Különleges gombócok farsangra

Vrábel Krisztina | 2011. Február 03.
A sült túrógombóc a fánk és gombóc keveréke - igazi farsangi desszert. Az almás gombóc pedig igen hasonlóan készül, azonban egy kicsit könnyebb a gyümölcs miatt.

 Sült túrógombóc


Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg túró
• 7 dkg liszt
• 5 dkg cukor
• 2 teáskanál sütőpor
• 1 tojás
• 5 dkg étcsokoládé, apróra kockákra vágva (min. 60%-os)
• reszelt narancshéj
• olaj a sütéshez
• porcukor a tálaláshoz

A tojást enyhén verjük fel, a túrót törjük át szűrőn. Keverjük össze a hozzávalókat, és pihentessük fél órát hűtőben. A felmelegített olajba 2 teáskanál segítségével formázzunk labdákat. (Nem baj, ha nem tökéletesen kerek, sülés közben felfújódnak szép labdákká.) Közepes lángon süssük, mert ha hamar megég a külseje, a belseje nyers marad! Papírtörlővel itassuk le a felesleges olajat, és melegen, mézzel lecsurgatva tálaljuk.

Elkészítés: 45 perc
Sütés: 10 perc

Almás gombóc

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg alma
• 20 dkg búzadara
• 1 tojás
• 5 dkg cukor
• csipet só
• fahéj
• darált dió és porcukor a tálaláshoz

Az almákat hámozzuk meg, káposztareszelőn reszeljük le. Keverjük hozzá a darát, a tojást, a cukrot, egy csipet sót és ízlés szerint fahéjat. Tegyük félre 30 percre, hogy a dara megduzzadjon. Lágy, de formázható tésztát kapunk. Lobogó, sós vízben főzzük készre a kanál segítségével formázott gombócokat. Miután feljöttek a felszínre a gombócok, még 5 percig főzzük őket. A diót keverjük el porcukorral és egy kevés fahéjjal, ebbe a keverékbe forgassuk a kifőtt gombócokat.

Elkészítés: 40 perc
Főzés: 12 perc

A februári tartalomból:

• Farsangoljunk Lázárral
• Vágykeltő fogások
• Milyen a jó sütőforma
• Fedezzük fel a török ízeket
• Darált húsból olcsón finomat

Itt tudsz előfizetni!»

 

Exit mobile version