Szegfűszeges sertéssült kenyérmorzsában |
Hozzávalók:
• 1,5 kg sertéscomb (kérjünk olyan sertéscombot a hentestől, amin vastag zsírréteg van)
• 2 narancs
• 10 dkg édes morzsa
• só, szegfűszeg, olaj
A sertéscomb zsíros részét egy éles késsel bekockázzuk úgy, hogy kb. 2×2 centiméteres kockákat kapjunk. Alaposan bedörzsöljük sóval, majd minden egyes bevágott kereszteződésbe egy szegfűszeget szúrunk. A narancs héját lereszeljük, és összekeverjük az édes morzsával. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük az olajjal, és meglocsoljuk vele a húst. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és másfél órán át sütjük.
Ezután kivesszük a sütőből, megszórjuk a tetejét édes morzsával, és visszatesszük a sütőbe. 190 fokra emeljük a hőfokot, és még 15 percig sütjük a húst. Mielőtt felszeletelnénk, legalább húsz percig pihentessük. Igazi csemege, köretként sült almát, körtét és pirított burgonyát ajánlok hozzá.
Mazsolával és mogyoróval töltött, rizlingben főtt alma |
Hozzávalók:
• 8 alma
• 10 dkg aranymazsola
• 10 dkg mogyoró
• 4 dl rizling
• 2 dl tejszín
• 1 citrom
• 2 ek kristálycukor
• 1 kk fahéj
Az almákat megmossuk, és a közepüket kikaparjuk. Meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. A magházas részt kiválogatjuk és kidobjuk, a maradék gyümölcshúst apróra vágjuk, és összekeverjük a kristálycukorral. 10 perc után kinyomkodjuk a levét. A mogyorót durvára vágjuk, és száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a cukrozott almát, a mazsolát, a mogyorót és a fahéjat. Visszatöltjük az almákba, és hőálló üvegtálba állítjuk.
A rizlinget összeforraljuk a tejszínnel, és az almákra öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, desszertként tálaljuk.
Tipp: még több recept Bereznay Tamástól a Sülvefővén! »
Cikkünk részletet közölt Bereznay Tamás: Németország ízei című könyvéből.
A magyar gasztronómiai élet kikerülhetetlen és közkedvelt figurája, Bereznay Tamás legújabb könyvében Németország legjobb ízeit gyűjtötte egy csokorba. Célja kettős volt: egyrészt szerette volna Németországot mint turisztikai célpontot a fiatal, nyitott, gasztronómia iránt érdeklődő közönség számára még vonzóbbá tenni, másrészt pedig az ételrecepteken keresztül az ország kulináris hagyományait ismertebbé tenni. |
Bereznay Tamás: „Találjunk ki új ételeket magyar alapanyagokból” Bereznay Tamás új könyvvel lepte meg a gasztronómiai csemegéket kedvelőket, melyben Németország ízeivel ismertet meg bennünket. Erről is beszélgettünk vele. » |