Hozzávalók (kb. 28 szelethez)
– A tésztához:
• 500 g liszt
• 250 g vaj
• 100 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 100 ml tej
• 1 teáskanál kristálycukor (5 g)
• 10 g élesztő
• 1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
• 40 g tejföl
– A kenéshez:
• 100 g baracklekvár
– A töltelékhez:
• 300 g őrölt mák
• 150 g cukor
• 200 ml tej
• 1 db citrom reszelt héja
• 40 g méz
• fahéj
• 2 db tojásfehérje
Elkészítés:
Készíts elő egy kb. 20×36 cm-es, magas peremű tepsit. A langyos tejben oldd fel a kristálycukrot, és futtasd fel benne az élesztőt.
A lisztet keverd el a sütőporral, a porcukorral, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj.
Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd oszd három részre, és nyújtsd ki. Az első lapot helyezd a tepsibe.
Most készítsd el a tölteléket: a mákot keverd össze a fahéjjal. A cukrot a tejjel, a mézzel és a reszelt citromhéjjal főzd fel.
A mákot forrázd le a tejes főzettel.
A tojásfehérjét verd habbá, majd keverd a langyos máktöltelékbe.
Kend meg lekvárral az első tésztaréteget, majd simítsd rá a máktöltelék felét.
Erre ismét tésztát rétegezz, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenj meg. A harmadik tésztalappal fedd be végül. A tetejét szurkáld meg.
170 °C-os sütőben 40-50 perc alatt, légkeverés nélkül süsd készre. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálald.
Fotók: Wlcsek András, desszert.eu