Kortárs konyhaművészet a Szépművészeti Múzeumban |
A Figyelő Top 200 gála idei gasztronómiai partnere, a Waldorf csak erre az alkalomra összeállított ételkülönlegességekkel készül. A Szépművészeti Múzeumban Magyarország legelismertebb séfjei készítik el és kínálják remekműveiket a legnagyobb magyar cégek vezetőinek, a magyar gazdasági élet döntéshozóinak, akik Segal Viktor, Cseh János, Mihályi László és Mautner Zsófia művészi ételkompozícióit kóstolhatják meg szombaton.
A négy szakács: (Cseh János, Segal Viktor, Mautner Zsófia, Mihályi László) |
Nem a televízióból ismert celebszakácsok, hanem a szakma által elismert, képzett magyar séfek biztosítják a legmagasabb színvonalat a Figyelő Top 200 gálán. Cseh János, Mihályi László, Mautner Zsófia és Segal Viktor más-más gasztronómiai irányvonalat képviselnek, így négyen még soha nem dolgoztak együtt. A Top 200 gála menüsorát azonban közösen állították össze, az így összehangolt menü tökéletes ízharmóniát alkot, amit az exkluzív tálalás és a kreatív design tesz egyedülállóvá. Az állófogadáson a 200 legnagyobb magyar cég vezetőit, a gazdasági élet meghatározó személyiségeit látják vendégül.
Homársalátával töltött paradicsom |
A 22 fogásos finger-food menüsor mellett különleges látványpultokkal is készülnek a séfek.
Cseh János látványasztalánál az általa képviselt „Modern Magyar Konyha” irányzatába pillanthatunk be. A sztárséf klasszikus alapanyagokat öltöztet új köntösbe az újraértelmezett gasztronómia jegyében. Szombaton libamájfagylaltot kínál különböző chutney-kkal és crunchyval.
Mautner Zsófia pultjánál a Chili & Vanília szellemében a világatlaszt járhatjuk be a gasztroblogerrel, nemzetközi, főként keleti különlegességekkel, spanyol tapasokkal – igazi multikulturális csemegét kínálva a vendégeknek.
Rozmaringflan |
Segal Viktor látványpultjában különböző országok, régiók legjobb olívaolajai és balzsamecetei várják a vendégeket, akik különleges tengeri sókat is ízlelhetnek, pl. Maldon (a Michelin-csillagos éttermek kedvence), hawaii fekete és vörös só, francia fleur de sel. Mindezt friss, helyszínen sült kenyérfélék (focaccia, ciabatta, magyar házi kenyerek) és különleges olasz sajtok (különböző évjáratú pecorino sajtok, taleggio stb.) koronázzák meg.
A négy szakács |
Mautner Zsófia – a keleti és mediterrán ízek specialistája
Mautner Zsófia Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroblogjának, a Chili & Vaníliának a szerzője. Öt évig dolgozott brüsszeli diplomataként, közben pedig szorgalmasan írta itthon egyre sikeresebb internetes naplóját szenvedélyéről, a főzésről. Itt saját konyhai kalandjairól és kísérleteiről, kedvenc receptjeiről, külföldi éttermi élményeiről számol be élvezetes stílusban, rengeteg színes fotóval. Blogját már több mint egymillió látogató olvasta és olvassa, népszerűsége egyre nő. Jelenleg a Diningguide.hu internetes étteremkalauz főszerkesztője, valamint számos magazin gasztronómiai rovatának szerzője. Nemrég jelent meg szakácskönyvre, melyet szintén Chili & Vanília névre keresztelt.
Desszertek |
Segal Viktor – a fúziós konyha hőse
A mai magyar csúcsgasztronómia egyik legismertebb alakja, a fúziós konyha itthoni nagykövete. Az étkezést izgalmas felfedezőutazássá varázsoló francia konyhaművészet szellemiségének elkötelezettje, amelyet multinacionális szállodaláncok közel-keleti és európai, öt- és hatcsillagos hoteljeinek konyháiban sajátított el. Luxuséttermek séfjeként a nemzetközi sport- és zenészvilág szupersztárjai, volt amerikai elnökök, világhírű vendégek kóstolták alkotásait. Pierre Orsi mesterszakács lyoni, két Michelin-csillagos éttermében szerzett tapasztalatokat a világforradalmat élő gasztronómia csúcsáról; harmincéves korára egy háromszáz fős, inkognitóban zajló séfverseny győztese lett.
Cseh János – a Modern Magyar Konyha úttörője
1968-ban Eigen Egon tanítványaként kötelezte el magát a szakácsmesterség mellett. Szállodák konyháin kezdett tanulóként, és az ötcsillagos Sofitel konyhafőnökeként hagyta maga mögött a hotelek világát, majd a Gundel étterem séfje lett, jelenleg tanácsadó és a magyar konyha élreformere. Már fiatalon főzött és tanult Nizzában, az Egyesült Államokban, Ománban (olasz étterem) Párizsban, Cannes-ban, volt köztük Michelin-csillagos étterem is. 1989 és 1992 között egy 35 férőhelyes luxusétterem konyhafőnöke. A Paradiso étterem a Gault Millau katalógusban a legtöbb pontot kapott magyar étterem volt abban az időben.
Mihályi László mestercukrász – A Dolce vita nagykövete
Mihályi László a szakma alapjait Vácott sajátította el, a cukrásziskolát követően az akkori Fórum Hotel Bécsi cukrászdájában (a mai Intercontinentalban) kezdte el pályafutását 1987-ben. Tíz évig dolgozott itt, közben a mestervizsgát is letette, így cukrászmesterré vált. Mihályi László a kilencvenes években folyami és óceánjáró hajókon, illetve szárazföldön számos országban megfordult, többek között Libanonban, Norvégiában, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Marokkóban. Mindenütt rengetegféle gasztronómiai hatás érte. Dolgozott a Four Seasons Gresham Budapest Hotelben, majd később vezető főcukrászként a Sofitelben. A Váci Desszert Szalon 2008-as megnyitásával régi vágya teljesült, hogy legyen egy saját, pici üzlete, ahol megvalósíthatja cukrászálmait.
|
|
A Figyelő Top 200
A Figyelő Top 200 program idei célkitűzése volt, hogy párbeszédet generáljon a magyar gazdaság döntéshozói között az állam szerepéről a közgazdaság- és politikatudomány hazai és nemzetközi kiválóságainak, valamint hazai és nemzetközi vállalatok vezetőinek bevonásával. A Figyelő Top 200 konferencia előadói és a konferenciát felvezető írások a Figyelő hetilapban arra keresték a választ, hogy milyen állam gyorsíthatja fel az ország felzárkózását a fejlettebb európai társadalmakhoz. A közel fél évig tartó párbeszéd és közös gondolkodás eredménye a Figyelő Top 200 kiadványban kerül összegezésre, melyben a különböző listák, rangsorok és adatok mellett helyet kap mintegy harminc oldalon, hogy a gazdaság mit vár a hatékony, szolgáltató államtól.
Gasztroforradalmár-nők: interjú az ország 4 leghíresebb gasztrobloggerével Bűnöznek néha a szupermarketben? Odakozmálják olykor az ételt? Mi az, amit soha meg nem ennének? Interjú Bodrogi Eszterrel, Mautner Zsófiával, Péter Annával és Vrábel Krisztinával. » |