Ismeritek a pálinka szesztestvéreit? Igen, vannak ilyenek… |
Idén a szilva lesz a főszereplő, és huszonöt különböző kiállító és pálinkafőzde kínálja portékáját a Vár nyújtotta exkluzív környezetben, ahol koncertek, valamint sajt-, bor-, pezsgő- és kolbászfinomságok várják a gasztroélményekre vágyó közönséget. A külön a szilvához kötődő meglepetésétkekről nem is beszélve! A hab a pálinkás tortán pedig a különféle főzdék prémiumszilváiból házasított „az év szilvapálinkája”, amit csak a helyszínen lehet majd megkóstolni. Hm, jól hangzik, nyami!
Azért, hogy ne forogjon velünk a világ rögtön az első pohár után, az NLC szeretne segítséget nyújtani a stílusos és mértékletes pálinkafogyasztáshoz néhány tippel. A Sülvefőve séfjei pedig felkészítik a gyomrunkat az italkóstolgatáshoz néhány erős, ám ízletes étekkel. Az első és talán legfontosabb jó tanács: ilyenkor mindenki feledkezzen meg a fogyókúrájáról egy kis időre!
Az igazi pálinkáspohár
Tény, nem mindegy, hogy mit, de az is számít, hogy miből! Az igazi pálinkáspohár mindig átlátszó, üvegtiszta. Öblös alakja a szájánál összeszűkül, ezáltal gyűjtve össze a pálinka finom gyümölcsillatát. Magyarországon főleg 3 cl-es és 5 cl-es méretben találkozhatunk vele.
Technikák
A pálinkát ideális esetben 15–20 fokos hőmérsékleten fogyasztjuk. Nem ajánlott hűtőből inni, de egy előhűtött pálinkáspohárral könnyedén megkaphatjuk az ideális hőmérsékletet. Ugyan akadnak kivételes esetek, de ezt a csodás és nagyon magyar italt nem ajánlott egyszerre lehúzni, hanem kortyonként ízlelgetve kell fogyasztani.
Igyál pálinkát, ha… *
• valami igazán fűszeres, magyaros étel elfogyasztására készülsz,
• étvágygerjesztőül,
• desszertkísérőül (ilyenkor a kicsit édeskésebb ízűeket preferáljuk),
• fertőtlenítésre (magas alkoholtartalma miatt fogfájás és
meghűlés ellen is kiváló),
• gyomorbántalmak engesztelésére,
• köhögés ellen,
• hasmenés ellen.
* A pálinka jótékony hatásai csak kismértékű fogyasztás esetén jönnek elő.
A Sülvefőve séfjeinek tippjei pálinka mellé Wossala Rozina Harmath Csaba Eperpálinkás vinaigrette-mártás ropogósra sült spárgával – íme, Csaba receptje, ami igazi kísértés az ízlelőbimbóknak. Hernyák Tamás Tomi eperpálinkás pannacotta-receptjét itt találod! Szőke Jani Jani különleges, cseresznyepálinkás szufléját pedig megtalálod a Sülvefővén! |