Egy könnyű menü: 2 recept Bereznay Tamástól

nlc | 2011. Január 04.
A gyümölcsökkel tálalt étkek mindig különleges élményt tartogatnak az ínyenc haspókok számára. Tamás menüje a téli hangulatnak megfelelően a sült alma és narancs köré épül.
 Szegfűszeges sertéssült kenyérmorzsában
Könnyű menü Bereznay Tamástól: 2 recept

Hozzávalók:

• 1,5 kg sertéscomb (kérjünk olyan sertéscombot a hentestől, amin vastag zsírréteg van)

• 2 narancs

• 10 dkg édes morzsa

• só, szegfűszeg, olaj

A sertéscomb zsíros részét egy éles késsel bekockázzuk úgy, hogy kb. 2×2 centiméteres kockákat kapjunk. Alaposan bedörzsöljük sóval, majd minden egyes bevágott kereszteződésbe egy szegfűszeget szúrunk. A narancs héját lereszeljük, és összekeverjük az édes morzsával. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük az olajjal, és meglocsoljuk vele a húst. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és másfél órán át sütjük.

Ezután kivesszük a sütőből, megszórjuk a tetejét édes morzsával, és visszatesszük a sütőbe. 190 fokra emeljük a hőfokot, és még 15 percig sütjük a húst. Mielőtt felszeletelnénk, legalább húsz percig pihentessük. Igazi csemege, köretként sült almát, körtét és pirított burgonyát ajánlok hozzá.

 Mazsolával és mogyoróval töltött, rizlingben főtt alma

Hozzávalók:

• 8 alma

• 10 dkg aranymazsola

• 10 dkg mogyoró

• 4 dl rizling

• 2 dl tejszín

• 1 citrom

• 2 ek kristálycukor

• 1 kk fahéj

Az almákat megmossuk, és a közepüket kikaparjuk. Meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. A magházas részt kiválogatjuk és kidobjuk, a maradék gyümölcshúst apróra vágjuk, és összekeverjük a kristálycukorral. 10 perc után kinyomkodjuk a levét. A mogyorót durvára vágjuk, és száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a cukrozott almát, a mazsolát, a mogyorót és a fahéjat. Visszatöltjük az almákba, és hőálló üvegtálba állítjuk.
A rizlinget összeforraljuk a tejszínnel, és az almákra öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, desszertként tálaljuk.

Tipp: még több recept Bereznay Tamástól a Sülvefővén! »

 

Cikkünk részletet közölt Bereznay Tamás: Németország ízei című könyvéből.

A magyar gasztronómiai élet kikerülhetetlen és közkedvelt figurája, Bereznay Tamás legújabb könyvében Németország legjobb ízeit gyűjtötte egy csokorba. Célja kettős volt: egyrészt szerette volna Németországot mint turisztikai célpontot a fiatal, nyitott, gasztronómia iránt érdeklődő közönség számára még vonzóbbá tenni, másrészt pedig az ételrecepteken keresztül az ország kulináris hagyományait ismertebbé tenni.
A könyv 16 fejezetből épül fel, minden fejezete egy-egy tartományt jár körül. Az adott régió turisztikai, kulturális és gasztronómiai ismertetése után 3-3 recept következik, melyekben Bereznay Tamás interpretálja az adott tájegység ízeit, hagyományait, jellegzetes ételeit. A könyv így egyszerre könnyed útikönyv és izgalmas, sokoldalú szakácskönyv.
(Boook Kiadó, 4990 Ft)

 

Bereznay Tamás: „Találjunk ki új ételeket magyar alapanyagokból”
Bereznay Tamás új könyvvel lepte meg a gasztronómiai csemegéket kedvelőket, melyben Németország ízeivel ismertet meg bennünket. Erről is beszélgettünk vele. »

 

Exit mobile version