Szalonnás újburgonya-saláta |
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg újburgonya
20 dkg baconszalonna
1 nagyobb fej lila hagyma vékonyra szeletelve
1 dl fehérborecet
1 evőkanál cukor
1 evőkanál dijoni mustár
fél csokor aprított petrezselyem
só, bors
A lekapargatott, megtisztított burgonyákat sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük. Míg fő a krumpli, a szalonnát csíkokra vágjuk, és egy teflonserpenyőben ropogósra sütjük. Az öntethez a fehérborecetet összekeverjük a cukorral, a mustárral, kevés sóval és a petrezselyemmel. A megfőtt burgonyákat félbe- vagy negyedbe vágjuk, óvatosan hozzáforgatjuk a felszeletelt lila hagymát, majd meglocsoljuk az öntettel. A tetejét gazdagon megszórjuk a ropogós szalonnával, aki szereti, frissen őrölt borsot is tekerhet a tetejére. Melegen és hidegen egyaránt finom.
Elkészítési idő: 25 perc
Calzonetekercsek paradicsomszósszal |
Hozzávalók 2 tekercshez:
A tésztához:
50 dkg liszt |
A töltelékhez:
20 dkg szeletelt sonka |
A lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszt közepébe öntjük. Ezután a maradék vizet, a sót és az olajat is a tésztához adjuk, és addig dagasztjuk, míg a tészta elválik a tál falától. Ezután lefedve, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Utána kettéosztjuk, és mindkét részből egy-egy téglalapot nyújtunk.
A hámozott paradicsomot villával összetörjük, és megkenjük vele a tésztát. Rászórjuk a bazsalikom felét, majd befedjük a fél adag sonkával, szalámival, mozzarellával. A tészta széleit behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. Ügyeljünk rá, hogy a tésztát a széleken jól lenyomkodjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ugyanígy elkészítjük a következő tekercset is (hagyunk egy kanálnyi bazsalikomot). 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük, és még melegen kb. 1,5 centi széles szeleteket vágunk belőlük. A maradék paradicsomszószt a bazsalikommal, sóval és borssal ízesítjük, és a tekercsek mellé kínáljuk.
Tipp: ízlés szerint mást is tehetünk a tekercsekbe, például gombát, darált húsos ragut, többféle sajtot stb.
Elkészítési idő: 60 perc
Kelesztés: 30 perc
Sütés: 20 perc
Darált hússal és sajttal szórt tortillachips |
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy zacskó tortillachips
40 dkg darált marhahús
1 közepes fej hagyma
2 dl paradicsomszósz
15 dkg reszelt cheddar sajt
2 dl tejföl
1 darab erős paprika
2 evőkanál olaj
só, bors
Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a darált marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, és 6-7 perc alatt besűrítjük. A tortillachipset elterítjük egy nagy tányéron, ráhalmozzuk a darált húst, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tetejére tejfölpöttyöket teszünk, és meghintjük a karikára vágott csípős paprikával.
Elkészítési idő: 20 perc
Marhahúsos szendvics |
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet szendvicskenyér
40 dkg marhahús
1 tojás
1 fej hagyma
2 szem paradicsom, felszeletelve
8 szelet sajt
1 evőkanál Worcestershire-szósz
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj
só, bors
A hagyma felét felkarikázzuk, a többit apróra vágjuk. A marhahúshoz keverjük az apróra vágott hagymát, 1 evőkanál mustárt, a ketchupot, a Worcestershire-szószt, sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a tojást, és 4 laposabb húspogácsát formázunk belőle. Az olajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük őket, majd félretesszük. A hagymakarikákat szintén megpároljuk a serpenyőben, majd ezeket is félretesszük. A serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és egyenként megpirítjuk benne a kenyérszeletek külső oldalát. A szeletek belső felét megkenjük majonézzel és egy kevés mustárral, majd ráteszünk egy szelet sajtot, egy szelet paradicsomot és a húspogácsát. Erre ismét egy szelet sajt kerül, majd pár karika hagyma. Rátesszük a kenyérszeletek másik felét is, és finoman összenyomjuk a szendvicseket.
Elkészítési idő: 25 perc
Csípős vörösbab szalonnával |
Hozzávalók 2 személyre:
1 nagyobb vörösbabkonzerv (kb. 40 dkg)
15 dkg baconszalonna
2 dl paradicsomszósz
1 teáskanál csilipor
1 közepes fej hagyma
2 evőkanál barna cukor
só, bors
A baconszalonnát csíkokra vágjuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. Kiszedjük, félretesszük, és a visszamaradt zsiradékon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Megszórjuk cukorral, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt és a babot.
Csiliporral, sóval és borssal ízesítjük. Néhány perc alatt besűrítjük, majd a tetejére szórjuk a baconcsíkokat. Friss kenyérrel kínáljuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Reuben-szendvics |
Hozzávalók 4 szendvicshez:
8 szelet rozskenyér
15 dkg savanyú káposzta
30 dkg szárított marhasonka (bresaola)
4 szelet sajt
4 evőkanál majonéz
2 evőkanál ketchup
1 teáskanál reszelt torma
fél evőkanál Worcestershire-szósz
bors
A majonézt, a ketchupot, a tormát és a Worcestershire-szószt alaposan összekeverjük, és friss borsot tekerünk hozzá. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd az egyik oldalukat jól megkenjük a szósszal, gazdagon megrakjuk a marhasonkával, ráteszünk egy szelet sajtot, végül a tetejére savanyú káposztát halmozunk. Rátesszük a másik kenyérszeletet is, és tálaljuk. Könnyebb tévézés közben fogyasztani, ha kisebb kockákat vágunk belőle, és fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne essenek szét.
Elkészítési idő: 20 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
A tartalomból: • Jeges desszertek |