Cseresznyés-csokoládés parfé |
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
• 10 dkg cukor
• 5 tojássárgája
• 4 dl tejszín
• 12 dkg (70%-os) étcsokoládé
• 25 dkg magozott cseresznye (+ néhány szem a díszítéshez)
• tejszínhab és csokoládéforgács a díszítéshez
A cukrot és a tojássárgáját kevergetve gőz fölött csípősre főzzük, ami azt jelenti, hogy az ujjunkkal ellenőrizve forrónak érezzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen belőle rántotta! Ezután levesszük a gőzről, és gépi habverővel addig habosítjuk, míg teljesen kihűl. A tejszínt kemény habbá verjük, és fellazítjuk vele a tojássárgájás habot. Az így elkészült krém egyharmadát félretesszük, a kétharmad részébe pedig belekeverjük a megolvasztott étcsokoládét.
Egy kenyér- vagy őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és az aljára kenjük a csokoládés krém egyharmadát. Erre rétegezzük a fehér rész felét, majd belenyomkodjuk a cseresznyéket. A rétegezést így folytatjuk tovább, legvégül a csokis résszel lezárjuk, és a fagyasztóba tesszük néhány órára. Ha megfagyott, kiborítjuk egy tálcára, eltávolítjuk róla a fóliát, és tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal, illetve cseresznyével díszítjük.
Elkészítési idő: 45 perc + fagyasztás
Ricottás-cseresznyés tekercs |
A tésztához:
• 4 tojás
• 7 dkg liszt
• 6 dkg cukor
• 1 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
• 50 dkg ricotta vagy túró
• 15 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 narancs reszelt héja
• 6 dkg puha vaj
• 30 dkg magozott cseresznye
A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-os sütőben vékony téglalapot sütünk belőle. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!
A puha vajat a porcukorral és a narancshéjjal kihabosítjuk, majd a túrót hozzáadva tovább habosítjuk. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és erre a papírra visszahelyezzük a piskótát úgy, hogy az a része legyen felül, amelyről a papírt lehúztuk. A krémet egyenletesen elkenjük a piskótán, majd belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. A sütőpapír segítségével szorosan feltekercseljük.
Az így elkészült tekercset vágódeszkára tesszük, és hűtőben 2-3 órát dermesztjük, utána tálalható.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Cikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »