A 10 legegyszerűbb epres nyalánkság

nlc | 2010. Május 10.
Nem minden édesség elkészíthetetlen, kezdő cukrásztanoncoknak is teremhet babér, illetve eper. Pár ügyes mozdulat, egy kevés trükk, és kész is az édes varázslat.

 Epres szelet

Hozzávalók:

• 100 g cukor
• 100 ml víz
• 6 db zselatinlap
• 1 citrom leve
• 350 g eper
• 200 g tejföl
• 2 tojásfehérje

 

Pofonegyszerű, ám annál látványosabb vendégváró nyalánkság. Gőzfürdő fölött keverjük össze a vizet a cukorral, majd tegyük picit félre. Eközben áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat. Nagyjából 3 perc elteltével csavarjuk ki a megpuhult lapokat, és adjuk a cukros vízhez.

Közben a megmosott eperre csepegtessünk citromlevet, majd nyomkodjuk szét úgy, hogy kásás állagú legyen. Ha megvagyunk, jöhet bele a zselatinos massza is. Addig kevergessük, amíg zselés állagú nem lesz.

Verjük fel a tojásfehérjét, és finoman adagoljuk hozzá a tejfölt, amelyet előzőleg simára kevertünk. Az így kapott masszát öntsük a megfelelő (folpakkal kibélelt) formába, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba. Szeletekre vágva kínáljuk.

 Epres-joghurtos torta

Hozzávalók:

• 200 ml tejszínhab
• 500 g eper
• zselatin
• 100 g cukor
• fél citrom leve
• 300 ml natúr joghurt

Egyszerű, de nagyszerű – ez a könnyű torta nyári szülinapok igazi slágere lehet. Áztassuk hideg vízbe a 12 lapból álló színtelen zselatint. Melegítsük fel a tejszínhabot, és engedjük fel benne a zselatinlapokat. A megmosott epret turmixoljuk össze, és adjuk hozzá a cukrot, a fél citrom levét és a natúr joghurtot. Az így kapott masszához öntsük még hozzá a felolvasztott zselét is, amelyet a tejszínhez kevertünk, és jó alaposan dolgozzuk össze. Kenjük ki a tortaformát olajjal, majd öntsük bele a masszát, és tegyük hűtőbe néhány órára.

Tipp: a megkeményedett tortát ízlés szerint díszíthetjük csokiöntettel és porcukorral meghintett eperrel.

 

 Az igazi gyümölcspuding

Hozzávalók:

• 200 g málna vagy egyéb apró szemű gyümölcs
• ½ citrom leve
• 2 evőkanál cukor
• 1 vaníliás pudingpor
• babapiskóta
• gyümölcs a díszítéshez

Erről a finomságról tuti nem lehet elmondani, hogy gyümölcsöt egy szemet sem látott. Egy edénybe öntsük bele az epret (vagy egyéb apró szemű gyümölcsöt), adjuk hozzá a citrom levét, öntsük fel 400 ml vízzel, és tegyük fel főni. 100 ml vízben keverjük el a pudingport, és öntsük hozzá a forrásban levő málnás keverékhez. Állandó kevergetés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A pudingot öntsük poharakba, majd miután kihűlt, tegyük a hűtőbe, mert hidegen szervírozva az igazi. Tálalás előtt díszítsük gyümölccsel, mentalevéllel, babapiskótával.

 Epres hab citromfűvel

Hozzávalók:

• 2 tojásfehérje
• 2 kanál citromlé
• 100 g szétnyomott eper
• 40 g porcukor
• 2 kanál felaprított citromfű

Igazi villámédesség igazi ínyenceknek! Verjük fel a tojásfehérjét a citromlével. Utána keverjük hozzá a szétnyomott epret és a porcukrot. Legvégül adjuk hozzá a 2 kanál apróra összevágott citromfüvet. Az így kapott habot szervírozzuk pohárban vagy desszertestálkában, és díszítsük eperrel, macskanyelvvel, citromfűlevéllel.

Tipp: csakis friss és ellenőrzött tojást használjunk!

 

 Eper csokis túróval

Hozzávalók:

• 500 g eper
• egy tégely lágy túró
• egy doboz tejföl
• egy tábla csokoládé
• pár darab ostya

Édesszájúak kedvenc csemegéje lesz ez a csokis-epres őrület. Az epret megmossuk, szűrőben lecsöpögtetjük. A túrót a tejföllel összekeverjük, és a felolvasztott csokoládéval sima krémmé keverjük. A pohárba egy eperréteget helyezünk, amelyet az összekevert krémmel megtetőzünk. Az így kapott rétegeket addig folytatjuk, amíg meg nem telik a pohár. Az utolsó réteg a krém lesz, amelyet ízlés szerint lereszelt csokoládéval, illetve csokidarabokkal és ostyával díszíthetünk. Az alkotást rövid időre a hűtőbe tesszük. A csokoládénak köszönhetően, amely a hűtőben szépen megkeményedik, remek nyári frissítőként kínálhatjuk.

