3+1 különleges meggyes sütemény

nlc | 2010. Augusztus 22.
Akár a vasárnapi ebéd után szeretnéd meglepni a családod egy finom sütivel, akár egy könnyen összedobható desszertre vágysz, a meggy jó választás, még ha csak mirelit is. Készülhet belőle piskóta, brownie, könnyű krém: négy tuti receptünk is van, amelyet érdemes kipróbálnod.
Meggyes Rotschild-piskóta

Hozzávalók 24 darabhoz:

• 3 tojás
• 9 dkg cukor
• 9 dkg liszt
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 20 dkg magozott meggy
• 15 dkg csokoládé
• porcukor a szóráshoz

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliás cukrot, majd óvatosan belekeverjük a tojássárgáját. Végül a lisztet is beleszitáljuk, és óvatosan elegyítjük.
Az így kapott masszát sima csöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsibe „babapiskótákat” nyomunk belőle.  A tészta tetejére magozott meggyet nyomkodunk. Sütés előtt porcukrot szitálunk a tetejére, és 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és belemártjuk a kihűlt piskóták talpát. Sütőpapírra tesszük, és hűtőben dermesztjük.

Elkészítési idő: 60 perc
1 darab: 69 kcal

 Meggyes-vaníliás papucs

Hozzávalók 16 darabhoz:

A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 5 dkg vaj vagy margarin
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg élesztő
• 1 kávéskanál só
• 3 dkg cukor

A töltelékhez:
• 20 dkg magozott meggy
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 4 dl tej
• 2-3 evőkanál cukor
• tojás a tészta kenéséhez
• szeletelt mandula a díszítéshez
 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztővel tésztává gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a pudingporból, a tejből és a cukorból sűrű pudingot főzünk, majd kiterítjük egy tálcára, hogy langyosra hűljön, közben kimagozzuk a meggyet. A tésztát lisztezett deszkára borítva 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 16 darab kockára vágjuk. A pudingot a négyzetekre adagoljuk, és 4-5 szem meggyet nyomunk mindegyikbe. A tészták széleit tojással megkenjük, és a két szemben lévő sarkot egymásra hajtjuk, így kapunk papucs alakot.
A papucsokat sütőpapírral fedett vagy zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük (figyeljünk rá, hogy kellő távolságot hagyjunk a papucsok közt, mert sülés közben is kel a sütemény), a tetejüket tojással megkenjük, szeletelt mandulával megszórjuk. Langyos helyen 10-15 percig kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Kelesztés: 45 perc
1 darab: 233 kcal

Meggyes-kókuszos brownie 

Hozzávalók 20-24 darabhoz:

• 13 dkg Rama margarin feldarabolva
• 20 dkg étcsokoládé apróra vágva
• 24 dkg cukor
• 15 dkg finomliszt
• 1 csomag sütőpor
• 3 evőkanálnyi kakaópor
• 2 tojás könnyedén felverve
• 6 dkg kókuszreszelék
• 15 dkg meggy
• 2 tojásfehérje

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy szögletes formát vajazunk-lisztezünk, vagy kibéleljük sütőpapírral. Az átszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval. A margarint és a csokoládét egy közepes lábasban, állandó keverés mellett felolvasztjuk. Kis lángon, forralás nélkül addig főzzük, amíg a keverék krémessé válik, utána langyosra hűtjük. Az egész tojást 8 dkg cukorral laza habbá verjük, majd a csokoládés-vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, a lisztet és a kimagozott, lecsepegtetett meggyet. A keveréket az előkészített formába öntjük. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és a tészta tetejére kenjük. Mérsékelten meleg sütőben kb. 40 percig sütjük, majd hagyjuk a formában kihűlni, csak ezt követően vágjuk kockákra.

Elkészítés: 35 perc
Sütés: 40 perc
1 darab: 180 kcal

 +1 desszert: meggyes túrókrém

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

A túrós részhez:
• 50 dkg túró
• 12 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja és ízlés szerint a leve
• 2 dl tejszín habbá verve

A meggyes részhez:
• 30 dkg magozott meggy
• 5-10 dkg cukor (igazodva a gyümölcs savanyúságához)
• 1 evőkanál keményítő vagy vaníliás pudingpor
• 1,5 dl víz
• 1 narancs reszelt héja

A meggyet a cukorral egy lábasban összefőzzük, a keményítőt a vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a meggyes ragut. A tűzről levéve hozzákeverjük a narancshéjat, majd hagyjuk kihűlni. A túrót simára keverjük a porcukorral és a citrom héjával, majd fellazítjuk a habbá vert tejszínhabbal. Ízlés szerint citromlével még tovább ízesíthetjük. A túrós és a meggyes részeket egymásra rétegezzük egy kehelyben, a tetejét tejszínhabbal, meggyel díszítjük

Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 273 kcal

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »


Recept.lap.hu »

Még több süteményrecept:

2 könnyű ribizlis desszert »

Sütik pillecukorból! 4+1 tuti recept »

Túrókrém sárgabarackkal » 

 

Exit mobile version