Mit tegyünk a pirítósra? 5 kipróbált recept

Francsics Annamária | 2010. November 23.
Későn estél haza a munkából, és egyáltalán nincs kedved vacsorát főzni? Dobj be néhány kenyeret a pirítóba, és míg azok megpirulnak, nagyjából elkészítheted a "feltétet" is.

Az alábbi finomságokat akkor is ajánljuk, ha váratlanul vendégek érkeztek, és meg akarod kínálni őket valamivel.

 Gombás-újhagymás pirítós

Hozzávalók 2 személyre:   

4 szelet kenyér
25 dkg gomba
1 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
3 evőkanál tejföl
2 szál újhagyma
só, bors

A megtisztított és felszeletelt gombát néhány perc alatt pároljuk meg a vajon. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.

Zárjuk el a lángot, adjuk a gombához a tejfölt, a mustárt és az apróra vágott újhagymát. Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, majd osszuk el rajtuk a gombás feltétet. A tetejükre szórhatunk apróra vágott újhagymaszárat.

Elkészítés: 15 perc

 Hagymás pirított bagett

Hozzávalók 2 személyre:

2 darab bagett
5 dkg vaj + a pirítós megkenéséhez
4 fej (közepes méretű) vöröshagyma
0,5 dl brandy
10 dkg cheddar sajt, reszelve
1 teáskanál cukor

Szeleteljük fel vékonyan a vöröshagymát, és a cukorral karamellizáljuk szép barnára a vajon egy teflonserpenyőben. Amikor már aranybarna, adjuk hozzá a brandyt és egy csipet sót. Vágjuk félbe a bagettet, pirítsuk meg, kenjük meg egy kis vajjal. Halmozzunk rá a hagymából, a tetejére szórjunk reszelt cheddar sajtot, és 180 fokos sütőben pár perc alatt grillezzük rá.

Elkészítés: 15 perc

 Csípős tonhalkrémes pirítós

Hozzávalók 2 személyre:  

4 szelet kenyér
1 kis olajos tonhalkonzerv (150 g)
2 szál újhagyma
fél csilipaprika, felkarikázva
1,5-2 evőkanál majonéz
só, bors
fél citrom leve

Csepegtessük le az olajat a tonhalkonzervről, és villával törjük össze. Adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt újhagymát, a majonézt, ízlés szerint kevés sót és borsot. Tegyük hozzá a citromlevet, végül a csilipaprikát. A kenyereket pirítsuk meg, és kenjük rá a tonhalkrémet.

Tipp: Érdemes előre elkészíteni, mert még finomabb, ha hagyjuk összeérni az ízeket. Ha valaki nem szereti, elhagyhatja belőle a csilit, úgy is remek lesz.

Elkészítés: 10 perc

 Kéksajtos-diós pirítós

Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet kenyér
10 dkg kéksajt
10 dkg darált dió + dióbél a díszítéshez
10 dkg tubusos krémsajt
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
őrölt szerecsendió, bors

Keverjük ki a krémsajtot a kéksajttal, majd adjuk hozzá a darált diót. Ízesítsük az apróra vágott petrezselyemmel, tegyünk hozzá egy kevés frissen őrölt borsot és szerecsendiót. Kenjük a pirítósokra, és szórjunk a tetejére egész dióbelet.
 
Elkészítés: 10 perc

 Buggyantott tojásos pirítós sonkával

Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet kenyér
4 tojás
4 szelet sonka
1 teáskanál ecet
csipet só
vaj
zöldfűszerek, pirospaprika

Forraljunk vizet egy szélesebb lábasban, tegyük bele a sót és az ecetet. Mikor felforrt a víz, óvatosan, egyenként üssük bele a tojásokat. A tojásfehérje 3-4 perc alatt megszilárdul, ekkor lyukacsos szűrőkanállal emeljük ki a vízből, és csepegtessük le.  Közben pirítsuk meg a kenyereket, kenjük meg őket vajjal, helyezzünk rájuk egy-egy szelet sonkát, és mindegyik tetejére csúsztassunk egy-egy tojást. Szórhatunk rá kevés sót, zöldfűszereket vagy pirospaprikát.

Elkészítés: 15 perc

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz » 

10 külföldi csemegebolt Budapesten »


A 8 legjobb gasztromozi » 

Cikkünk a Nők Lapja Konyha novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Exit mobile version