Franciaországban nagy hagyományai vannak a piknikezésnek (nem véletlenül francia eredetű a szó is; a falat és a felvenni szó összevonásából), már tavasszal megjelennek az áruházak polcain a különböző mintázatú hűtőtáskák, összecsukható székek, kisasztalok, kosarak, díszes szalvéták, a dizájnos műanyag étkészlet és poharak. Azután irány a rét vagy egy park, amelyet nemcsak a családi hétvégeken szállnak meg a piknikezők, hanem sokszor az ebédidejüket is ilyen hangulatos helyen töltik el a párok, baráti társaságok. Miért ne követhetnénk hát őket mi is?
Kell hozzá egy park (például Normafa, Jánoshegy, Margitsziget, Népliget), tó, folyó vagy bányató part menti mezsgyéje (Velencei-tó, Omszki-tó), turistaútvonalak. Célszerű egy téglalap alakú, zárható fedelű piknikkosarat is beszerezni – már csak a hangulat miatt is, de ha nincs, jöhet az öblös fonott kosár. Legyen még az útibatyuban hűtőtáska, pokróc és az idő izgalmas eltöltésére valamilyen társasjáték, labda vagy kártya. Az ételről mi gondoskodunk!
A piknikkosár tartalma:
• karamellizált hagymás tortácskák,
• mézes-szezámmagos sült csirkemell,
• mentás burgonyasaláta sonkával,
• almás préselt zöldsaláta dióval,
• sárgabarackos teasütemény.
Karamellizált hagymás tortácskák |
Hozzávalók:
• 1 evőkanál vaj
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 fej lila hagyma
• 1 evőkanál barna cukor
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 kiskanál kakukkfű
• 2 kiskanál borecet
• 100 g mini-mozzarellagolyók
• 250 g mirelit leveles tészta
• mini-gyümölcstortaformák
• víz
A vajat olvaszd fel, és keverd össze az olajjal. Add hozzá a vékony szeletekre vágott lila hagymát, szórd meg cukorral, és karamellizáld. Ízesítsd a szétnyomkodott fokhagymával, kakukkfűvel. Párold úgy 20 percig, amíg aranybarnás színt kap. Ekkor locsold meg a borecettel, és rottyants egyet rajta.
A felengedett tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele néhány mini-gyümölcstortaformát (vagy egy nagy kerek formát). A tetejét kend meg a karamellizált hagymával, és előmelegített sütőben süsd 10-15 percig. Még melegében dobáld rá a félbevágott mozzarellagolyókat.
Mézes-szezámmagos sült csirkemell |
Hozzávalók:
• 2 csirkemellfilé
• só
• 2 kiskanál méz
• 3 evőkanál szezámmag
• 4 evőkanál vaj
• zöldsaláta
Felezd el a csirkemellfilét, szórd meg sóval, majd felolvasztott forró vajban, mindkét oldalán kissé pirítsd át. Ezután locsold meg mézzel, szórd meg szezámmaggal, és forró sütőbe téve süsd 15-20 percig. Amikor kihűlt, vágd fel szeletekre. Tálald a mentás burgonyasalátával, illetve a zöldsalátával.
Mentás burgonyasaláta sonkával |
Hozzávalók a salátához:
• 60 dkg apró szemű újburgonya
• 1 bögre zsenge zöldborsó
• 6 fürjtojás (nem tragédia, ha ezt kihagyod, tudjuk, hogy nem kapni minden utcasarkon)
• 6 szelet pármai sonka
• 1 evőkanál tárkony
• 1 evőkanál petrezselyem
• 1 evőkanál felaprított mentalevél
• 1 evőkanál pirított szezámmag
A szószhoz:
• 1 kiskanál dijoni mustár
• fél citrom leve
• 0,5 dl olívaolaj
• 1 kiskanál tahini (szezámmagkrém)
• só
• bors
Főzd puhára a burgonyát, majd hámozd le a héját. A zsenge zöldborsót rövid idő alatt párold puhára, majd öblítsd le jeges vízzel.
A fürjtojásokat tedd 5 percre lobogó forró vízbe, hámozd meg a héját, és vágd félbe.
Készítsd el a szezámos vinaigrette-mártást: ehhez egy tálkában keverd össze a mustárt a tahinivel, a citromlével és az olívaolajjal.
Egy nagy salátástálban forgasd össze a burgonyát és a zöldborsót. Add hozzá a csíkokra vágott pármai sonkát, és szórd meg a zöld fűszerekkel és a pirított sonkával. Legvégül locsold meg a vinaigrette-öntettel.
Almás préselt zöldsaláta dióval |
Hozzávalók:
• 1 alma
• 1 sárgarépa
• 2 fej vörös retek
• fél kínai kel
• 3-4 levél káposzta
• citromlé
• 3 újhagyma
• 3 evőkanál pirított dió
Az almát és a zöldségeket (sárgarépa, káposzta, kínai kel) vágd fel julienne-re, azaz gyufaszálnyi hosszúságúra, az újhagymákat pedig karikázd fel. Egy tálban dolgozd össze a hozzávalókat, hintsd meg csipetnyi sóval, locsold meg citromlével. Hideg helyen hagyd úgy állni, hogy a tetejét befeded egy kistányérral, amelyre nehezéket teszel. Fél óra múltán öntsd le róla a kipréselt levet, és tálalhatod a salátát. A tetejét szórd meg száraz serpenyőben megpirított dióval.
Sárgabarackos teasütemény |
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 2 kiskanál sütőpor
• 5 dkg mák (nem darált)
• 6 darab érett sárgabarack
• 2 tojás
• 175 g natúr joghurt
• 100 g cukor
• 80 g olvasztott vaj
• 1 citrom leve és reszelt héja
• 4 kicsi püspökkenyérforma vagy lapos muffintepsi
A barackokat vágd félbe, majd szeletelj belőlük vékony cikkeket. Robotgéppel dolgozd krémes állagúra a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a megolvasztott vajat, a joghurtot, a citrom reszelt héját és levét, legvégül pedig a sütőporral elkevert lisztet és a mákot.
A formákat kend ki vajjal, liszttel, és oszd el bennük a masszát. Mindegyik süti tetejére tegyél néhány szelet barackot. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
Franciakonyha.lap.hu »
Recept.lap.hu »