Torták New Yorktól a Cote d’Azurig

nlc | 2010. Október 31.
Szárnyalj a gasztronómia szárnyán az óceánon át, és kóstold meg az amerikai sajtos álmot és a délfrancia, édes, mediterrán ízeket.
 New York-i sajttorta – kezdő konyhatündéreknek
2 torta

Hozzávalók:
• 25 dkg édes csokis keksz (darálva)
• 12,5 dkg olvasztott vaj
• 70 dkg Philadelphia krémsajt
• 15-20 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
• 1 dl tejföl
• 1 dl tejszín
• 2 egész tojás
• 3 tojássárgája
• 2 púpos tk. étkezési keményítő

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

2. Először a kekszes alapot készítsük el. A ledarált kekszmorzsát keverjük össze az olvasztott vajjal, és nyomkodjuk bele egy előzőleg kivajazott és sütőpapírral kibélelt, 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.

3. A szoba-hőmérsékletű krémsajtot keverjük ki a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és a citrom levével, a tejszínnel, keményítővel és a tojásokkal. Ha homogén a massza, öntsük a krémet a kekszes alapra. A tortaformát kívülről és alulról jól csomagoljuk be több réteg alufóliába, hogy majd a vízfürdőből a víz ne tudjon beszivárogni a tortába.

4. A tortaformát helyezzük egy olyan tepsibe, amelyben az kényelmesen elfér. A tepsit töltsük fel vízzel úgy, hogy az a feléig érjen fel. Tegyük be a sütőbe, és kb. 45 percig süssük.

5. Ha elkészült, ne vegyük ki azonnal a sütőből, hanem hagyjuk bent, hogy lassan hűljön ki, különben előfordulhat, hogy megrepedezik a teteje.

Tipp: mielőtt nekiesnénk, nyugodtan tegyük egy éjszakára a hűtőbe, mert kimondottan jót tesz a torta állagának.

A receptért köszönet Mautner Zsófiának: www.chiliesvanilia.blogspot.com »

 Csíkos narancstorta – haladóknak

Hozzávalók:
A tésztához:
• 15 dkg liszt
• 10 dkg cukor
• 4 tojás
• 2 tojássárgája
• 2 dkg kakaópor
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:
• 14 dkg zselatin
• 6 narancs
• 2 narancs kinyomott leve
• 1 citrom leve
• 2 tojássárgája
• 6 dkg cukor
• 1,5 dl tejszín

A díszítéshez:
• 3,5 dl tejszín
• 5 dkg étcsoki
• 6 szelet cukrozott, szárított narancs

Elkészítés:

1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.

2. Belekeverjük a 6 tojássárgáját, majd a sütőporral és kakaóporral vegyített lisztet is óvatosan hozzádolgozzuk.

3. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk, és előmelegített forró sütőben (200 °C) kb. 10 percig sütjük. Porcukorral behintett nedves konyharuhára borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.

4. Egy megmosott narancs héját lereszeljük, egy másik héjából vékony csíkokat vágunk. Minden narancsot meghámozunk. A fehér belső héját és a gerezdeket elválasztó hártyát is eltávolítjuk.

5. 2 tojássárgáját 6 dkg cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk két narancs és egy citrom levét, és beletesszük a zselatint is.

6. 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A narancsok húsát felaprítjuk, és a tejszínnel együtt a krémhez adjuk.

7. Ha megdermedt a krém, a piskótára kenjük. A tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk. Egy csíkot szorosan összetekerünk (ez kerül a kapcsos tortaforma közepére), majd a többit csigavonalban szépen köré tekerjük. A tortát alufóliába csomagolva 2 órára hűvös helyre tesszük.

8.
A tejszínt (esetleg egy kis cukorral) habbá verjük, bekenjük vele a torta oldalát és tetejét. A csokiból forgácsokat faragunk, és a maradék tejszínhabbal, a csokival, narancshéjjal és a cukrozott narancsszeletekkel kidíszítjük a tortát.  

+ 1 tipp: Kávés csokoládétorta 

Két izgalmas íz egyesülése: az ínycsiklandó csokoládé bársonyossága és a kávé fanyar aromája egy könnyű desszertben alkot tökéletes párost. »

Exit mobile version