Garantált siker: Süssünk szendvicset vacsorára!

nlc | 2010. Március 09.
Az ínycsiklandó francia szendvics egyik klasszikus változata, ha besamelmártással készítjük el, de nyugodtan kísérletezzünk az otthon található alapanyagokkal.

Itthon sokszor toastként vagy „összeragasztós szendvicsként” emlegetik a francia eredetű Croque Monsieur-t (ejtsd: krok mösziö). A kifejezés eredetileg olyan vajon sütött szendvicset takart, amibe sonka és sajt került, utóbbi pedig a hő hatására szépen elolvadt a két kenyérszelet között. Az aranybarnára sütött szendvicsnek 1910-es megszületése óta milliónyi variációja alakult ki.

Besameles-füstölt sonkás Croque Monsieur


Hozzávalók 2 személyre:
• 8 szelet fehér toast kenyér
• 8 szelet füstölt sonka
• 8 szelet gouda sajt
• 2 evőkanál vaj

A besamelmártáshoz:
• 2 teáskanál vaj
• 2 teáskanál liszt
• 2 dl tej
• só, bors, reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztjuk a vajat egy kis lábasban. Hozzáadjuk a lisztet és 1 percig kevergetjük, majd beleöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig melegítjük, míg krémesre sűrűsödik.

A kenyérszelet egyik oldalát megvajazzuk, ráteszünk 2 szelet sonkát, 2 szelet sajtot, majd erre jön a másik kenyérszelet. A kenyerek külső oldalára besamelmártást kenünk, és teflonserpenyőben egy kevés vajon pirosra sütjük mindkét oldalukat.

Tipp: Aki szeretné, ekkor még reszelt sajtot is szórhat a szendvicsekre

 A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

Exit mobile version