Hozzávalók a tésztához:
- 22,5 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 ek tejföl
- reszelt citromhéj, 1 tk vaníliás cukor, csipet só
A töltelékhez:
- 24 dkg darált dió
- 18 dkg darált puszedli
- 2 dl tejszín
- 2 db narancs leve és héja
- 2 db tojás
- 20 dkg barna cukor
- 12 dkg goldenszirup
- 4 db füge
A lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Miután ez megvan, a tojássárgájával összegyúrjuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át. Ezután a tésztát kerekre nyújtjuk és egy 30 cm átmérőjű hullámos szélű formát kibélelünk vele. 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt elősütjük.
A diót, a puszedlit és a barna cukrot, a lereszelt narancshéjat, azaz a száraz anyagokat összekeverjük. A tojást a tejszínnel, a sziruppal és a narancs levével összekeverjük, majd apránként beleadagoljuk a száraz keveréket. Beleöntjük az elősütött linzertésztába. A fügéket félbevágjuk és körberakjuk a tésztában. 155 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük.
Hozzávalók:
- 1 kg körte
- 6 db csillagánizs
- 1 rúd vanília
- 10 dkg aranymazsola
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom
A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát felkockázzuk. Meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. 1 liter vízbe tesszük a félbevágott vaníliát, az ánizst és a cukrot. Miután felforrt és a cukor felolvadt, beletesszük a mazsolát és a körtét. 10 percig főzzük, majd lehűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 4 db kemény (nem túl érett) banán
- 10 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
A banánokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és hosszában félbevágjuk. Egy nagy serpenyőben a cukrot világosra karamellizáljuk, majd egészen kis lángon hozzáadjuk a vajat. Miután a vaj felolvadt, a belsejével lefelé ráfektetjük a banánokat. 3-4 perc után megfordítjuk, majd egyből tányérra szedjük – adagonként két felet – meglocsoljuk a serpenyőben maradt karamellel, majd egy-egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk a tetejére.
Erotikus meggy és társai, avagy 3+1 recept befőttből
Mit csináljunk a kamra polcain várakozó befőttekből? Rögtön adódik a legegyszerűbb megoldás; fogunk egy öblös desszertestányért és jól bekanalazzuk. Vagy lehetünk ennél kicsit kreatívabbak… » |