Mákos sütemény – lépésről lépésre

Varga Gábor | 2010. Március 08.
Ez a sütemény a mákkedvelők kedvence lesz! Egy igazi házias jellegű varázslat, mely gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár különösebb rutin nélkül is!

 

Hozzávalók (kb. 28 szelethez)

– A tésztához:

• 500 g liszt
• 250 g vaj
• 100 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 100 ml tej
• 1 teáskanál kristálycukor (5 g)
• 10 g élesztő
• 1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
• 40 g tejföl

– A kenéshez:

• 100 g baracklekvár

– A töltelékhez:

• 300 g őrölt mák
• 150 g cukor
• 200 ml tej
• 1 db citrom reszelt héja
• 40 g méz
• fahéj
• 2 db tojásfehérje

Elkészítés:

Készíts elő egy kb. 20×36 cm-es, magas peremű tepsit. A langyos tejben oldd fel a kristálycukrot, és futtasd fel benne az élesztőt.

A lisztet keverd el a sütőporral, a porcukorral, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj.

 

Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd oszd három részre, és nyújtsd ki. Az első lapot helyezd a tepsibe.

 

Most készítsd el a tölteléket: a mákot keverd össze a fahéjjal. A cukrot a tejjel, a mézzel és a reszelt citromhéjjal főzd fel.

 

A mákot forrázd le a tejes főzettel.

 

A tojásfehérjét verd habbá, majd keverd a langyos máktöltelékbe.

 

Kend meg lekvárral az első tésztaréteget, majd simítsd rá a máktöltelék felét.

 

Erre ismét tésztát rétegezz, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenj meg. A harmadik tésztalappal fedd be végül. A tetejét szurkáld meg.

 

170 °C-os sütőben 40-50 perc alatt, légkeverés nélkül süsd készre. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálald.

 

 

Fotók: Wlcsek András, desszert.eu

 

 

Exit mobile version