Egyszerű finomság: Gesztenyeszív » |
A pudingpor túl sűrű előfordulását kárhoztató gasztroguruk szerint az igényes főzés egyik ismérve a leveskockák és társaik kérlelhetetlen mellőzése, és ha nagyvonalúan gondolkodunk, akkor ezt rájuk is hagyjuk. A gyakorlatban azonban aligha akad olyan felnőtt lakója a fejlett világnak, aki kocka- és pudingpormentes életet élt volna.
Én szeretem a pudingot, és pudingporból szoktam megfőzni. Egyszerű, s időnként jól csillapítja az édességéhséget. A krémek, sodók esetében viszont megmaradok a tejszín, a tojássárgája és a vanília mindig kitűnőre vizsgázó együttesénél. A német doktor találmányát mindenre felhasználók ugyanis önként kirekesztik magukat a valódi ízek birodalmából, amely sajnos egyre zsugorodik, akár Bizánc a törökök csapásai alatt.
Nemrég azonban olyan édességet kóstolhattam, amely hideg-habos állagával azonnal előidézte a „kérekmég” szindrómát. Volt benne gesztenyepüré és tejszínhab, klasszikus kettős ez, még ha itt-ott kopott is már, volt benne krém, amitől tortás lett, volt benne kávés piskóta, ami tiramisu-beütés, a tetejét bekormozó sötét kakaóporral együtt.
Férc-sütemény volt, recept-patchwork, innen-onnan merített és egybegyúrt ötletekkel, sütemény-frankenstein, de miképp a szörnyeteg jólelkű volt, azonképp a sütemény is jóízű.
Torta doktor-módra
Hozzávalók a tésztához:
- 2 csomag gesztenyemassza
- 18 dkg kakaós omlós keksz
- 8 dkg hideg vaj
A krémhez:
- 2 csomag (bourbon)vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 doboz babapiskóta (kb 12-14 darab)
- 2 dl kávé
A tetejére:
- 5 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- kakaópor vagy csokireszelék
- A kakaós kekszet robotgépben morzsásra daráljuk, és összekeverjük a kiolvasztott gesztenyemasszával meg a felkockázott hideg vajjal. Belesimítjuk egy 22-23 cm-es tortaforma aljába. Aki intenzívebben szereti, locsolja meg rummal.
- A 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük a tejjel és a cukorral, majd ha kissé már hűlt, hozzákeverjük a kisebb kockákra vágott hideg vajat és a tojássárgáját. Keverjük, amíg szépen belesimulnak a krémbe.
- A babapiskótákat mártsuk bele a kávéba. A krém felét öntsük a gesztenyés alapra, borítsuk be a kávés piskótákkal, majd fedjük be a maradék krémmel.
- Hűtsük be 3-4 órára, aztán verjünk kemény habot a tejszínből, félúton adjuk hozzá a porcukrot, a habot simítsuk a torta tetejére és hintsük meg csokireszelékkel, vagy szórjunk rá vaskos kakaóporréteget. Egy késsel lazítsuk ki a tortát a sütőformából, óvatosan vegyük le, és már szeletelhető is.
A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
Az e heti lap tartalmából:- „Itthon vagyok az unióban” – az EU-nak dolgozó „háttéremberek”
- Utánajártunk – Nehezebb lesz bejutni a felsőoktatásba
- Müller Péter: Az élet igazságtalan?
- A hét kérdése – Mennyivel drágul az ennivalónk tavasszal?
- Lélek – Szeretem vagy gyűlölöm?
- Stresszoldó és gyógyító gyakorlatok a hétköznapokra
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!