Gasztro

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz

Régen a lányok stafírungban kapták, a mai csajok inkább maguk vásárolják konyhaeszközeiket. Íme, az alapfelszerelés, amelyek nélkül egy rántottát vagy egy pirítóst sem lehet megcsinálni.

1. Kés
Legalább egy jó kés kell a konyhában. A séfkés igen praktikus – nemcsak szeletelni lehet vele, hanem hámozni is. A jó séfkés „kézre áll”, éles, könnyű használni és öröm vele dolgozni, mert a hagymaaprítás sem könnyfakasztó mutatvány. A helyes késtechnika elsajátítása tovább növeli a főzés örömét. Használattól függően a kést évente éleztetni és gyakran fenni kell.

Videó: Te is lehetsz mester a konyhában! Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola szakácsa mutatja meg, hogyan darabolja fel a csirkét egy profi. Nézzétek és tanuljatok! »

Jamie Oliver Chef kés 19 cm (6215 Ft, Konyhacucc)
Jamie Oliver Chef kés 19 cm (6215 Ft, Konyhacucc)

2. Vágódeszka
A vágódeszka lehet fa vagy műanyag, olykor üveg. A fa klasszikus, de éppen könnyű tisztíthatóságuk miatt egyre népszerűbbek a műanyag vágódeszkák, az üvegek pedig nagyon szépek. A fa vágódeszka könnyen elszíneződik, magába szívja a nedvességet, és ezzel együtt az illatokat. Célszerű legalább egy húsos és egy zöldséges vágódeszkát használni.

LEGITIM vágódeszka (495 Ft), KRAFTIG vágódeszka (3.990 Ft); Ikea
LEGITIM vágódeszka (495 Ft), KRAFTIG vágódeszka (3990 Ft); IKEA

Behajtható szélű vágódeszka (5200 Ft) és üveg munkalapvédõ és vágólap (4700 Ft); JosephJoseph, Kookta
Behajtható szélű vágódeszka (5200 Ft) és üveg munkalapvédő és
vágólap (4700 Ft); JosephJoseph, Kookta

3. Hámozó
Zöldség- és gyümölcshámozóval Dunát lehet rekeszteni. Van minden az egyszerűtől a viccesig, azonban nem a mintája, hanem a formája fontos igazán. A legelterjedtebb az Y formájú hámozó, azonban az U alakú sokkal praktikusabb, könnyebben használható, biztosabb rajta a fogás. A hámozót nemcsak pucolásra lehet használni, hanem szeletelésre is. Salátába répa-, uborka- és cukkiniszalagok készítésére is használható, a látvány pedig profi séfek alkotásaival vetekszik.

 
Kitchen Craft Professional 'Y' hámozó (1.650 Ft, Sodrófa)
Kitchen Craft Professional ‘Y’ hámozó
(1650 Ft, Sodrófa)
 
Kitchen Craft hámozó (1465 Ft, Konyhacucc)
Kitchen Craft hámozó (1465 Ft, Konyhacucc)

4. Szűrő és egy tál
Nehéz eldönteni, hogy a szűrő a szükségesebb, vagy a tál. A szűrő nem tűnik a legszükségesebb konyhai eszköznek, de jól jön, ha tésztát kell leszűrni, ha zöldséget vagy gyümölcsöt kell megmosni. A szűrő előnye a tállal szemben, hogy nem áll meg a víz az edény alján, és könnyebb alaposan megmosni a zöldségeket. A palacsintatészta kikeveréséhez pedig egy tál szükséges, így a legjobb, ha mindkettőt megvesszük.

Króm szűrő (1590 Ft, Kika) és Menuett szűrő/mosó edény (2790 Ft, Butlers)
Krómszűrő (1590 Ft, Kika) és Menuett szűrő/mosó edény (2790 Ft, Butlers)

5. Borsőrlő
Nem arról van szó, hogy az üzletek polcairól eltűnt volna az őrölt bors, de sokkal finomabb és ízletesebb lesz az étel, ha frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ráadásul egy jó borsőrlő a főzéshez is önbizalmat ad.

