Gazdaságosan: Hagymás lencseleves |
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 40 dkg lencse
• 6 darab paradicsom
• 2 dl olívaolaj (nem tévedés!)
• 1 fej vöröshagyma
• só, feketebors
• 1 babérlevél
• 3 dkg vaj
A lencsét alaposan megmossuk, és 2 órára hideg vízbe áztatjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A lencséről leöntjük a vizet, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy másfélszeresen ellepje. Hozzáadjuk a hagymát, a babért, az olívaolajat és a paradicsomot. Ízesítjük sóval, frissen őrölt feketeborssal, és nagy lángon felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és időnként megkeverve kb. 40 percig főzzük, de legalább addig, míg a lencse megpuhul. 5 percig állni hagyjuk, és tálalásnál minden tányérba belekeverünk egy kis kocka vajat.
Elkészítés: 50 perc
1 adag: 562 kcal
Gazdagon: Lencsesaláta fetával és paradicsommal |
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg lencse
• 10 dkg fetasajt
• 3 darab paradicsom
• 10 cm póréhagyma
• 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
• 0,5 dl olívaolaj
• 1 dl almaecet
• só, bors, babérlevél
• 1 fej hagyma a főzővízhez
Az előzőleg beáztatott lencsét sóval, babérlevéllel és egész hagymával ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és lehűtjük. A póréhagymát apróra vágjuk, összekeverjük egy csipet sóval, frissen őrölt feketeborssal, az ecettel és az olívaolajjal. Ebbe beleforgatjuk a lencsét, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a hasábokra vágott fetát. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 351 kcal
A márciusi tartalomból:
• Húsvétoljon Kovács Lázárral |