 Tiramisu angol módra

Hozzávalók:

• 250 g mascarpone
• 200 g sűrű tejföl
• 150 g porcukor
• 3 tojás
• 120-150 g babapiskóta
• 1,5 dl erős presszókávé
• 3 kanál rum
• 400 g eper
• kakaópor díszítésre

Ha csináltál már valaha tiramisut (nem létezik, hogy nem), akkor ezzel a recepttel is boldogulni fogsz, hiszen minden ugyanúgy történik, mint a hagyományos verziónál: a mascarponét szépen elkeverjük a cukorral és a tejföllel (használhatsz joghurtot is, de akár el is hagyhatod), és hozzáadjuk a tojássárgáját. Ezután krémmé keverjük az egészet, és hozzáöntjük a felvert tojásfehérjét is (közben feldobunk egy jó erős kávét). Végül a rumot is a krémhez öntjük, és az egész mehet egy tálba. Ha kész a kávé, a piskótákat beáztatjuk, majd elkezdjük lepakolni őket egy nagyobb üvegtálba. A piskótarétegre rakjunk egy réteg krémet és félbevágott epreket, majd folytassuk addig ezt a műveletet, amíg el nem fogy az összes alapanyag.

Fontos, hogy a krémmel fejezzük be a rétegezést, amelyet díszítésként kakaóporral hintünk meg. Pár órára a hűtőbe rakjuk, és hűtve kínáljuk.

 Kókuszkrém eperrel


Hozzávalók:

• 200 ml kókusztej
• 200 ml tej
• csipet őrölt vanília
• 50 g cukor
• 4 zselatinlap
• 250 ml tejföl
• 250 g eper

 

Egzotikus pohárkrém kókuszimádóknak. Keverjük össze a kókusztejet a tejjel, és adjuk hozzá a vaníliát, majd tegyük fel főzni, és hagyjuk állni. A tejhez adjuk hozzá a beáztatott zselatinlapokat, és addig keverjük, amíg szét nem olvadnak. Ezután hagyjuk kihűlni. Ha elkezd zselésedni, keverjük hozzá a tejfölt is. Az üvegpoharakat 2/3 részig töltsük meg krémmel, és eperrel, kókuszreszelékkel díszítsük.

 Epres rolád

Hozzávalók:
• 4 tojás
• 150 g kristálycukor
• 150 g rétesliszt
• 1 citrom reszelt héja
• 250 g eper
• 220 g tejszín
• habkeményítő

Igazából minden a piskótán múlik, ha az sikerül, nem tudod elrontani. Először is készítsük el a piskótatésztát. A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk külön. A sárgáját a kristálycukorral keverjük habosra, majd apránként keverjük bele a lisztet is, amelyben előzőleg egy kanál reszelt citromhéjat is elkevertünk. A fehérjéből kemény habot verünk, és finoman beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Egy tepsit kenjük ki vajjal és béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, majd tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 15 percig.

Ha megsült, óvatosan húzzuk le a piskótáról a sütőpapírt, amíg még meleg, majd tekerjük fel roládformára, és csomagoljuk vissza a sütőpapírba vagy egy konyharuhába.

Közben mossuk meg az epret, és vágjuk kisebb darabokra. Ezután verjük fel a tejszínt, és adjunk hozzá habkeményítőt. Óvatosan csavarjuk szét a roládot, és vegyük le róla a papírt. Kenjük meg tejszínhabbal, szórjuk meg eperrel. Csavarjuk össze, és tegyük hűtőbe. 1 óra elteltével szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Piskótapraktikák »

 

 

 Epres jégkása

Hozzávalók:

• 500 g friss eper
• kristálycukor
• mentalevél díszítésre

 

Pofonegyszerűen elkészíthető, mégis különleges és mutatós nyári frissítő. Nyomkodjuk szét az epret villával, és ízesítsük tetszés szerint cukorral. Egy tetszőleges formát béleljünk ki folpakkal, töltsük meg az epres kásával, majd tegyük fagyasztóba. Tálaláskor a kását vágjuk szeletekre, és díszítsük mentalevéllel, esetleg tejszínhabbal.
Fagyasztási idő: 4-6 óra.

 Eper csokifondüben

Hozzávalók:

• 10 dkg étcsoki
• 10 dkg tejcsoki
• 2 dl tejszín
• eper

Tökéletes partifalat. Törjük apró darabokra a csokoládét (vegyesen ét- és tejcsokit), tegyük egy lábosba, és gőzfürdő fölött olvasszuk meg. Mikor már folyós állagú, öntsük fel a tejszínnel. Addig főzzük, amíg massza állagú nem lesz, ekkor töltsük át asztali fondüedénybe. A gyümölcsök mellé adjunk hurkapálcikát, így könnyebben megy majd a mártogatás. 

 


Eper.lap.hu »

Exit mobile version