Spórolós rakottasok: 5 szuper recept

nlc | 2010. Június 12.
A rakott ételeknek két nagy előnye is van: rengeteg maradék alapanyagot felhasználhatunk az elkészítésükhöz, illetve pénztárcakímélő hozzávalókból is megfőzhetjük, -süthetjük őket. Alábbi receptjeink összeállítása nem tart tovább 35 percnél.
 Májjal rakott karalábé
Spórolós rakottasok: 5 szuper recept

Hozzávalók 4 személyre:
 
• 4 közepes méretű karalábé
• 50 dkg sertésmáj
• 1 kiskanál majoránna
• 1 közepes fej hagyma
• 2-3 dl tejföl
• 2 evőkanál olaj
• só, bors

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb csíkokra vágott, megtisztított májat, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Jól átforgatjuk, egy kevés vízzel felöntve puhára pároljuk, a legvégén megsózzuk. A karalábékat kb. 1 centi széles szeletekre vágjuk. A szeletek egyik oldalát megkenjük tejföllel, és befedjük májjal, majd újabb karalábészelet következik. A karalábékat ily módon egyesével feltornyozzuk, és óvatosan egy tűzálló tálba helyezzük őket. Lefóliázzuk, és 180 °C-on 30 perc alatt megpároljuk. Köretként rizst kínál(hat)unk mellé.

Elkészítési idő: 25 perc

Sütés: 30 perc

 Sonkával rakott galuska

Hozzávalók 4 személyre:
 
• 50 dkg liszt
• 2 tojás
• 20 dkg füstölt sonka
• 4 dl tejföl
• 1 evőkanál olaj
• 2 szál újhagyma
• 5 dkg vaj
• 10 dkg reszelt sajt (elhagyható)
• só

A galuska szaggatásához vizet forralunk. Közben a lisztet a tojásokkal elkeverjük, sózzuk, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, leszűrjük, kevés olajat öntünk rá, és félretesszük. A füstölt sonkát apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott újhagymával. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és lerakunk egy adag galuskát. Megszórjuk sonkával, majd bőven meglocsoljuk tejföllel. Erre jön a következő adag galuska, míg a hozzávalók el nem fogynak. Ha szeretnénk, a tetejére még szórhatunk reszelt sajtot, és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük.  

Elkészítési idő: 30 perc

Sütés: 20 perc

 Spenótos rakott spagetti

Hozzávalók 4 személyre:
 
• 40 dkg spagetti
• 30 dkg darált marhahús
• 1 közepes fej hagyma
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 15 dkg gomba
• 20 dkg spenótlevél
• 20 dkg túró
• 3 tojás
• 2 szál újhagyma
• 1 dl olaj
• 5 dkg vaj
• só, frissen őrölt bors

A spagettit sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Egy közepes serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát. 6-7 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott gombát és újhagymát. Sózzuk, és frissen őrölt borsot tekerünk rá. A spenótlevelet egy kisebb serpenyőben pár perc alatt egy pici vízzel megfonnyasztjuk, kihűtjük, és összekeverjük a túróval, illetve a tojással. Ezek után a leszűrt tésztát is a spenótos túróhoz keverjük. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük a spagettit és a darált húsos, gombás keveréket úgy, hogy az alsó sor spagetti legyen. Fólia alatt 40 percig sütjük 180 °C-os sütőben, majd az utolsó 5 percben levesszük a fóliát, hogy a teteje is megpiruljon.

Elkészítési idő:
35 perc

Sütés: 40 perc

 Pórés-karfiolos rakottas

Hozzávalók 4 személyre:

• 20 dkg rizs
• 20 dkg karfiol
• 50 dkg darált pulykahús
• 2 nagy póréhagyma
• só, szerecsendió
• 2 dl tejszín
• 2 dl tejföl
• 10 dkg sajt
• olaj

A rizst egy evőkanál olajon megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lefedjük, és puhára főzzük. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, gyengén megpároljuk. Mikor már félig megpuhult, egy villával összetörjük, és a főtt rizshez keverjük, sózzuk. A póréhagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált pulykahúst, és fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, és kb. fél mokkáskanálnyi szerecsendiót reszelünk rá. Felöntjük a tejszínnel, és pár perc alatt összeforraljuk. Egy tűzálló tálba rétegezzük a karfiolos rizst és a tejszínes, póréhagymás pulykahúst, a rétegek közé teszünk egy kis tejfölt is. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 35 perc

Sütés: 20 perc

 Rakott zöldbab pulykával, füstöltsajt-szósszal

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg zöldbab
• 40 dkg darált pulykahús
• 15 dkg füstölt sajt (zsírosabb fajta, pl. Karaván)
• 2 dl tej
• 1 evőkanál liszt
• 5 dkg vaj
• 1 közepes fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• olaj
• só, bors

A zöldbabot kevés vízben 10 perc alatt megpároljuk, sózzuk, és apróra vágott fokhagymával ízesítjük. A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk egy kevés olajon, és rátesszük a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk és borsozzuk. A vajat egy kis lábosban felhevítjük, elkeverjük benne a lisztet, és a tejet hozzáadva csomómentesre keverjük. Mikor kicsit kihűlt, belereszeljük a füstölt sajtot. Egy tálba lerakunk egy réteg zöldbabot, erre kerül a darált hús, majd jól meglocsoljuk a füstöltsajt-szósszal. Addig ismételjük, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére sajtszósz kerüljön. 180 °C-on 20 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 35 perc

Sütés: 20 perc

Még több recept itt! »

Nasik focimeccs idejére »

3 sós leveles tészta »

3 bodzás finomság »

5 falat kerti partira »

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.

A tartalomból:

• Jeges desszertek
• Takarékos raguk
• Mit főzzünk a nyaralás alatt?
• Süssünk friss málnával!
• Sós rétesek Bereznay Tamástól
• Izgalmas saláták
• Férfias nassolnivalók focimeccsek idejére

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »

Exit mobile version