 
Fireball borsörlő (Chef'n, 6800 Ft, Kookta)
Fireball borsőrlő (Chef’n, 6800 Ft, Kookta)
 
Electra elektromos só- és borsdaráló (3990 Ft, Butlers)
Electra elektromos borsdaráló (3990 Ft, Butlers)

6. Fazék fedővel
A fazék vagy lábas alap, ez nem is vitás. Lehet dizájnos krómacél, hagyományos bonyhádi zománcos, dupla fenekű vagy teflonbevonatú. Néhány évtizedes konyhai gyakorlatom azt mutatja, hogy a hőálló műanyag füllel és fedőfogóval rendelkező edények használata ritkábban jár égési sérülésekkel.

Tefal lábas fedővel (12.990 Ft, netedeny.hu) és 3 l-es fazék fedővel (365+ sorozat, 2.990 Ft, Ikea)
Tefal lábas fedővel (12 990 Ft, netedeny.hu) és 3 l-es fazék fedővel
(365+ sorozat, 2990 Ft, IKEA)

Tipp: a tésztafőző- és párolóbetét nagymértékben megkönnyíti az életet, akárcsak a fazékra illeszthető szűrő.

7. Serpenyő
Egy jó serpenyő már fél siker. Ha kevés konyhai eszközünk van, akkor érdemes fedőt is vennünk hozzá, mert sütés mellett párolásra is használhatjuk. Megkönnyíti az életünket, ha élünk a modern kor vívmányaival, és tapadásmentes, hiperszuper serpenyőt veszünk. Később, ahogy konyhaeszközeink száma gyarapodik, úgyis jön majd a palacsintasütő, az öntöttvas serpenyő és még ki tudja hányféle csodaeszköz.

Tefal serpenyő fedővel (11900 Ft, netedeny.hu) és SKÄNKA nyeles serpenyő+tető (2.990 Ft, Ikea)
Tefal serpenyő fedővel (11 900 Ft, netedeny.hu) és SKÄNKA
nyeles serpenyő+tető (2990 Ft, IKEA)

8. Sütőtál
A sütőtál a konyha egyik jolly jokere. Funkcionálhat gyümölcskosárként vagy tálalótálként, süthetünk benne húst, zöldséget, süteményt, de rakott krumplit is. Nem kell hatalmas tepsikkel szenvedni a mosogatóban, be lehet áztatni, ha éppen rásül valami a szélére. A kész sülttel együtt asztalra is tehetjük – jól mutat, ha ebben szervírozzuk a vacsorát.

SMARTA, sütőbe való/ tálaló tál (1.790 Ft, Ikea)
SMARTA, sütőbe való/ tálaló tál (1790 Ft, IKEA)

Négyszögletes sütőforma (8600 Ft, Kookta)
Négyszögletes sütőforma (8600 Ft, Kookta)

Tipp: A sütés egészséges és sütőkímélő megoldása a sütőzacskó használata. A sütőzacskóba pakolt zöldséget, húst a sütőtállal együtt a sütőbe lehet tenni, majd a sütőtálban tálalni.

9. Reszelő
Sajtot, almát, szerecsendiót, citromhéjat reszelni kell. A reszelő minden nap használatban van, igaz csak pár percre, de helyettesítése nehezen megoldható. Kezdő háziasszonyok repertoárjában gyakran szerepelnek a tészták – bár ezt úgy is lehet mondani, hogy fiatalok körében igen népszerűek az olaszos tésztaételek –, és ezek nem az igaziak sajt nélkül.

 
Összehajtható reszelő (4.575 Ft, Sodrófa)
Összehajtható reszelő (4575 Ft, Sodrófa)
 
CHOSIGT reszelő+tároló (495 Ft, Ikea)
CHOSIGT reszelő+tároló (495 Ft, IKEA)

10. Fakanál
A forró ételt meg kell keverni. Ehhez fakanál kell. Nincs ezen mit túlmagyarázni. Meg kell keverni a levest, a főzeléket, de még a rántottát is. Mondjuk ezzel a türkizkék csodával.

