3 ellenállhatatlan gesztenyés sütemény receptje

nlc | 2010. Október 10.
Elérkezett az október, vele együtt pedig a csípős reggeli hideg és nem utolsósorban a gesztenyeszezon. 3 egyszerű recepttel bebizonyítjuk neked, hogy ez a kis szúrós burokban született csemege nemcsak pirítva, de sütiként is verhetetlen.
 Gesztenyés-puncsos szelet

Hozzávalók:

A tésztához:
• 6 tojás
• 6 evőkanál porcukor
• 14 dkg darált dió
• 6 evőkanál liszt
• fél csomag sütőpor

A krémhez:
• 25 dkg margarin
• 15 dkg porcukor
• ½ dl rum
• 25 dkg gesztenyemassza
• 1 puncspudingpor (főzős)
• 3 dl tej

A mázhoz:

• 10 dkg tortabevonó csoki
• 5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját a porcukorral keverjük habosra, közben adjunk hozzá 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet és a sütőport elvegyítjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.

3.
A masszát elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, kb. 190 °C-on 2 lapot sütünk belőle.

4.
A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd kétfelé vesszük. Az egyik felébe beledolgozzuk a gesztenyemasszát, ezt kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre, és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amelyet a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.

 Gesztenyés alagút

Hozzávalók:

A tésztához:
• 5 dkg cukor
• 7 dkg liszt
• 4 tojás
• 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
• fél csomag sütőpor

A töltelékhez:
• 25 dkg gesztenyemassza
• 1 csomag habfixáló
• 4 dl tejszín
• 3 dkg porcukor
• 2 evőkanál rum

A csokimázhoz:
• 3 dkg vaj
• 3 dkg porcukor
• 20 dkg étcsoki
• 2 dl tejszín
• 1 evőkanál rum

Elkészítés:

1. Készítsük el a kakaós piskótát a klasszikus módon. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaós masszába beleszitáljuk a sütőporos lisztet és végül a tojások keményre vert habját.
 
2. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kenjünk belőle egy vékony lapot. Ügyeljünk rá, hogy olyan hosszú legyen, hogy egy őzgerincformát ki tudjunk vele bélelni. 175 fokos sütőben kb. 8 percig süssük.

3. A gesztenyét keverjük simára a rummal, a tejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük habbá, és dolgozzuk apránként a gesztenyébe.

4. A krémet a tésztával kibélelt őzgerincformába töltjük, és a tetejét egy piskótalappal befedjük. Néhány órára a hűtőbe helyezzük dermedni.

5. A máz hozzávalóit gőz fölött megolvasztjuk, majd a kiborított őzgerinc tetejére kenjük. A tetejét gyümölccsel díszíthetjük.

Tipp: még több piskótarecept itt »

 Gesztenyegolyócskák

Hozzávalók 60 darabhoz:

500 g gesztenyepüré (2 csomag)
• 150 g babapiskóta
• 150 g porcukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 125 g vaj
• 1 csomag mandulapehely díszítéshez
• pár csepp rum

Az öntethez:
• 100 g csokoládé
• 40 g margarin
• 1 kanál olaj

Elkészítés:

Törjük össze a babapiskótát, majd adjuk hozzá a vajat és a gesztenyepürét. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, majd a vaníliás cukrot is. Az így kapott masszát tegyük kb. 2 órára a hűtőbe. Ezután formázzunk kis golyókat a masszából, majd helyezzük őket sütőpapírba. Vegyünk egy kanalat, és a segítségével öntözzük meg a csokiöntettel a tetejét úgy, hogy mindenhova jusson. A golyók alja öntet nélkül maradhat. Minden egyes golyóba helyezzünk mandulát. A golyókat helyezhetjük színes kis papírokba is.
Elkészítési idő: 20 perc.

Gesztenye.lap.hu »

Exit mobile version