Borok helyett inkább az olcsó koktélokra szavazol? Kattints ide! |
Bár sokan nem tartják be, alapszabály, hogy ha biztosra akarsz menni, akkor olyan bort teszel az ételbe, amit önmagában is meginnál, vagyis nem a szőlőt sosem látott, ötszázért kapható kétliteres flakonból töltesz bele.
A borszakértők azt mondják, arra is érdemes figyelned, hogy olyan bort adj az ételhez, ami illeszkedik annak karakteréhez, és később kísérőként is fogyaszthatod mellé. Kicsit sarkítva: ne főzz fehérborral marhapörköltet, ha aztán vöröset fogsz hozzá inni.
Rozmaringos csirke |
A receptek sokszor azt írják, ízlés szerint adagold a bort, amit tapasztalat híján nem könnyű eltalálni, de akkor jó, ha nem érzed ki belőle a bort, viszont az étel íze kerekebb, harmonikusabb lesz.
Bort tehetsz ragukhoz, sültekhez, mártásokhoz egyaránt, készíthetsz vele előételt, levest, főfogást és desszertet is.
Az aszús sárgadinnyeleves még a nyarat idézi, az utolsó meleg napokon érdemes elkészíteni, hiszen hidegen fogyasztandó. Főzni se kell, viszont igen látványos lesz, ha visszatöltöd a kivájt dinnyébe. Szintén hidegen ajánlott enni a vörösborral és fűszerekkel készülő szilvalevest, aminek a receptjéért kattints ide!
A vörösboros vad- vagy marhapörkölt évente többször kötelező klasszikus, de ha nincs több órád az ebédkészítésre, akkor nem jelent alternatívát. Készíts inkább fehérboros-rozmaringos csirkecombot, ami 60-70 perc alatt megfő. Tálaláskor kínálj mellé sauvignon blanc-t, nagyszerűen passzol hozzá. Elkészítenéd? Itt elmondjuk, hogy kell.
Túrófánkok |
Húsmentes fogásnak egy erdei gombás rizottót ajánlunk, amihez szintén száraz fehérbor szükséges. Ne izgulj, az ételben egyáltalán nem érződik majd a bor íze, viszont kihagyhatatlan belőle, mert így lesz igazán finom. Az alap rizottóreceptet variálhatod is, a gomba helyett tehetsz bele más zöldséget, esetleg tenger gyümölcseit is. A receptért kattints ide!
Édesszájúaknak nagyon ajánljuk a tokaji aszús málnaöntettel kínált túrófánkokat (ha gyereknek készíted, akkor persze kimaradhat az alkohol), aminek a receptjét itt megtalálod, illetve a málnás krémtortát, melynél a krémbe kerül Marsala édesbor vagy tokaji aszú.