Fitt finomságok indiai módra
Édesség nem csak habos-krémes cukrászsütemény lehet – Indiában nyalánkságnak számít rengeteg érlelt, édeskés ennivaló (így a gyümölcsök, az aszalt barack és szilva) az édes magvak, mint a mandula, de a puffasztott rizsből készült gabonaédességek is, így a gríz vagy a kukoricadara, feldolgozva. Édesség minden gyümölcs, a vajban sült alma, a körte párolva vagy nyersen, hiszen ezek is rengeteg természetes cukrot, fruktózt és szőlőcukrot tartalmaznak.
A Krisna-hívők október végén, november elején minden évben több tonna édességet főznek és sütnek a legkülönfélébb fűszerekkel és alapanyagokból, s a templomokban e különleges finomságok millióit tálalják fel. Így tettek a Krisna-völgyben is, a somogyvámosi farmon, és a sok édességből múlt hétvégén hatalmas lakomát rendeztek. Ezekből a finomságokból most te is kipróbálhatsz három receptet.
Mennyei receptek |
A Krisna-hívők nem egyszerűen finom ételeket főznek, hanem nagyon tiszta alapanyagokból alkotnak, és fel is ajánlják étkeiket Istennek, így szó szerint mennyei ételeket készítenek. Íme 3 recept a kedvenceikből – készítsd el India ízeit otthon!
Ez egy egyszerű, könnyű, tejberizshez hasonló édesség ráadásul gyorsan elkészül. Ha pontosan követed a receptet, a sima tejberizshez képest fokozottabb ízélményben lesz részed.
Nehézségi fok: könnyű
Hozzávalók:
• 20 dl tej
• 5 dl tejszín
• 2 dl rizs
• 3,8 dl barna nádcukor
• 0,2 dl vaníliás cukor
• 6-7 szem kardamom (helyette lehet kevés sáfrány is)
Elkészítés:
Öntsük össze a tejet és a tejszínt, forraljuk fel és kezdjük meg sűrűvé főzését. Ekkor adjuk hozzá a rizst, a kardamomokat, és kis lángon kevergetve főzzük egy teljes órán keresztül. Tehetünk bele egy csipetnyi sót is, hogy jobban kijöjjön majd az íze, de ekkor még ne cukrozzuk, mivel leég, leragad. Ha alaposan szétfőtt a rizs, akkor becukrozzuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, majd még egyszer átforraljuk.
Díszként csokoládéreszeléket, mandulaforgácsot adhatunk hozzá, esetleg fahéjat.
A luglu az egyik legfinomabb és legkedveltebb édesség. Vegán finomság, tej- és tojásmentes. Cukrot sem kell hozzáadnunk, ennek ellenére figyelni kell a cukorbetegeknek az elfogyasztott mennyiségre, hiszen a benne található aszalt gyümölcsök önmagukban is sok cukrot tartalmaznak.
Tudtad? Az ínyencségekhez nem használnak tojást (vallási és higiéniai okokból) és az élesztővel is mértékkel bánnak. A tojásmentes ételek nemcsak az arra érzékenyek életét könnyítik meg, hanem lassabban romlanak és könnyebben is emészthetők. |
Nehézségi fok: közepes
Hozzávalók:
• 20 dkg datolya
• 20 dkg füge
• 20 dkg mazsola
• 15 dkg kókuszreszelék
• 10 dkg puffasztott rizs
• 5 dkg puffasztott amaránt
A mennyiség növeléséhez fontos az alapanyagokat arányosan növelni.
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket átforgatjuk, ha kell, kimagozzuk, majd egy turmixgépbe helyezzük. Gyorsan és könnyedén összeaprítjuk. Nem kell pépesre – hagyhatjuk apró darabosra. Beleforgatjuk az amarántot és a puffasztott rizst, majd kis pihentetés után golyókat gyúrunk belőle. Hagyományos módon ez az édesség sárgaborsóliszttel készül, és a golyókat ki is sütik tisztított vajban, de ettől nehezebb lesz az édesség. Ha fényezni akarod a masszát, pár csepp ghít, tisztított vajat is tehetsz bele.
Ez az édesség az indiai Dzsagannátha Puri városához köthető, amely ma is a hindu vallásos élet egyik központja. Itt rendezik meg minden évben az eredeti és legnagyobb szekérkarnevált, amelyen milliók vesznek részt. Ennek a városnak a mai napig Isten a tulajdonosa, legalábbis a hívek így tekintenek rá, és minden városvezető csak szolgálja az Urat hivatalával. A hívek minden ételüket felajánlják Istennek, és így fogyasztják csak el azokat, az ünnepekre pedig kifejezetten különleges finomságokat készítenek az Úrnak. Ilyen a gadzsa is, amely egy leveles tésztakülönlegesség, elég édes, tápláló finomság.
Nehézségi fok: nehéz
Hozzávalók:
• 35 dkg liszt
• 1/2 kk. só
• ½ kk. cukor
• 2,5 evőkanál meleg ghí (tisztított vaj vagy pálmaolaj)
• 1,8 dl langyos víz
• 6 ek. ghí külön
• 6 ek. kukoricakeményítő
• 1,5 ek. rózsavíz
• 3 dl víz külön
• 35 dkg cukor a sziruphoz
• Ghí a sütéshez – külön
• 1 marék pisztácia – apróra vágva
India ízei: Tikka masala a sztárséftől » |
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sót (a hozzávalók elején) összekeverjük egy edényben.
A 2,5 ek. meleg ghít összekeverjük az 1,8 dl langyos vízzel, majd a liszthez adagoljuk és összedolgozzuk. Eredményként egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát kitartóan fényesre gyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk.
5 gömböcöt pihentetünk, egyet pedig leheletvékony pizzakorongnak gyúrunk. Megkenjük a vajjal és megszórjuk a keményítővel. Ezt követően sorban kinyújtjuk a gombócokat. Ezeket palacsinta-tortaszerűen egymásra rétegezzük, és akár egy lekváros piskótát, egyszerűen feltekerjük. A tésztarudat ekkor
12 egyenlő részre vágjuk és nyelv alakúvá sodorjuk (fantáziánk szerint).
A cukorsziruphoz adjuk a 35 dkg cukrot és a 3 dl vizet, hozzátesszük a rózsavizet, felforraljuk, majd sűrűvé főzzük kb. 15 percig. A szirupot forráspont fölött lehúzzuk a tűzről, de folyamatosan melegen tartjuk.
Forró olajban vagy tisztított vajban barnára sütjük a „nyelveket”, lecsöpögtetjük, majd 1-2 percre a cukorszirupba mártjuk őket. Még ragadós állapotában hintsük meg pisztáciával. Kiadós, vaskos édesség – ez valóban hizlal!
Az apropó: a Govardhana-hegy ünnepe
A Krisna-hívők minden évben október végén, november elején tartják az úgynevezett Govardhana-púdzsa ünnepét, amikor is az indiai Govardhana hegyet imádják. |
Forrás: www.krisna.hu »
www.krisnavolgy.hu »