjünk bele először egy keveset a krémből, hogy azonos legyen a hőmérsékletük) adjuk a csokoládés krémhez, és töltsük a formánk aljára. A tejszínhabot verjük habbá a cukorral, és az előzőekhez hasonlóan adjuk hozzá a zselatint. Oszlassuk el egyenletesen a csokoládés krém tetején, majd zárjuk le a kerek piskótalappal. Tegyük a süteményt a hűtőbe 3-4 órára, majd tegyünk alá egy tortatálat, és határozott mozdulattal fordítsuk meg. Tálaláskor tejszínhabbal és csokoládéval díszíthetjük.

Elkészítési idő: 2 óra
Hűtés: 3-4 óra óra

A januári tartalomból:

• Csokoládé a köbön
• Hogyan készítsünk csokoládédíszeket?
• Falatnyi desszertek, ámuló vendégek
• Húsmentes napok
• Együtt vacsorázik a család

Itt tudsz előfizetni!»

 

Exit mobile version