Itthon sokszor toastként vagy „összeragasztós szendvicsként” emlegetik a francia eredetű Croque Monsieur-t (ejtsd: krok mösziö). A kifejezés eredetileg olyan vajon sütött szendvicset takart, amibe sonka és sajt került, utóbbi pedig a hő hatására szépen elolvadt a két kenyérszelet között. Az aranybarnára sütött szendvicsnek 1910-es megszületése óta milliónyi variációja alakult ki.
Besameles-füstölt sonkás Croque Monsieur |
• 8 szelet fehér toast kenyér
• 8 szelet füstölt sonka
• 8 szelet gouda sajt
• 2 evőkanál vaj
A besamelmártáshoz:
• 2 teáskanál vaj
• 2 teáskanál liszt
• 2 dl tej
• só, bors, reszelt szerecsendió
A besamelmártáshoz megolvasztjuk a vajat egy kis lábasban. Hozzáadjuk a lisztet és 1 percig kevergetjük, majd beleöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig melegítjük, míg krémesre sűrűsödik.
A kenyérszelet egyik oldalát megvajazzuk, ráteszünk 2 szelet sonkát, 2 szelet sajtot, majd erre jön a másik kenyérszelet. A kenyerek külső oldalára besamelmártást kenünk, és teflonserpenyőben egy kevés vajon pirosra sütjük mindkét oldalukat.
Tipp: Aki szeretné, ekkor még reszelt sajtot is szórhat a szendvicsekre
A márciusi tartalomból:
• Húsvétoljon Kovács Lázárral |