Pulykaburger |
Bánki Boglárka, Győr |
Hozzávalók:
• 0,5 kg darált csirkemell
• 3 evőkanál zsemlemorzsa
• fél citrom leve és reszelt héja
• fél lila hagyma lereszelve
• 1 kiskanál szárított kakukkfű
• fél csokor felaprított petrezselyem
• só, bors
• 1 tojás
A tálaláshoz: teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, mustár, néhány szelet salátalevél, szeletekre felvágott paradicsom és tzatziki (görög uborkakrém).
A darált húst keverjük össze a zsemlemorzsával, a kakukkfűvel, a citrom levével és reszelt héjával, a felaprított hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, és dolgozzuk össze a tojással.
Formázzunk belőle laposabb fasírtgolyókat, és sütőbe téve 20-25 perc alatt süssük készre. A sütésidő felénél forgassuk meg.
Tálalása: a félbevágott zsemlét kenjünk meg egy kevés mustárral, rakjunk rá salátalevelet, a paradicsomkarikát, a pulykaburgert, egy kevés tzatzikikrémet, erre tegyünk ismét salátalevelet, majd a zsemle másik felét.
Esetleg tálalhatjuk zöldségchipsszel is.
Répás-csicseriborsós burger |
Hozzávalók:
• 25 dkg konzerv csicseriborsó
• 1 nagyobb sárgarépa lereszelve
• 1 kis fej hagyma apróra vágva
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• fél csokor apróra vágott petrezselyem
• csipetnyi őrölt római kömény
• szerecsendió
• só, bors
• negyed kiskanál fahéj
• negyed kiskanál sütőpor
• kevés fűszerpaprika
• 2 evőkanál tönkölyliszt
Kalandos nyári táborok:
|
Szűrjük le a csicseriborsó-konzerv levét, a borsót tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a fűszereket, a sót, a borsot, a friss, apróra vágott petrezselymet, és turmixoljuk össze.
Egy evőkanál olajon pároljuk meg a felaprított hagymát és a lereszelt sárgarépát, majd keverjük össze a csicseriborsós masszával. Keverjük össze. Fűszerezzük az őrölt köménnyel, szerecsendióval, sóval, fahéjjal és a fűszerpaprikával.
Szórjuk meg egy kevés liszttel. Kezünkkel formázzunk belőle fasírtgolyókat, és forró sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. A sütésidő felénél forgassuk meg.
Tálaljuk a pulykaburgerhez hasonlóan, vagy paradicsomszósszal leöntve, vagy zöldségchipsszel.
Tzatziki (görög uborkakrém) |
Hozzávalók:
• 1 pohár görög joghurt (vagy fele-fele arányban tejföl és joghurt)
• 1 kígyóuborka
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál majonéz
• pár csepp citromlé
• só
Az uborkát hámozzuk meg, és durva reszelőn reszeljük le, majd nyomkodjuk ki a levét. Hagyjuk állni, majd újra nyomkodjuk ki a levét. Fűszerezzük sóval, adjuk hozzá a kinyomkodott fokhagymákat, és keverjük össze. Öntsük le a zsíros görög joghurttal és egy kevés majonézzel. Keverjük össze, és tálaljuk lehűtve.
Szilli Dóra, Győr |
Zöldségchips |
1. Zöldségtempura
• 1 bögre liszt (fele arányban sima, fele arányban tönköly)
• 1 bögre víz
• 1 csipet só
• 1 sárgarépa
• 1 lila hagyma vagy édesburgonya
• olaj a sütéshez
A sárgarépát tisztítsuk meg, és vágjuk fel vékony csíkokra, a lila hagymát is vágjuk csíkokra. Az édesburgonyát karikázzuk vékony szeletekre.
A lisztet a sóval és a vízzel keverjük össze híg palacsintatésztává. A sárgarépát, a hagymát keverjük össze, és mindig egy kanálnyi mennyiséget mártsunk meg a palacsintatésztában, majd forró olajban süssük ki. Az édesburgonya-szeleteket szintén mártsuk meg a tésztában, majd süssük ki. Papír törlőkendőre fektetve hagyjuk az olajat lecsöpögni róla.
