Sonkás-túrós quiche |
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- csipet tengeri só
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 15 dkg túró
- 20 dkg főtt sonka
- tengeri só, szerecsendió
A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, és kézzel elmorzsoljuk. Beleütjük a tojássárgáját, adunk hozzá egy kevés hideg vizet (kb. 2-3 evőkanálnyit), és addig kevergetjük, amíg a tészta kezd összeállni. Végül kézzel összegyúrjuk, és golyót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Utána enyhén lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, majd egy kerek tortaformába simítjuk. A sonkát kockára vágjuk, és a tésztára szórjuk. A tojást összekeverjük a tejszínnel, a túróval, kevés sóval és frissen őrölt szerecsendióval. Az így kapott masszát a tésztába öntjük, és előmelegített sütőbe toljuk. Légkeveréses sütőben 170 °C-on, normál sütőben 190 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük.
Tipp: a húsvéti sonkamaradék felhasználásának ideális módja, egy kis salátával kínálva nagyon finom vacsora is lehet belőle.
Vörösborban főtt sonka körtés ruccolával |
Hozzávalók:
- 2 üveg száraz vörösbor
- 1 dl balzsamecet
- 1 evőkanál tengeri só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 kg füstölt tarja vagy sonka
- 10 dkg ruccola
- 3 kemény körte
- 3 dkg mandula
- 0,5 dl extra szűz olívaolaj
A vörösbort 1 liter vízzel, a sóval, a cukorral és a balzsamecettel felforraljuk. Beletesszük a füstölt húst, és fedő alatt kb. 3 óra alatt puhára főzzük. A főzőléből 2 dl-t kiveszünk, és körülbelül fél dl-re visszafőzzük. Lehűtjük, és egy befőttesüvegben összerázzuk az olívaolajjal. A körtét meghámozzuk, kockára vágjuk. A mandulát durvára vágjuk, és serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Egy tálban összekeverjük a megmosott, lecsepegtetett ruccolát a mandulával, a körtével és a vörösboros öntettel. Tányérra rendezzük, és a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.
Ne bosszankodjunk, ha a vörösboros mártás megfogja a körtét, úgy lesz igazán finom a sonkához!
Tavaszi saláta retekkel, édesköménnyel és fürjtojással |
- római saláta
- 2 csomag retek
- 1 édeskömény
- 8 fürjtojás
- fekete bors, tengeri só
- 3 szál menta, 3 szál petrezselyem
- 0,5 dl extra szűz olívaolaj
- fél citrom leve
A salátát megmossuk, nagyobb darabokra tépkedjük. A retket cikkekre, az édesköményt apró, vékony szeletekre vágjuk. A menta- és petrezselyemleveleket csíkokra vágjuk. A fürjtojást sós, forrásban lévő vízben pont 2 percig főzzük, ekkor kissé folyni fog a közepe, és krémesen bevonja a Lehűtjük, megpucoljuk. A saláta hozzávalóit egy nagyobb tálban összekeverjük, meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. A tetejére tesszük a fürjtojásokat, és fekete borsot őrlünk rá.
Tipp: nagyon finom a sonka mellé, de önmagában, esetleg pirítóssal is megállja a helyét.
Almás torma |
Hozzávalók:
- 3 evőkanál reszelt torma
- 2 piros alma
- 0,5 dl tejszín
- citrom/lime reszelt héja és leve
A lereszelt friss tormát összekeverjük a meghámozott, szintén lereszelt almával, hozzáadjuk a tejszínt, kevés citrom- vagy lime-levet facsarunk rá, majd reszelünk egy kicsit a héjából is. Alaposan összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, és a főtt sonka mellé kínáljuk.
Tipp: a szomszédos Ausztriában húslevesből kiemelt főtt hús mellé kínálják az almás tormát, érdemes tehát elkészíteni egy vasárnapi ebédhez is.
Megjelent a Nők Lapja Konyhája legújabb száma! A tartalomból:
|