5 dolog, amit figyelned kell a címkéken!

Horváth Judit | 2010. Április 19.
Az élelmiszerek címkéjéről sok minden kiderül, ám ha nem tudod, mit is keress rajtuk, akár félre is vezethetnek. Így olvass ügyesen!

Figyelj az adagra! A csomagoláson gyakran egy adag élelmiszer energia- és cukortartalmát adják meg, miközben a teljes csomag nem egyetlen adagot tartalmaz. Ossz és szorozz!

Nézd meg jól a zsírokat! Keress olyan élelmiszert, amelyben egyáltalán nincs transzzsír (azaz hidrogénezett növényi olaj) és kevés a telített zsírsav: ha napi 1600 kalóriát fogyasztasz, akkor telített zsírsavból mindössze 13 grammra van szükséged. Különösen figyelj oda a sajtok, húskészítmények, chipsek és egyéb zsíros ételek telített zsírtartalmára.

Kerüld a túl sok sót! A legtöbb ember túl sok sót fogyaszt, és ennek a nagy része a feldolgozott élelmiszerekből származik. Nézd meg az ételek, italok (ásványvizek!) nátriumtartalmát, és igyekezz nem túllépni a napi 2000 mg-ot. Különösen figyelj a sós rágcsálnivalókra, perecekre, ropikra, sóskiflire.

Keresd a rostot! A 3 grammnál többet tartalmazó élelmiszerek segítenek az étvágy és a koleszterinszint csökkentésében.

Csökkentsd a cukrot! Ne feledd, hogy nemcsak a hozzáadott répacukor számít, hanem a természetes cukrok, például a gyümölcscukor is. Nagyon sok lehet például az olyan egészséges eledelekben, mint a joghurt. A cukrokat sokszor -óz végű nevekkel (pl. glükóz, fruktóz, szacharóz) illetik a csomagoláson.

Exit mobile version