Az elmélet logikusnak hangzik: a helyben élő méhek ugyanazzal a pollennel táplálkoznak, ami a mi allergiás tüneteinket okozza, így az általuk termelt méz fokozatosan hozzászoktathatja a szervezetet az allergénekhez. Ugyanilyen elv alapján szokták a parlagfű-allergiásoknak a parlagfüvet rágcsáló kecskék tejét ajánlani, egyre növekvő adagban. Egyelőre azonban ezt a tézist még nem sikerült tudományos vizsgálatokkal alátámasztani. Az orvosok szerint a súlyosan allergiás embereknél akár gondot is okozhat a helyben termelt méz fogyasztása, bár a betegek beszámolói szerint sokaknál valóban működött a „hozzászoktatás”. A szakemberek azt ajánlják, hogy nyugodtan fogyaszd a termelői mézet, mivel sok fontos tápanyagot tartalmaz, és jóval egészségesebb édesítő, mint a cukor, de azért tartsd kéznél az allergiás rohamok ellen szedett gyógyszereket is, szükség esetére.