Általában minden morzsás étel készítésekor először megpirítom olívaolajon, fokhagymával a morzsát. A pirítás mértéke a recept további útmutatásai szerint módosul. Ha már nem kell később sokat sütni, akkor egészen szép pirosra pirítom, ha még sokat tartózkodik majd a sütőben, akkor éppen csak összeforgatom egy kis olajjal és fokhagymával. Bátran fűszerezhetjük: aprított friss fűszernövényeket adhatunk hozzá vagy éppen egy kevés szardellát. Ha zöldséghez adjuk, jól illik hozzá a chili, ha pedig hallal párosítjuk, akkor a citrom. Tessék vele kísérletezni! Érdemes a zsemlemorzsát otthon készíteni: a megmaradt kenyeret, kiflit, zsemlét jól szellőző (pl. vászon) zsákban gyűjtsük, majd ha összegyűlt egy nagyobb mennyiség, a húsdarálón daráljuk le. Az étel is sokkal finomabb lesz tőle, mint a bolti morzsától.
Fűszeres morzsás penne |
• 50 dkg penne tészta
• 12 evőkanál zsemlemorzsa
• 1 csokor petrezselyem
• 5-6 darab szardella
• 6 gerezd fokhagyma
• pár szem magozott olívabogyó
• 1 darab szárított erős paprika
• só, bors
• olívaolaj
Tegyünk fel kb. öt liter vizet forrni, sózzuk meg. Míg forr a víz és fő a tészta, készítsük el a morzsát. Olívaolajon pirítsuk aranybarnára a morzsát a fokhagymával és a szardellával, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, az összetört szárított csípős paprikát és az olívabogyót. A kifőtt tésztát szűrjük le, keverjük el a morzsával. Azonnal tálaljuk.
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 10 perc
A februári tartalomból: • Farsangoljunk Lázárral |