2. Zöldségchips natúran
Hozzávalók: sárgarépa, burgonya, paszternák stb.
A zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk fel hosszú, vékony szeletekre. Tegyük egy tepsire. Locsoljuk meg olívaolajjal, sóval, oregánóval és őrölt pirospaprikával, és 180 fokon süssük 30-35 percig.
Tavaszi saláta |
Hozzávalók:
• 1 csomag salátamix
• 3-4 nagyobb paradicsom
• 100 g apró mozzarellagolyó
• 3 szál újhagyma
• 2 piros retek
• 1 paprika
• 1 körte
• 5-6 szem eper
• fél citrom leve
• 3 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál kefir
• 2 kiskanál méz
Tegyük egy öblös tálba a salátamixet. Adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, a mozzarellagolyókat, a nagyobb darabokra vágott újhagymát, a csíkokra vágott piros retket, a paprikát. Hámozzuk meg a körtét, és vágjuk kisebb darabokra, az epret szeleteljük fel. Keverjük össze. Locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal és a kefirrel, csepegtessünk rá mézet, és az egészet forgassuk alaposan össze.
Epres limonádé |
Hozzávalók:
• 1 liter szénsavmentes ásványvíz
• 3-4 evőkanál méz
• 1 citrom
• 10 dkg érett eper
Az epret tisztítsuk meg. Tegyük egy tálkába, villával nyomkodjuk szét, és hagyjuk néhány órát állni, hogy levet eresszen. Ekkor turmixoljuk össze, és szűrőn keresztül passzírozva adjuk az ásványvízhez. Ízesítsük mézzel, citromlével, és behűtve fogyasszuk.
Desszert: reformgolyók |
Hozzávalók:
• fél bögre darált lenmag
• fél bögre darált szezámmag
• fél bögre zabkorpa
• méz
• kókuszreszelék
Keverjük össze a darált őrleményeket annyi mézzel, hogy gyúrható, formázható masszát kapjunk. (Gazdagíthatjuk fahéjjal, reszelt sárgarépával, darált dióval stb.). Formázzunk belőlük golyókat, és hempergessük meg kókuszreszelékben.
Szakértőnk, Lugosi Dóra a következőket tanácsolja:
„A legfontosabb, hogy kerüljük a fehér cukor, fehér liszt fogyasztását. Ezek a termékek hirtelen vércukorszint-emelkedést, majd -csökkenést idéznek elő, aminek a hosszú távú következményei: hiperaktivitás, figyelemzavar, krónikus fáradtság, magatartászavar, édességfüggőség, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás. Ugyancsak kerüljék a gyerekek a cukros üdítők, kekszek, édességek, sütemények fogyasztását.” Mit adjunk akkor helyette? „Mézet, xylitolt (pl. nyírfacukorban). A nyírfacukor csökkenti a vércukorszintet, megóv a fogszuvasodástól, kalóriatartalma csak kb. 60%-a a kristálycukorénak. A méz igen gazdag hasznos ásványi anyagokban és nyomelemekben. A fehér lisztet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréljük le, amely rostban, ásványi anyagokban, fehérjében gazdag, és lassabban szívódik fel. Készíthetünk házilag süteményeket egészséges alapanyagok felhasználásával. A gyerekek maguk is szívesen vesznek részt a sütés-főzésben, vonjuk be őket, így egyúttal megismerik az egészséges összetevőket is. A gyerekzsúrokon nagy sláger a szépen kidíszített alkoholmentes koktél – friss gyümölcsök felhasználásával – és a gyümölcssaláta. Ez utóbbit szórjuk meg bőven frissen pirított magokkal, pl. vágott mandulával, fenyőmaggal, dióval. Szendvicsek készítéséhez használjunk teljes kiőrlésű kenyeret, margarin helyett készítsünk növényi pástétomokat: vöröslencse-pástétomot, avokádókrémet, csicseriborsókrémet. A krémeket mártogathatják egyszerűen zellerszárral, sárgarépa- és kaliforniaipaprika-csíkokkal – chips helyett.” |