Vágykeltő vacsora

nlc | 2011. Február 21.
Egy kezdők számára is könnyen elkészíthető főétel, és egy rafinált desszert, avagy receptek ínyenceknek.
Tempura
Valentin

A tempura egy japán különlegesség, melynek európai meghonosodását a Portugál hajósoknak köszönhetjük. Maga az étel a mi palacsintatésztánkhoz hasonló tésztában kisütött, ropogós bundájú finomságokat takar. Készíthetünk tempurát zöldségekkel, csirkével, de garnélával is.

Hozzávalók 2 főre:
• 1 csomag tempura liszt (ha ilyen nincs kéznél, használhatunk rizslisztet is, de ebben az esetben tegyünk bele egy csipet sütőport is)
• 3 dl jeges víz
• 2 tojás sárgája
• zöldségek (csíkokra vágott répa, cukkini, karfiol, brokkoli rózsák, stb),
• csirkecsík, rák
• olaj

Készítsük elő a hozzávalókat. Fontos, hogy minden hideg legyen, különben nem lesz ropogós a bunda. Akár még a lisztet is berakhatjuk előzetesen a hűtőbe.

Szitáljuk a lisztet (és a sütőport) a tálba. Készítsünk mélyedést a közepébe, és adjuk hozzá az előzőleg már összekevert tojást és vizet. Gyorsan keverjük össze és ne pihentessük. Az sem baj, ha kicsit csomós marad, ez adja majd a kisült falatok rusztikusságát. Mártsuk bele az előre elkészített hús-, rák-, és zöldségdarabokat és bő olajban süssük ki. Fogyasszuk a hozzá készített mártogatókkal.

Tipp: Ha azt akarjuk, hogy a bunda teljesen bevonja a darabokat, mielőtt a masszába mártanánk azokat, forgassuk meg őket lisztben.

Zellerkrém

Hozzávalók:

• 1 közepes zellergumó
szárzeller
• 1 mokkáskanál édeskömény mag
• 150 g krémsajt
• 1 mokkáskanál szárított menta
• chili
• só
• bors

Hámozzuk meg a zellergumót, reszeljük le, majd adjuk hozzá az édesköményt, chilit, mentát. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük el a krémsajttal és tegyük legalább pár órára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Chilis-mangó szósz

Hozzávalók:

• 1 érett mangó
• 1/2 mokkáskanál piri piri
• 5 evőkanál olíva olaj
• ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
• ½ lime leve
• 1 evőkanál barna cukor

Vágjuk apró darabokra a mangót és keverjük el a többi hozzávalóval.
Fogyasztás előtt hűtsük pár órát.
 

 

 Kávés-csokis szuflé

A szuflé egy igazán elegáns és különleges desszert, mely odafigyelést igényel, de az eredmény megéri a fáradtságot.

Hozzávalók:

• 100 g étcsoki
• 100 g porcukor
• 2 tojás
• 50 g vaj
• szuflé formák

Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit és a vajat. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne forrjon, mert ha túl magas a hőmérséklet, a csokoládé összekap. Ha már egynemű masszát kaptunk, vegyük le a gőzről és hagyjuk hűlni.
Közben válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük ki a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá egy csipet só hozzáadásával.
Adjuk a sárgáját a csokihoz, majd óvatosan a fehérjét is.
Töltsük a masszát kivajazott és barnacukorral kiöntött formákba és süssük kb. 8 percig 220 fokos sütőben. Forrón tálaljuk, kávészósszal.

Tipp: Sütés előtt egy vékony pengéjű késsel menjünk körbe a forma falánál, hogy a szuflé szebben váljon el.

Kávészósz
• 5 dkg cukor
• 8 szem babkávé
• 1,5 dl tejszín
• 1 presszókávé

Karamellizáljuk meg a cukrot, majd adjuk hozzá a kávészemeket. Mikor a szemek elkezdenek pezsegni, adjuk hozzá a kávét és a főzőtejszínt. 10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett sűrűsítsük be.
Kis tálkában tálaljuk a szuflé mellé.

Csábító csemegék fűszer-csomag

A Fűszer klub segítségével most te is bevethetsz egy-két olyan csábító finomságot, mint a zeller, a csokoládé vagy a tüzes piri piri, ha másért nem, azért, hogy japán ihletésű ínyencségeket falatozzatok.

A csomag tartalma:
• 4 recept
• Gogi tempura liszt (150g)
• 1 doboz édeskömény mag (50g)
• 1 doboz szárított menta (50g)
• 1 üveg piri piri (65g)
• 1 doboz őrölt Gyömbér (50g)
• Bovetti rózsaszirmos étcsoki (100g)
• 25 g kávé

A fűszerek a legízletesebb fogások talán legfontosabb hozzávalói. Ha te is szeretnél elmerülni az ízek csodálatosan sokszínű világában, érdemes kipróbálnod egy vadiúj szolgáltatást! A Hónap Ajándéka nevű ajándékküldő szolgálat hónapról hónapra újabb ajándékcsomaggal lepi meg az általad kiválasztott személyt. Konyhatündéreknek kiváló meglepi lehet például a Fűszer klub nevű csomag, mely egy adott ország jellegzetes receptjeit és az elkészítésükhöz szükséges különleges fűszereket tartalmazza.

Márciusi ízelítő: Latinos ízek
Áprilisi ízelítő: China in my hand

Bővebb információ: www.ahonapajandeka.hu »

 

Exit mobile version