Tésztamenü: 3 fogás, 1 alapanyag

nlc | 2010. December 01.
Csavartunk egy kicsit a megszokott fogásokon, így került a lúdgége egy olaszos jellegű zöldséglevesbe, a csőtészta egy rakottasba, míg a cérnametélt tortába.

Van néhány olyan klasszikusnak számító tésztafajta, ami hosszú évtizedek óta minden magyar háziasszony konyhájában rendszeresen felbukkan: de mi történik, ha kicsit felcseréljük a hozzávalókat?

 Paradicsomos bableves


Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg lúdgégetészta
25 dkg fehér bab
2 szál sárgarépa
2 darab szárzeller
1 darab cukkini
1 fej vöröshagyma
1 kis karalábé
2 szem burgonya
1 gerezd fokhagyma
40 dkg darabos konzerv paradicsom
só, bors

Áztassuk be a babot egy éjszakára, majd tegyük fel főni kb. háromszoros mennyiségű vízben a megtisztított hagymával és a paradicsommal együtt. Sózzuk, borsozzuk. Közben pucoljuk meg és karikázzuk vagy kockázzuk fel a többi zöldséget. Amikor a bab már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldségeket is, és főzzük a levest további 30 percig. Amikor puhák a zöldségek, adjuk a leveshez a felaprított fokhagymát és a tésztát. Főzzük, míg a tészta is megpuhul.

Elkészítés: 25 perc
Főzés: 120 perc

 Paprikás csirkemell kagylótésztával

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csirkemellfilé
25 dkg kagylótészta
1-1 darab piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj

Csíkozzuk fel a csirkemellet és a paprikákat. Főzzük ki a tésztát, közben serpenyőben, kb. 6-7 perc alatt olajon pirítsuk meg a csirkemellcsíkokat a paprikával együtt.

Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Keverjük hozzá a kifőtt tésztát, és süssük együtt további 1 percig.

Elkészítés: 25 perc

 Citromos-kókuszos tésztatorta

Hozzávalók 8 szelethez:

12 dkg cérnametélt (vastagabb, háziasabb típus)
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg vaj
3 tojás
1 kiskanál sütőpor
1 citrom héja

A sziruphoz:

2 dl víz
7 dkg cukor
1 darab citrom

Főzzük ki a cérnametéltet, szűrjük le. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a cukorral, az olvasztott vajjal, az enyhén felvert tojásokkal, a citrom lereszelt héjával. Keverjük hozzá a kifőtt tésztát. Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és öntsük bele a tésztát. 200 fokos sütőben süssük 35-40 percig, míg szépen pirulni kezd a teteje.
Közben karikázzuk fel vékonyan a másik citromot, adjuk a cukrot a vízhez, tegyük bele a citromkarikákat, és takarékon, gyöngyözve főzzük, míg a szirup besűrűsödik. A már majdnem kihűlt tortát borítsuk ki a formából, szeleteljük, majd a szeleteket locsoljuk meg a sziruppal. Díszítsük citromkarikával, és azonnal tálaljuk.

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 40 perc

4 mesés süti a vidéki konyhákból »

Édes és sós kísértés: bukta és palacsinta »

Mit tegyünk a pirítósra? 5 kipróbált recept »

Cikkünk a Nők Lapja Konyha októberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Exit mobile version