3 isteni pohárkrém – nem csak vendégvárónak

Szinger Melinda | 2010. Augusztus 09.
Melyik a leggyorsabban elkészíthető és legszexibb desszert? Hát persze hogy a pohárkrém. Minimál-alapanyagból végtelen számú variáció készülhet: íme néhány tuti recept kedvcsinálónak.
 Vaníliás-mogyorókrémes pohárkrém grillázzsal és cornflakesszel

Hozzávalók:

A grillázshoz:
• egy marék apró darabokra tört mogyoró
• 3-4 ek. kristálycukor

A krémhez:
• 1 csomag vaníliaízű pudingpor
• fél liter tej
• 3 ek. cukor
• 2 dkg vaj
• 3 ek. nutella
• 1 marék kukoricapehely

Elkészítés:

Teflonserpenyőbe szórjuk a mogyorót, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett elkezdjük karamellizálni. Amikor a massza folyékonnyá válik, egy olajjal vékonyan megkent alufóliára öntjük, és megvárjuk, míg megszilárdul. Ha kihűlt, lehúzzuk a fóliáról, és összetörjük a grillázst.

A krémhez felforralunk 4 dl tejet a cukorral, majd a maradék tejben elkeverjük a pudingport, és a tejhez öntjük. Levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett kézi habverővel besűrítjük. Az így kapott pudingot kettéosztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a vajat, a másikba a nutellát. A krémeket rétegezve pohárba töltjük úgy, hogy a rétegek közé kukoricapelyhet és grillázst szórunk. A tetejét is grillázsdarabkákkal díszítjük.

Tipp: a kukoricapelyhet helyettesíthetjük apróra tördelt keksszel vagy babapiskótával is.

 Ribizlis-túrókrémes desszert

Hozzávalók:

A ribizlis részhez:
• 5 ek. cukor
• 1 ek. zselatin
• 2 ek. balzsamecet
• 25 dkg ribizli

A túrós részhez:
• 25 dkg túró
• 1 csomag vaníliás cukor/vaníliarúd
• 1 kis csipet só
• fél citrom reszelt héja
• 3 dl tejszín
• 4 ek. porcukor

Elkészítés:

Összekeverjük a zselatint a cukorral, és összeforraljuk a balzsamecettel. Ezután hozzáadjuk az összenyomkodott ribizlit, majd egy kis kavargatás után levesszük a tűzről, és picit hűlni hagyjuk. Míg hűl a ribizlis szósz, elkészítjük a túrós részt.
Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát és a csipet sót. A porcukorral habbá verjük a tejszínt, és beleforgatjuk az ízesített túróba. A túrós részt a pohár aljára kanalazzuk, majd rámerjük a még langyos gyümölcsszószt, végül a hűtőben pihentetjük egy-két órát.

Tipp:
a ribizlit tetszés szerint málnával, eperrel, szederrel is helyettesíthetjük.

 Mákos pohárkrém

Hozzávalók:

A krémhez:

• 5 dl tej
• 1 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg darált mák
• 5 ek. étkezési keményítő
• 1 tojássárgája
• 5 dkg cukor
• fél citrom reszelt héja

A gyümölcsszószhoz:
• egy marék meggy/málna/ribizli/áfonya/szeder
• 1-2 ek. kristálycukor

Elkészítés:

A tejet a cukorral, egy kis csipet sóval, a vaníliás cukorral, a mákkal és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Egy kevés hideg vízben feloldjuk a keményítőt, majd beleöntjük a mákos tejbe. Ezután a masszához adjuk a tojássárgáját, majd kevergetve forralunk egyet rajta. Levesszük a tűzről, kicsit hűtjük, majd poharakba öntjük, és a hűtőbe tesszük.

Tipp:
a mákos krém önmagában is nagyon finom, de gyümölcsszósszal tálalva még különlegesebb. A kiválasztott gyümölcsöt törjük össze, és 1-2 kanál cukor kíséretében folyamatosan forralva sűrítsük be. A végén kanalazzuk rá a megszilárdult krémre.

Fotó: Szinger Melinda

A Sugar!-ban jártunk, ahol rengeteg új finomságot találtunk, és ahol elkészítették nekünk a személyre (NőkLapjaCaféra) szabott pohárkrémünket is.

Még több édességrecept:

10 perces desszertek babapiskótából » 

 3 sütés nélkül készíthető gyümölcsös édesség »

3 isteni vaníliás finomság » 

Recept.lap.hu »
 

Exit mobile version