 
Melamine keverőkanál (1190 Ft, Butlers)
Melamine keverőkanál (1190 Ft, Butlers)
 
Fakanál szett (940 Ft, Sodrófa)
Fakanálszett (940 Ft, Sodrófa)

11. Fogó
A grillpartik emlékét idézi a fogó, azonban minden konyhában jól jön. Hús és zöldség sütéséhez, forgatásához praktikus konyhai eszköz. Könnyű kezelni, és a kéz meghosszabbításaként funkcionál akkor is, ha éppen forró olajba pakoljuk a rántott húst.

 
FAVORIT fogó (1.690 Ft, Ikea)
FAVORIT fogó (1690 Ft, IKEA)
 
Tefal csipesz (990 Ft, netedeny.hu)
Tefal csipesz (990 Ft, netedeny.hu)

12. Botmixer
Tudom, nagymamáinknak nem volt, mégis istenieket főztek, de miért álljunk a technikai haladás útjába és nehezítsük saját dolgunkat? Vannak olyan konyhai eszközök (gyümölcscentrifuga, fagylaltgép), amelyek használat híján előbb-utóbb a szekrény hátsó részében végzik. A botmixernek viszont mindig adhatunk valami munkát, főleg akkor, ha van aprító funkciója is.

Prepline rúdmixer keverőedénnyel (Tefal, 12.138 Ft, Serpenyő)
Prepline rúdmixer keverőedénnyel (Tefal, 12 138 Ft, Serpenyő)

Tipp: Nagyon sok konyhai műveletnél a botmixert helyettesíthetjük kézi krumplitörővel. Igaz, az ételek nem lesznek selymesen simák, de a krémes püré jelleg elérhető.

13. Mérleg
Főzéshez ritkán szükséges a mérleg, viszont a sütéshez elengedhetetlen. Nem szükséges, hogy mérőtállal is rendelkezzen, mert a legtöbb digitális mérleg beállítható úgy, hogy a hozzávalókat a tál súlya nélkül mérje. Nagyanyáink is ezt csinálták, csak ők még fejben számoltak, helyettünk azonban megteszik az okos szerkezetek.

Jamie Oliver digitális mérleg (10.365 Ft, Konyhacucc)
Jamie Oliver digitális mérleg (10 365 Ft, Konyhacucc)

14. Habverő
Csomómentes krémek és mártások készítéséhez, habokhoz, süteményekhez szükséges egy habverő. Onnan állapíthatod meg, hogy mennyire vagy profi a konyhában, hogy 6 tojásfehérjét milyen kemény habbá tudsz verni kézzel – izomláz nélkül.

 
Jamie Oliver Ballon habverő (3315 Ft, Konyhacucc)
Jamie Oliver Ballon habverő (3315 Ft, Konyhacucc)
 
FAVORIT habverő, gömb alakú (1.490 Ft Ikea)
FAVORIT habverő, gömb alakú (1490 Ft IKEA)

15. Konyharuha
Régen a lányok stafírungja elképzelhetetlen volt gyönyörű, hímzett konyharuhák nélkül. Ma, a műanyag fülű fazekak és mosogatógépek korában, ha nem is kell állandóan, úgyis eljön az a pillanat, amikor csak az azbesztkezűek tudják nélkülözi. Egyszer úgyis ki kell venni a forró sütőtálat a sütőből.

ETTY konyharuha (1.490 Ft/3 db, Ikea)
ETTY konyharuha (1490 Ft/3 db, IKEA)
 Üzletlista:

Ikea: www.ikea.hu »
Kookta: www.kookta.hu »
Kika: www.kika.hu »
Butlers: www.butlers.hu »
Konyhacucc: www.konyhacucc.hu »
Sodrófa: www.sodrofa.co.hu »
NetEdény: www.netedeny.hu »
Serpenyő: www.serpenyo.hu »

www.konyhafelszerelés.lap.hu »

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz


A 8 legjobb konyhás webshop »

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz


6 tuti szakácskönyvlelőhely Budapesten »

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz


A legszebb muffinpapírok »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top