Sütemény-frankenstein, avagy torta doktor módra

Marton Levente | 2011. Február 02.
Tudom, hogy gasztronómiailag pallérozott ember nem használ pudingport, de a keményvonalas konyhamegújítókkal szemben én nem tartom eredendő bűnnek, ha alkalmanként hozzányúlunk. Nem idézünk elő ezzel átkot a fejünkre, amely apáról fiúra – illetve konyhai előfordulásuk aránya alapján inkább anyáról leányra – szállhat.

Egyszerű finomság: Gesztenyeszív »

A pudingpor túl sűrű előfordulását kárhoztató gasztroguruk szerint az igényes főzés egyik ismérve a leveskockák és társaik kérlelhetetlen mellőzése, és ha nagyvonalúan gondolkodunk, akkor ezt rájuk is hagyjuk. A gyakorlatban azonban aligha akad olyan felnőtt lakója a fejlett világnak, aki kocka- és pudingpormentes életet élt volna.

Én szeretem a pudingot, és pudingporból szoktam megfőzni. Egyszerű, s időnként jól csillapítja az édességéhséget. A krémek, sodók esetében viszont megmaradok a tejszín, a tojássárgája és a vanília mindig kitűnőre vizsgázó együttesénél. A német doktor találmányát mindenre felhasználók ugyanis önként kirekesztik magukat a valódi ízek birodalmából, amely sajnos egyre zsugorodik, akár Bizánc a törökök csapásai alatt.

Nemrég azonban olyan édességet kóstolhattam, amely hideg-habos állagával azonnal előidézte a „kérekmég” szindrómát. Volt benne gesztenyepüré és tejszínhab, klasszikus kettős ez, még ha itt-ott kopott is már, volt benne krém, amitől tortás lett, volt benne kávés piskóta, ami tiramisu-beütés, a tetejét bekormozó sötét kakaóporral együtt.

Férc-sütemény volt, recept-patchwork, innen-onnan merített és egybegyúrt ötletekkel, sütemény-frankenstein, de miképp a szörnyeteg jólelkű volt, azonképp a sütemény is jóízű.

Torta doktor-módra

Hozzávalók a tésztához:

A krémhez:

A tetejére:

  1. A kakaós kekszet robotgépben morzsásra daráljuk, és összekeverjük a kiolvasztott gesztenyemasszával meg a felkockázott hideg vajjal. Belesimítjuk egy 22-23 cm-es tortaforma aljába. Aki intenzívebben szereti, locsolja meg rummal.
  2. A 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük a tejjel és a cukorral, majd ha kissé már hűlt, hozzákeverjük a kisebb kockákra vágott hideg vajat és a tojássárgáját. Keverjük, amíg szépen belesimulnak a krémbe.
  3. A babapiskótákat mártsuk bele a kávéba. A krém felét öntsük a gesztenyés alapra, borítsuk be a kávés piskótákkal, majd fedjük be a maradék krémmel.
  4. Hűtsük be 3-4 órára, aztán verjünk kemény habot a tejszínből, félúton adjuk hozzá a porcukrot, a habot simítsuk a torta tetejére és hintsük meg csokireszelékkel, vagy szórjunk rá vaskos kakaóporréteget. Egy késsel lazítsuk ki a tortát a sütőformából, óvatosan vegyük le, és már szeletelhető is.

    A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
    Az e heti lap tartalmából:

    • „Itthon vagyok az unióban” – az EU-nak dolgozó „háttéremberek”
    • Utánajártunk – Nehezebb lesz bejutni a felsőoktatásba
    • Müller Péter: Az élet igazságtalan?
    • A hét kérdése – Mennyivel drágul az ennivalónk tavasszal?
    • Lélek – Szeretem vagy gyűlölöm?
    • Stresszoldó és gyógyító gyakorlatok a hétköznapokra


    Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Exit mobile version