Gasztro

Piskótapraktikák

A piskóta készítésének van néhány olyan alapszabálya, amit még a konyhában sokat tapasztalt nagyanyáink is betartottak; ezeket a tökéletes végeredményért még a rakoncátlankodó, kreativitásra hajlamos háziasszonyoknak is érdemes figyelembe venniük.

Ellenkező esetben süteményük „szalonnás” vagy horpadt felületű lehet, mivel a piskóta tésztája roppant kényes „jószág”.

Receptek

Csokikrémes kakaórolád
Victoria Sponge Cake
Túrós szelet

Irányelvek

 
• A tojás mindig friss legyen, a liszt szitálva kerüljön a masszába (ettől sokkal könnyedebb, lazább állagú lesz a tészta).
• A tojásokat óvatosan kell szétválasztani, nehogy a fehérjébe belekerüljön a sárgájából is, mert akkor a habot nem lehet jó keményre felverni.
• A tojásfehérjét mindig tiszta habverővel verjük fel, ne maradjon rajta maszat vagy zsiradék, mert ez is akadálya lehet a hab keménységének.
• A tojáshab keménysége úgy ellenőrizhető, hogy egy kanállal belenyúlva az szinte vágható állagú legyen. [A vállalkozó kedvűek követhetik Jamie (Oliver) példáját is, aki úgy végzi az ellenőrzést, hogy a habos tálat fejjel lefelé fordítja, ha a hab nem pottyan ki belőle, akkor elkészültünk vele.]
• A tojáshabot és a lisztet kézi habverővel vagy fakanállal forgassuk a masszába.
• A hagyományos piskóta összeállításánál ugyanannyi evőkanál lisztet és cukrot kell beletenni, ahány darab tojást felhasználunk a készítésénél.
• Könnyedebb tésztát kapunk, ha kevés vízzel hígítjuk. Az úgynevezett vizespiskótánál úgy változnak az arányok, hogy minden egyes tojássárgájához 2 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor és 4 evőkanál liszt tartozik. És még tojásfehérjénként is hozzá kell adni egy kiskanál vizet. Így a sárgáját el kell keverni a cukorral, majd hozzáadni a vizet. Ehhez felváltva adagolni a lisztet és a vízzel felvert tojásfehérjéket.

A piskóta elkészültének jelei:

• Ujjunkkal finoman nyomjuk be a tetejét, a jó piskóta erre egy kissé behorpad, majd rugalmasan visszapattan.
• Ellenőrizhetjük tűpróbával (hústűt a piskóta közepébe szúrunk, ha nem ragad rá morzsa, akkor elkészült).
• A tészta a tortaforma szélétől kezd elválni.

A piskótát elkészülte után még vagy 10 percig a formában kell pihentetni, majd a karimáját és a sütőpapírt lehúzva róla, egy rácsra borítva félretenni, és hűlni hagyni. 


Viktória királynő szendvicse

A legismertebb piskóta titulusával az angolok sponge cake-je (teljesebb nevén Victoria Sponge Cake) büszkélkedhet. A hosszú uralkodású királynő kedvenc sütije volt ez az egyszerű kinézetű piskótatorta (csak lekvárral és keményre vert tejszínhabbal volt megtöltve, teljesen díszítetlenül), amit a délutáni teázások alkalmával szívesen fogyasztott. Egyszerű kinézetét napjainkban is megtartotta, de lekvár helyett szokás sűrű narancs- vagy citromkrémmel (curd), esetleg gyümölcs hozzáadásával ízesíteni, tetejét tejszínhabbal vagy porcukorral megszórva dekorálni. A hagyományos piskótától abban tér el, hogy vajjal vagy margarinnal van dúsítva, és a tojásokat sem kell hozzá szétválasztani.

Hagyományos piskóta

Hozzávalók:

• 6 tojás
• 6 evőkanál liszt
• 6 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A 6 tojást válaszd külön, a fehérjét verd fel kemény habbá, amihez keverj bele 2 evőkanál cukrot.
A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral, elektromos habverővel krémesítsd (kb. 3-4 perc).
A liszt egyharmadát és a tojásfehérje egyharmadát óvatosan forgasd bele a tojásmasszába, majd add hozzá a maradék habot és lisztet is.
Készíthetsz belőle tekercset vagy téglalap alakú piskótatortát, ehhez egy nagy tepsit kell zsírpapírral kibélelni. Elkészítése előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 perc. Piskótatekercs készítésénél nem szabad a tésztát hűlni hagyni, mert könnyen törik. Még melegen borítsd egy konyharuhára, húzd le róla a sütőpapírt, a tetejét liszttel vagy porcukorral szórd meg enyhén, és a konyharuha segítségével görgesd fel.
Készítheted kerek tortaformában is, előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 percig süsd.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top