Tésztakisokos és 4 tuti tésztarecept

nlc | 2010. Szeptember 07.
Utánanéztünk, melyik tésztaféléhez milyen mártás illik, és ezt figyelembe véve készítettünk néhány villámgyors finomságot.

A tésztarajongó olaszok szerint a tészta csak a levesekben úszkálhat szabadon, ezért a hozzáadott mártások mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy a tésztaféle egészen felszívja őket. Minél folyékonyabb tehát a mártás, annál szívóképesebbnek, üregesebbnek kell lennie a tésztának.

 Milyen tésztához milyen mártás illik?


Spagetti

A legismertebb olasz tészta, abban különbözik a makarónitól, hogy nem üreges. Sokféle mártás illik hozzá, darabos és krémes egyaránt. Kiválóan passzolnak hozzá a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal, szalonnával, sajttal és tojással (lásd: carbonara) készülő szószok, illetve a húsos raguk (lásd: bolognai). Legegyszerűbb, ha fokhagyma-olívaolaj-petrezselyem keverékével készítjük el.

Tagliatelle, fettuccine, pappardelle

Mindhárom a hosszú, lapos metéltek sorába tartozik, a különbség a szélességükben van. A tagliatelle a legvékonyabb, jól illik hozzá valami „vastagabb”, húsos és/vagy gombás szósz. Valamivel szélesebb a fettuccine, amelyet hígabb, vajas vagy tejszínes mártásokhoz ajánlanak, de megy hozzá a bazsalikommártás, vagyis a pesto is. A pappardelle a tojásos széles metéltek közül a legszélesebb, társaihoz hasonlóan általában fészek alakúra hajtogatják. Elsősorban rusztikus mártásokhoz kínálják, például főtt hússal, bárányból készült raguval vagy akár diós-ricottás feltéttel is.

Farfalle

Pillangó- és masnitésztának is mondják a csokornyakkendőre emlékeztető farfallét, amelyet kínálhatunk egy könnyű pestós vagy tejszínes mártással, de tésztasalátának is ideális. Kisebb változata, a farfalline kiváló levesbetét.

Fussili

Nevezhetjük orsótésztának is, főleg darabosabb, paradicsomos-zöldséges szószokhoz ajánljuk. Jól illenek hozzá az olíva- és kapribogyót tartalmazó mártások, illetve rakott tészták alapjaként is finom lehet.

Penne

Tollhegytésztaként is emlegetik ezt az üreges belsejű, bordázott, rövid csőtésztát, amelynek a végét ferdére vágják. Olyan „robusztusabb” mártások illenek hozzá, amelyek vastagon bevonják, nagyon jó például paradicsomos, húsos/halas ragukhoz. Kiváló alap lehet tésztasalátához, illetve csőben sült tésztaételekhez.

Rigatoni

Vastag, rövid, bordázott felületű csőtészta; a darabosabb mártások passzolnak hozzá, amelyek a belsejébe is be tudnak jutni. Gyakran szalonnás-hagymás-paradicsomos vagy húsos szósszal kínálják, de a zöldséges verzió sem ritka.

Marhahúsos-gombás pappardelle


Hozzávalók 4 személyre:  
40 dkg pappardelle
40 dkg főtt marhahús (például maradék leveshús)
30 dkg gomba
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl fehérbor
1 evőkanál vaj
fél csokor apróra vágott petrezselyem
só, bors

A marhahúst kisebb darabokra szedjük. Egy serpenyőben az apróra vágott vöröshagymával a vajon átpirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük. A főtt húsos szószhoz keverjük a felaprított petrezselymet, és a tésztával összekeverve tálaljuk.

Tipp: ha száraznak találjuk a főtt húsos szószt, a tészta főzővizéből egy merőkanálnyit tegyünk hozzá, forraljunk rajta egyet, és így kínáljuk a tésztához.

Elkészítési idő:  20 perc

 Tonhalas-cukkinis-gombás penne

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg penne tészta
1 darab (kb. 160 g) konzerv tonhal (lehet olajos is)
1 nagyobb méretű cukkini
1 szál póréhagyma
kb. 3 dl paradicsomszósz
2-3 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
2 evőkanál olívaolaj
só, bors

A póréhagymát felkarikázzuk, és megpároljuk az olívaolajon. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát és cukkinit, sózzuk és borsozzuk. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a paradicsomszószt. Villával összenyomkodjuk a tonhalat, és azt is hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, és már kész is. Amíg készül a szósz, a pennét forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a szósszal tálaljuk.

Tipp: aki szereti, tehet bele (kaliforniai) paprikát, friss paradicsomot és egyéb idényzöldségeket is.

Elkészítési idő: 25 perc

 Tejszínes, gombás-cukkinis farfalle

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg farfalle (pillangó- vagy masnitészta)
10 dkg baconszalonna
1 közepes fej hagyma
25 dkg gomba
1 nagyobb méretű cukkini
1 evőkanál olaj
fél teáskanál szárított oregánó
fél teáskanál szárított bazsalikom
1 dl tejszín

A szalonnaszeleteket ropogósra sütjük, hozzáadjuk a felaprított hagymát, majd a felszeletelt gombát és cukkinit. Megszórjuk a zöld fűszerekkel, megsózzuk, és 10 perc alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Közben a farfallét forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A zöldségekhez öntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, majd a tésztával összekeverve kínáljuk.

Elkészítési idő: 20 perc

 Rosszlányok spagettije (spaghetti alla puttanesca)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg spagetti
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis doboz szardellafilé
15 dkg fekete és zöld (mag nélküli) olívabogyó
10 dkg kapribogyó
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
bors
2 evőkanál olívaolaj

Az olívaolajon megillatosítjuk a fokhagymát, majd rádobjuk a szardellafilét. Egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az olajbogyókat, a kapribogyót és a hámozott paradicsomot. Borsot őrlünk rá – aki szeretné, meg is sózhatja –, de az olajbogyó, a szardella és a kapribogyó önmagában is elég sós. Körülbelül 6-8 perc alatt a szósz besűrűsödik, addig a spagettit forró, sós vízben megfőzzük, majd a szósszal leöntve forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »

Desszerttippek:

Trifle, cheesecake, tiramisu: 3 tuti, mascarponéból készült édesség »

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept »

2 könnyű ribizlis desszert »

Recept.lap.hu »

Exit mobile version