Joghurtos-tárkonyos tökfőzelék |
• 1 zsenge spárgatök (kb. 75 dkg-os)
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 teáskanál tárkony
• 1 fej főzőhagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 37,5 dkg natúr joghurt (Sűrű, krémes joghurtból jó!)
• só, bors
• cukor és fehérborecet ízlés szerint
• aprított petrezselyem a tálaláshoz
A hagymát apró kockákra vágjuk, a tököt almareszelőn lereszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A hagymákat az olajon üvegesre pirítjuk, és rádobjuk a (szárított) tárkonyt. Összekeverjük, beletesszük a tököt, sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Végül belekeverjük a joghurtot, az ecetet és/vagy a cukrot.
A kész főzeléket apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk. Kiváló feltét lehet hozzá a fasírtgolyó.
Elkészítés: 30 perc
1 adag: 172 kcal
Római köményes karalábé kukoricapehellyel |
• 8 darab karalábé, zöldjével együtt
• 5 dl tej
• 2 dl tejszín
• só, római kömény, cukor
• 1 marék kukoricapehely
• 5 dkg vaj
A tejet lábosba öntjük. A kukoricapehellyel, kevés sóval és cukorral forralni kezdjük. Közben a karalábét megpucoljuk, a zöld leveleit megmossuk, félretesszük. A karalábét 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Egy másik edényben a vajon kicsit pároljuk. Kevés vízzel felöntjük, enyhén sózzuk, és meghintjük római köménnyel. Amikor már majdnem megpuhult, akkor hozzáadjuk a szétfőzött és leturmixolt tejes kukoricapelyhet, ezzel sűrítjük be.
A karalábé zöldjét vékony csíkokra vágjuk, és beleszórjuk ezt is. Szükség esetén sózzuk, és római köménnyel utánaízesítjük. Amikor teljesen megfőtt a karalábé, hozzáadjuk a tejszínt is, egyszer összeforraljuk, és máris tálalható. Feltétként adhatunk mellé zöldségpogácsát, fasírtot vagy akár maradék pörköltet is.
Elkészítés: 40 perc
1 adag: 438 kcal
Spenótos burgonyafőzelék |
• 1 kg burgonya
• 10 dkg parajlevél
• 1 l tejszín
• só, szerecsendió
• 2 gerezd fokhagyma
A burgonyát megtisztítjuk, és 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk, vagy karalábévájóval kis gömböket vájunk belőle (ebben az esetben 2 kg burgonya szükséges). Egy lábosban felforraljuk a tejszínt, beletesszük a burgonyát, sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, és belereszeljük a fokhagymát. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, ügyelve arra, hogy ne égjen le. (Ne fedjük le, hogy a tejszín is vissza tudjon forrni!)
Amikor a burgonya már puha, hozzáadjuk a csíkokra vágott parajlevelet, egyet forralunk rajta, majd tálaljuk.
Sűríteni nem kell, hiszen a burgonyában lévő keményítő miatt magától besűrűsödik.
Elkészítés: 35 perc
1 adag: 876 kcal
Brokkolifőzelék szalonnachipsszel |
• 40 dkg brokkoli (lehet mirelit is)
• 10 dkg baconszalonna
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejföl
• 1 dl tejszín
• 1 evőkanál vaj
• só
A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, és az olvasztott vajon megforgatjuk. Sózzuk, és felengedjük 2,5 dl hideg vízzel. Felforraljuk, és takaréklángon puhára főzzük. A megfőtt brokkoli kétharmadát kivesszük szűrőkanállal, és a maradékot botmixerrel leturmixoljuk, így sűrítjük. Visszatesszük a megfőtt brokkolikat, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük. Összeforraljuk, de nem főzzük tovább. A tűzről levéve belekeverjük a tejszínt is. Lefedve pihentetjük, és közben szép pirosra sütjük a szalonnát. Tálaláskor a főzelékre szalonnachipset teszünk, és meglocsolhatjuk egy pici szalonnazsírral is.
Elkészítés: 40 perc
1 adag: 356 kcal
Paradicsomos borsófőzelék |
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg zöldborsó
• 1 evőkanál paradicsompüré
• 2 darab sárgarépa
• fél fej vöröshagyma
• 1 csokor petrezselyem
• só, cukor
• 1 evőkanál keményítő, ha szükséges
• olaj
Még több recept itt! |
Kevés olajon aranybarnára pirítjuk a megmosott, meghámozott és karikára vágott sárgarépát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és pirítani kezdjük. Beleszórjuk a finomra vágott vöröshagymát, és azzal együtt barnára pirítjuk. Felöntjük kevés vízzel, sózzuk, és addig főzzük, amíg a répa szét nem fő. Botmixerrel leturmixoljuk.
A zöldborsót is hozzáadjuk a paradicsomos léhez, és készre főzzük. A végén ízlés szerint cukorral ízesítjük, és megszórjuk a frissen vágott petrezselyemmel. Szükség esetén kevés vízben elkevert burgonyakeményítővel sűríthetjük, ha nem lenne elég sűrű.
Elkészítés: 40 perc
1 adag: 270 kcal
Cikkünk a Nők Lapja Konyha júliusi–augusztusi számából közölt részletet.
A tartalomból:
• Pompás desszertek gyümölcsökből
• Kovács Lázár esküvői menüje
• Izgalmas mártások grillhúsokhoz
• Sajtos húsok vasárnapi ebédhez
• Szokjunk rá a halevésre
• Lajos Mari hideg levesei
Itt tudsz előfizetni a magazinra »
Recept.lap.hu »