Gasztroprogram hétvégére: Királyi Szakácsverseny és vásári forgatag

nlc | 2010. Augusztus 05.
Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várja mindazokat, akik szombaton ellátogatnak a Somogy megyei Nagyszakácsiba.

Reneszánsz királyi udvarrá változik Nagyszakácsi

Reneszánsz udvarrá változik a Somogy megyei Nagyszakácsi a 2010. augusztus 7-én megrendezésre kerülő 18. Királyi Szakácsverseny alkalmával. Az immár tradicionális rendezvény keretei között profi szakácsokból álló csapatok mérik össze tudásukat a reneszánsz gasztronómiai kultúra jegyében. A látványos konyhai sürgölődés mellett számtalan szórakoztató program csalogatja az odalátogatókat.

Az Aranykard Sárkányos Lovagrend íjászati és fegyverbemutatójától a reneszánsz táncosok és zenészek, illetve a gólyalábasok programján keresztül az esti Piramis-koncertig mindenki megtalálja a számára legvonzóbb szórakozást. A konyhaművészet pedig nemcsak a szakácsverseny keretei között jelenik meg, hanem számtalan különleges népi ételt kóstolhatnak majd meg a látogatók is a vásári forgatag részeként.

Ízelítő a programokból

A 2010. augusztus 5. és 7. között Nagyszakácsiban megrendezésre kerülő rendezvénysorozat első napján, csütörtökön a környék polgármesterei találkoznak, és összemérik tudásukat a helyi ételek elkészítésében. A következő napon, pénteken a pékek töltik meg Nagyszakácsit minden földi jóval. Egész nap királyi sütőmesterek versenye, illetve falusi ízek kavalkádja várja a látogatókat.

A háromnapos rendezvénysorozat fő látványossága a szombati napra tervezett Királyi Szakácsverseny. A megmérettetés különlegessége, hogy a szakácsmesterekből álló csapatok a fejedelmi menüt kizárólag Mátyás király korában ismert alapanyagokból, fűszerekből, korhű technológiai eljárással készíthetik el.

Így nézett ki egy reneszánsz lakoma

A Hunyadi-kor idejében a pompás lakomák négyszögletű asztalok mellett folytak, melyeken – a mai szokásoktól eltérően – minden ételt külön-külön mártásban tálaltak. A XI. század emberének szemében az egyik legfurcsább szokás az lehetett, hogy elődeink egy tálból, evőeszköz nélkül, puszta kézzel étkeztek.
Nehéz elhinni, hogy a magyar konyhára oly jellemző paprikát akkor még nem ismerték, ahogyan a burgonya és a kukorica sem szerepelt Mátyás király asztalán.

Bár a fogások összeállítása a király udvarába szerződtetett elsőrangú szakácsok feladata volt, olykor maga Mátyás is benézett a konyhába, és ellenőrizte egy-egy kedvenc ételének zamatát. Akkoriban mindössze kétszer étkeztek, de valószínűleg semmiben sem szenvedtek hiányt, hiszen egy-egy lakoma akár négy-öt órát is igénybe vett.

A vacsorát kellemes zeneszó kísérte, itáliai lantosok és énekesek szolgáltatták a muzsikát. A vadakat általában bundájukban, a szárnyasokat pedig tollaikkal díszítve szervírozták. Az állatok patáit, fogait, szarvát és nyelvét gyakorta bearanyozták díszítésképpen. Abroszt nem használtak, és poharak szintén nem kerültek a vendégek elé: aki megszomjazott, az a pohárnoktól kérhetett italt.

A hagyományőrző eseményen egész nap tartalmas programok várják az érdeklődőket a kicsiktől az idősebbekig: a reneszánsz gazdagságát idéző gasztronómiai ínyencségek ízei és illatai, korhű zenészek és táncosok, gólyalábasok, zászlóforgatók, bajvívók és lovagi játékok repítik vissza az érdeklődőket Mátyás király udvarába.

Tudtad? Nagyszakácsi középkori település, melynek eredete Mátyás és Zsigmond koráig nyúlik vissza, amikor a királyi szakácsoknak elismerésként a környező területeken adományoztak földbirtokokat. 

A rendezvény előadói között köszönthetjük Dévai Nagy Kamillát és krónikásait, a Fresco Ballo reneszánsz táncosait és a Motetta kvartett zenészeit, Náray Erikát éppúgy, mint az Aranykard Sárkányos Lovagrend képviselőit, a Zalai Csepűvédőket vagy a Langaléta Garabonciásokat.
A rendezvény csúcspontja a királyi asztal terítésének 17 órakor kezdődő ceremóniája, amikor a versengő szakácscsapatok korhű körülmények között szervírozzák a fejedelmi étkeket. A napot a Piramis együttes koncertje, illetve nagyszabású tűzijáték zárja.

Időpont: 2010. augusztus 5–7.
Helyszín: Nagyszakácsi
A rendezvényre szóló belépőjegy ára: 1000 Ft/fő
Megközelítés: M7-es autópálya Sávolyig – 7 sz. út – Csákány – Szőcsénypuszta – Nagyszakácsi (Budapest–Nagyszakácsi 199 km)
Az esemény honlapja: www.kiralyiszakacsok.hu »

Exit mobile version