Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg liszt
• 7 g szárított élesztő
• 5 dkg vaj
• 7 dkg cukor
• 1 tojás
• 3 dl tej
• csipet só
• 30 dkg szilvalekvár
• 15 dkg mák
Olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a cukrot, a tejet és a tojást. Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, keverjük hozzá az élesztőt, majd a tejes keveréket, dagasszuk szép simára, és 45 percig kelesszük a tésztát. Osszuk a tésztát 8 részre, lapítsuk ki őket, és tegyünk 1-1 kiskanál lekvárt a közepére. Hajtsuk össze, és formáljunk gombócot belőle. Kelesszük a gombócokat újabb 20 percig Tegyünk fel forrni annyi vizet, hogy ha a lábosba szitát helyezünk, annak az alja ne lógjon a vízbe. Erre helyezzük a gombócokat, lefedve 15 percig gőzöljük. Szórjuk meg mákkal, és olvasztott vajjal tálaljuk.
Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 65 perc
Főzés: 2x 15 perc
A februári tartalomból: • Farsangoljunk Lázárral |