Kétfogásos vacsora olcsón, darált hússal

nlc | 2010. Április 06.
Olyan spórolós fogásokat mutatunk be, amelyek viszonylag olcsón elkészíthetők, mégis van bennük hús.

Bár mindkét fogás főszereplője a darált hús, eltérő jellegük miatt egyáltalán nem fog unalmasnak tűnni a hétköznapi vacsora. Sőt, a gyerekek is szeretni fogják, akik a darált hús mellé csempészett zöldségeket is zokszó nélkül megeszik majd.

Raguleves húsgolyóval 

Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg darált hús
• 1 fej hagyma
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg zeller
• 10 dkg burgonya
• 2 dl tejföl
• 1 citrom
• só, bors, fűszerpaprika
• cukor
• 1 tojás
• 1 evőkanál liszt

A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Folyamatos kevergetés közben megszórjuk egy kis fűszerpaprikával. Vigyázunk, hogy meg ne égjen, majd egy kis vízzel felöntjük. A zöldségeket kockára vágjuk, és a lepirított hagymán picit pároljuk őket, majd felöntjük körülbelül 1 liter vízzel. Öt perc forrás után a burgonyát is beletesszük. Kevés cukorral és sóval ízesítjük.

A darált húst tojással, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal összekeverjük. Apró gombócokat formázunk a masszából, majd félretesszük. Amikor félig megfőttek a zöldségek a levesben, akkor adjuk hozzá a húsgombócokat, és készre főzzük őket. Citromlével beállítjuk az ízét. A tejfölt liszttel és kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk, és besűrítjük.

Húspogácsa kecskesajttal és brokkolis burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg darált hús
• 10 dkg száraz kenyér
• 12 dkg kecskesajt
• só, bors
• fahéj
• bazsalikom
• 1 fej vöröshagyma
• 1 tojás

A püréhez:
• 60 dkg burgonya
• 15 dkg brokkoli
• 0,5 dl tejszín
• 5 dkg vaj
• 0.5 dl tej

A darált húst összekeverjük a beáztatott kenyérrel, a tojással és a finomra vágott, lepirított vöröshagymával. Sóval, borssal, egy csipet őrölt fahéjjal és vágott bazsalikommal ízesítjük. Ezt a masszát szépen összedolgozzuk, majd négy egyforma részre osztjuk. A kecskesajtot is négy egyforma darabra vágjuk. A bekevert darált húsból négy egyforma gombócot formázunk, és a közepébe nyomjuk a sajtot úgy, hogy a hús teljesen körülvegye. Közepes lángon, kevés olajon teflonserpenyőben minden oldalát megsütjük, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.

Közben a burgonyát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Amint megfőtt, leöntjük róla a vizet. Tejszínnel és vajjal habosra keverjük. A brokkolit leforrázzuk, és apróbb darabokra vágjuk. Hozzákeverjük az elkészült burgonyapüréhez, és a kecskesajtos húspogácsával tálaljuk.

 A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

 

Exit mobile version