Pazar húsvéti reggeli

nlc | 2010. Április 09.
A húsvéti ünnepnapok legfontosabb étkezése minden bizonnyal a reggeli, amikor még az is szívesen leül az asztalhoz, aki máskor délben eszik először. Ha valaki szeretné néhány ötletes csavarral igazán különlegessé tenni a megszokott sonka-főtt tojás-kalács menüt, próbálja ki Bereznay Tamás receptjeit, amelyek alig igényelnek több előkészületet, viszont garantáltan lenyűgözik a családot.
Sonkás-túrós quiche
Pazar húsvéti reggeli

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, és kézzel elmorzsoljuk. Beleütjük a tojássárgáját, adunk hozzá egy kevés hideg vizet (kb. 2-3 evőkanálnyit), és addig kevergetjük, amíg a tészta kezd összeállni. Végül kézzel összegyúrjuk, és golyót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

Utána enyhén lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, majd egy kerek tortaformába simítjuk. A sonkát kockára vágjuk, és a tésztára szórjuk. A tojást összekeverjük a tejszínnel, a túróval, kevés sóval és frissen őrölt szerecsendióval. Az így kapott masszát a tésztába öntjük, és előmelegített sütőbe toljuk. Légkeveréses sütőben 170 °C-on, normál sütőben 190 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük.

Tipp: a húsvéti sonkamaradék felhasználásának ideális módja, egy kis salátával kínálva nagyon finom vacsora is lehet belőle.

Vörösborban főtt sonka körtés ruccolával

Hozzávalók:

A vörösbort 1 liter vízzel, a sóval, a cukorral és a balzsamecettel felforraljuk. Beletesszük a füstölt húst, és fedő alatt kb. 3 óra alatt puhára főzzük. A főzőléből 2 dl-t kiveszünk, és körülbelül fél dl-re visszafőzzük. Lehűtjük, és egy befőttesüvegben összerázzuk az olívaolajjal. A körtét meghámozzuk, kockára vágjuk. A mandulát durvára vágjuk, és serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Egy tálban összekeverjük a megmosott, lecsepegtetett ruccolát a mandulával, a körtével és a vörösboros öntettel. Tányérra rendezzük, és a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.

Ne bosszankodjunk, ha a vörösboros mártás megfogja a körtét, úgy lesz igazán finom a sonkához!

Tavaszi saláta retekkel, édesköménnyel és fürjtojással


Hozzávalók:

A salátát megmossuk, nagyobb darabokra tépkedjük. A retket cikkekre, az édesköményt apró, vékony szeletekre vágjuk. A menta- és petrezselyemleveleket csíkokra vágjuk. A fürjtojást sós, forrásban lévő vízben pont 2 percig főzzük, ekkor kissé folyni fog a közepe, és krémesen bevonja a Lehűtjük, megpucoljuk. A saláta hozzávalóit egy nagyobb tálban összekeverjük, meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. A tetejére tesszük a fürjtojásokat, és fekete borsot őrlünk rá.

Tipp: nagyon finom a sonka mellé, de önmagában, esetleg pirítóssal is megállja a helyét.

Almás torma

 

Hozzávalók:

A lereszelt friss tormát összekeverjük a meghámozott, szintén lereszelt almával, hozzáadjuk a tejszínt, kevés citrom- vagy lime-levet facsarunk rá, majd reszelünk egy kicsit a héjából is. Alaposan összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, és a főtt sonka mellé kínáljuk.

Tipp: a szomszédos Ausztriában húslevesből kiemelt főtt hús mellé kínálják az almás tormát, érdemes tehát elkészíteni egy vasárnapi ebédhez is.

 

Megjelent a Nők Lapja Konyhája legújabb száma!

A tartalomból:

  • Fenséges tésztavacsorák
  • Lendüljünk bomba formába
  • Olcsón, finomat!
  • Süssünk kenyeret!
  • Lajos Mari tavaszi rakott finomságai
    Fizess elő a lapra, katt ide!

 

Exit mobile version